Kako naći savršenu lokaciju za fotografisanje portreta

Jedan od najznačajnijih aspekata kod portretne fotografije je odabiranje savršene lokacije. Odabir lokacije će uticati na sve ostalo u vezi tog portreta: koje osvetljenje i rekvizite da koristite, koju gaderobu bi osoba koju fotografišete trebalo da nosi, kojih boja, kao i koja je najbolja poza koju treba da zauzme. Fotografisanje u studiju sa jednostavnom pozadinom je najbolji izbor, ali to može biti skupo, a pri tom nije nimalo originalno. Možete dobiti mnogo zanimljiviju i originalniju fotografiju tako što ćete koristiti malo svoje mašte i izabrati neobičnu lokaciju za fotografisanje.
savrsena fotografija

Kako naći savršenu lokaciju za fotografisanje portreta

  1. Izaberite mesto koje ima značenje – Odolite izazovu da izaberete najzgodniju, najlakšu lokaciju. Na primer, ako živite blizu nekog lepog parka, pašćete u iskušenje da ga automatski izaberete za svoju lokaciju fotografisanja. Iako vam na prvi pogled to deluje zgodno i prikladno, ne mora da znači da je uvek i najbolje rešenje. Imajte na umu da je svaka osoba koju fotografišete jedinstvena individua, sa svojim posebnim karakterom. Ta jedinstvenost i posebnost je nešto što želite da uhvatite i prikažete na portretu, pa tako treba da izaberete lokaciju koja najviše odgovara toj osobi. Nađite vremena da malo upoznate osobu koju treba da fotografišete, saznajte koji su joj hobiji, omiljena mesta i pokušajte to da prenesete na svoj rad. Ako ima kućnog ljubimca, fotografišite tu osobu sa kućnim ljubimcem, ako je muzičar, slikajte ga kako svira gitaru, bubnjeve…
  2. Koristite prirodno osvetljenje – Profesionalni fotografi se kunu u prirodno osvetljenje, a neki čak i odbijaju da rade u drugačijim uslovima. Ako postoji mogućnost, izaberite neko mesto sa puno prirodne svetlosti. Ako fotografišete na otvorenom, bitno je da izbegavate direktno podnevno sunce koje pravi oštre senke. Ako baš morate da fotografišete u tom periodu dana, potražite mesto sa blagim hladom ispod nekog drveta ili zasvođenog prostora, gde će sunčeva svetlost biti mekša i više laskava. Ako imate mogućnosti, fotografišite u jutarnjim ili popodnevnim časovima, kada sunce nije toliko jako. Ako pravite portret u zatvorenom prostoru, postavite osobu koja se fotografiše blizu nekog većeg prozora, kako biste iskoristili što više prirodne svetlosti. U zavisnosti od vašeg budžeta i opreme kojom raspolažete, u ovakvim situacijama možete po potrebi dodati adekvatno veštačko osvetljenje.
  3. Nađite zaklon u blizini – Kada fotografišete na otvorenom, uvek postoji mogućnost da se vreme naglo pokvari i osujeti vaš pokušaj. Ponekad ćete morati da rizikujete i nadate se da ćete ostati suvi, ali takođe možete naći neku soluciju i osigurati se od lošeg vremena. Potražite lokaciju koja u blizini ima neko sklonište kao što je most, svod, paviljon ili neki kafić koji radi u to vreme. Ovo razmišljanje unapred vas zaista može spasiti od iznenadnog pljuska: ostaćete suvi, sačuvaćete vašu opremu da se ne ošteti, a i osoba čiji portret radite će ostati suva (što je veoma važno, pogotovo ako vas plaća za to). Ako se vreme zista pokvari i to potraje, možda ćete morati da odložite svoje fotografisanje za neki drugi dan, ali ako imate neki poluotvoreni zaklon i dokle god ima dovoljno svetlosti možete napraviti zanimljive fotografije čak i u tim uslovima.
  4. Izaberite mesto koje je mirno – Prenatrpana mesta, kao što su gradske ulice ili puni parkovi su najgore lokacije za portretnu fotografiju. Stalno ćete morati da čekate da se ljudi pomere iz kadra, moraćete da odgovarate na pitanja radoznalaca, a i osobi koju snimate će biti jako teško da se opusti u takvoj situaciji. Pronalazak mirnog, izdvojenog i osamljenog mesta i nije tako težak kao što možda deluje na prvi pogled. Ako baš morate da snimate u gradskoj ulici, pomerite se sa glavnog trotoara, sa jako prometnih delova. Nekad je dovoljno da se pomerite svega desetak metara i da nađete mesto na kome nećete biti uznemiravani. Naravno, najbolje je ako možete u potpunosti da izbegnete gradsku vrevu i izaberete mesta poput mirnih plaža, zelenih poljana ili šuma. Ova mesta će vam pružiti divnu pozadinu, niko vas tu neće uznemiravati, a pružiće vam i širinu prostora i mogućnost da eksperimentišete sa uglom, udaljenošću i uopšte sa kompozicijom fotografije.
  5. Ne dozvolite da vas lokacija ometa – Kao što smo već rekli odgovarajuća lokacija je osnova za uspešan foto-portret, ali uvek imajte na umu da pozadina nije glavni predmet vašeg posmatranja i ne dozvolite joj da nadvlada scenom. S vremena na vreme tokom snimanja proverite fotografije koje su urađene – ako vaš pogled više privlači okolina i pozadina umesto osoba koju ste snimili, to znači da se pozadina previše ističe i da morate nešto da promenite. Jednostavna i efektna tehnika u ovakvim situacijama je da više otvorite vašu blendu, što će izbaciti pozadinu iz fokusa, stvoriti efekat dubine na fotografiji i privući pogled posmatrača na glavni objekat posmatranja.
  6. Odabir efektivne i adekvatne lokacije za portretnu fotografiju zahteva vreme i razmišljanje, ali je nešto na šta definitivno uvek morate obratiti pažnju. Ako izaberete pravu lokaciju, vaše fotografije će pričati čitavu priču, uhvatićete suštinu osobe koja je fotografisana, njen karakter i napraviti zaista kvalitetnu umetničku fotografiju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *