Kako se serviraju i jedu morski plodovi

Kako se serviraju i jedu morski plodoviPribor i serviranje morskih plodova predstvalja pravu vrstu umetnosti. Za osobe kojima morska obala nije domovina, ti rituali mogu predstavljati problem i dovestii ih zbog neznanja u neprijatnu situaciju. Zbog toga, sledeći saveti će vam pomoći da bez brige i u najotmenijem restoranu naručite svoje omiljeno jelo.

1) Puževi se serviraju na toplim tanjirima ili posebnim činijama. Uz njih se serviraju i posebna klešta koja se pri upotrebi drže u levoj ruci dok je u desnoj manja viljuška pomoću koje se vadi meso iz unutrašnjosti ljuspe i prinosi ustima.

2) Pistaći se serviraju u plitkim tanjirima,a dagnje u dubokim. Dok njih jedeš, koristi salvetu kao portiklu. Uzimaju se rukom i otvaraju pomoću viljuške, komadi se istom viljuškom prinose u usta. Uz njih se obično jedu i parčići hleba u sosu nabodeni na viljušku.

3) Ostrige se servijraju otvorene na većim tanjirima koji su na ledu ili izuzetno ohlađeni. Jedu se pomoću posebnih viljuški koje imaju dva zuba. Ostiga se uzima levo rukom, desnom se nacedi po njoj malo limunovog soka. Zatim se desnom rukom pomoću viljuške odvaja meso iz unutrašnjosti i prinosi ustima. Ponekad se u restoranima greškom servira i nož za rakove ali se on ne koristi. Uz ostrige se jede tost sa buterom.

4) Uz jastog se serviraju posebna klešta koje služe za odvajnje repa, štipaljke od trupa i leđnog oklopa. Jastog se uzima levom rukom dok su klešta u desnoj. Nakon čišćenja, meso se vadi pomoću viljuške.

5) Rakovi se čiste posebnim nožem ili kleštima tako što se prvo odvaja rep i štipaljke. Pomoću viljuške se uzimaju komadi mesa iz unutrašnjosti i prinose ustima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

Kako se adresira pismo

U današnje vreme sve češće se koriste e-mail poruke tj pismo umesto onih standardnih klasičnih …