Kakopedija > Umetnost i kultura > Kultura > Kako preneti poruku cvećem

Kako preneti poruku cvećem

Pored toga što je zgodan poklon za sve prilike, cveće na tako jednostavan način može da iskaže emociju, prenese i najsuptilniju poruku. Prepustite se tajanstvenom govoru cveća i dozvolite mu da prenosi vaše poruke ljubavi, sreće, zahvalnosti i saosećanja, onda kada reči ponestanu. Cveće budi najlepše u nama, spaja nespojivo, miri nepomirljivo i gvozdena vrata otvara.
cvece

Kako preneti poruku cvećem

Neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom poklanjanja cveća su:

 1. Nikad ne poklanjajte paran broj cvetova.
 2. Muškarac koji dolazi u posetu oženjenom prijatelju, može doneti cveće njegovoj supruzi. Lako cveće ne obavezuje i ne zadužuje.
 3. Nikad ne nosite cveće u službenu posetu, pa makar bila reč i o dami.
 4. Bolesnicima ne poklanjajte cveće koje intenzivno miriše.
 5. Cveće u saksiji poklanjajte samo osobama koje dobro poznajete i za koje znate da imaju prostora, kao i naviku da gaje cveće.
 6. Cveće treba nositi uspravno da neki cvet ne bi ispao i u levoj ruci, jer desna mora da bude slobodna za rukovanje.
 7. Momak koji dolazi u posetu svojoj devojci treba da ponese cveće i za njenu majku i cveće predaje prvo majci ( dovoljan je i jedan cvet ), pa onda devojci.
 8. Ukoliko par ide u posetu prijateljima, uvek će muškarac biti taj koji nosi i predaje cveće, nikada dama.

Koji cvet nosi koju poruku

 1. Cveće na prvom mestu možemo razvrstati po bojama. Svaka boja, bez obzira na vrstu cveća, ima određenu simboliku, pa tako: ljubičasta simboliše nežnost; plava vernost, maštu i sanjarenje; narandžasta ponos i energiju života; bela je simbol nevinosti i čestitosti; crvena ljubavi, vatre, života i lepote; zelena razumevanja i saosećanja; žuta ljubomore, ali i radosti. Naravno, za svaku vrstu cveta ponaosob, u kombinaciji sa odgovarajućom bojom, njegova simbolika se detaljnije određuje.
 2. Ruža – Cvet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje poseduje širok spektar primenjivosti na različite životne situacije: crvena – strast i ljubav, bela – čednost, iskrenost, bezgrešnost, žuta – veselje, ali i neverstvo i ljubomora, narandžasta – žudnja i opčinjenost, purpurna – ljubav na prvi pogled, tamnoljubičasta – želja za izdvajanjem i posebnošću, plava – simbol nemogućeg ( zbog veštačkog načina dobijanja boje ).
 3. Orhideja – Simboliše želju za uspehom i posebnost. Takođe može simbolisati i ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Često se poklanjaju bolesnicima i porodiljama, kako bi im se poželeo što brži oporavak. Možete je pokloniti i nekome kome želite uspeh u karijeri. Istraživanja su utvrdila da postoji od 25000 do 30000 orhideja ( vanila je jedna vrsta orhideje ).
 4. Narcis – Označava samoljublje, narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom na to da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.
 5. Ljiljan – Simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičanstva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića.
 6. Magnolija – Označava dostojanstvo i otmenost. Bela je simbol nevinosti, a ružičasta stidljivosti. Ako poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv simbol nestrpljivosti i uznemirenosti. Postoji verovanje da magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.
 7. Mimoza – Simbol sigurnosti, pouzdanja i ljubaznosti, a često je zastupljena i u masonskim obeležjima, pa može biti i simbol raskoši i moći.
 8. Lala – Simbol ponosa i slave. Crvena lala je simbol ljubavi, žuta beznadežne ljubavi, ružičasta brižnosti, ljubičasta kraljevskog dostojanstva, a bela je simbol praštanja.
 9. Iris – Simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris podstiče sanjarenje i sreću, a žuti označava strast.
 10. Suncokret – Simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti i oholost. Ako ga poklonite voljenoj osobi, iskazujete spremnost da je vidite kao centar sveta.
 11. Ljubičica – Znak odanosti i vernosti.
 12. Đurđevak – Simbol rađanja života, strpljivosti i praktičnosti.
 13. Visibabe – Simbol nade i utehe.
 14. Božur – Simbol časti i bogatstva, kao i srećnog braka i prosperiteta.
 15. Begonija, lavanda, dalija i zumbul – Cveće koje uglavnom ima negativnu poruku: crne misli, nepoverenje, nestalnost i seta.
 16. Hrizanteme i krinovi – Cveće koje se nosi na groblje i poklanja uglavnom u tužnim prilikama.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 4, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Dijana Zarić
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako bolje komunicirati

I pored toga što ljudi komuniciraju svakodnevno i na različite načine,i pored toga što je …

Jedan komentar

 1. Marina Davidovic

  Veoma mi se svideo članak. Opširan i detaljan opis. :)

Ostavite odgovor