Kako preneti poruku cvećem

Pored toga što je zgodan poklon za sve prilike, cveće na tako jednostavan način može da iskaže emociju, prenese i najsuptilniju poruku. Prepustite se tajanstvenom govoru cveća i dozvolite mu da prenosi vaše poruke ljubavi, sreće, zahvalnosti i saosećanja, onda kada reči ponestanu. Cveće budi najlepše u nama, spaja nespojivo, miri nepomirljivo i gvozdena vrata otvara.
cvece

Kako preneti poruku cvećem

Neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom poklanjanja cveća su:

  1. Nikad ne poklanjajte paran broj cvetova.
  2. Muškarac koji dolazi u posetu oženjenom prijatelju, može doneti cveće njegovoj supruzi. Lako cveće ne obavezuje i ne zadužuje.
  3. Nikad ne nosite cveće u službenu posetu, pa makar bila reč i o dami.
  4. Bolesnicima ne poklanjajte cveće koje intenzivno miriše.
  5. Cveće u saksiji poklanjajte samo osobama koje dobro poznajete i za koje znate da imaju prostora, kao i naviku da gaje cveće.
  6. Cveće treba nositi uspravno da neki cvet ne bi ispao i u levoj ruci, jer desna mora da bude slobodna za rukovanje.
  7. Momak koji dolazi u posetu svojoj devojci treba da ponese cveće i za njenu majku i cveće predaje prvo majci ( dovoljan je i jedan cvet ), pa onda devojci.
  8. Ukoliko par ide u posetu prijateljima, uvek će muškarac biti taj koji nosi i predaje cveće, nikada dama.

Koji cvet nosi koju poruku

  1. Cveće na prvom mestu možemo razvrstati po bojama. Svaka boja, bez obzira na vrstu cveća, ima određenu simboliku, pa tako: ljubičasta simboliše nežnost; plava vernost, maštu i sanjarenje; narandžasta ponos i energiju života; bela je simbol nevinosti i čestitosti; crvena ljubavi, vatre, života i lepote; zelena razumevanja i saosećanja; žuta ljubomore, ali i radosti. Naravno, za svaku vrstu cveta ponaosob, u kombinaciji sa odgovarajućom bojom, njegova simbolika se detaljnije određuje.
  2. Ruža – Cvet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje poseduje širok spektar primenjivosti na različite životne situacije: crvena – strast i ljubav, bela – čednost, iskrenost, bezgrešnost, žuta – veselje, ali i neverstvo i ljubomora, narandžasta – žudnja i opčinjenost, purpurna – ljubav na prvi pogled, tamnoljubičasta – želja za izdvajanjem i posebnošću, plava – simbol nemogućeg ( zbog veštačkog načina dobijanja boje ).
  3. Orhideja – Simboliše želju za uspehom i posebnost. Takođe može simbolisati i ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Često se poklanjaju bolesnicima i porodiljama, kako bi im se poželeo što brži oporavak. Možete je pokloniti i nekome kome želite uspeh u karijeri. Istraživanja su utvrdila da postoji od 25000 do 30000 orhideja ( vanila je jedna vrsta orhideje ).
  4. Narcis – Označava samoljublje, narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom na to da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.
  5. Ljiljan – Simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičanstva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića.
  6. Magnolija – Označava dostojanstvo i otmenost. Bela je simbol nevinosti, a ružičasta stidljivosti. Ako poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv simbol nestrpljivosti i uznemirenosti. Postoji verovanje da magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.
  7. Mimoza – Simbol sigurnosti, pouzdanja i ljubaznosti, a često je zastupljena i u masonskim obeležjima, pa može biti i simbol raskoši i moći.
  8. Lala – Simbol ponosa i slave. Crvena lala je simbol ljubavi, žuta beznadežne ljubavi, ružičasta brižnosti, ljubičasta kraljevskog dostojanstva, a bela je simbol praštanja.
  9. Iris – Simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris podstiče sanjarenje i sreću, a žuti označava strast.
  10. Suncokret – Simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti i oholost. Ako ga poklonite voljenoj osobi, iskazujete spremnost da je vidite kao centar sveta.
  11. Ljubičica – Znak odanosti i vernosti.
  12. Đurđevak – Simbol rađanja života, strpljivosti i praktičnosti.
  13. Visibabe – Simbol nade i utehe.
  14. Božur – Simbol časti i bogatstva, kao i srećnog braka i prosperiteta.
  15. Begonija, lavanda, dalija i zumbul – Cveće koje uglavnom ima negativnu poruku: crne misli, nepoverenje, nestalnost i seta.
  16. Hrizanteme i krinovi – Cveće koje se nosi na groblje i poklanja uglavnom u tužnim prilikama.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako bolje komunicirati

I pored toga što ljudi komuniciraju svakodnevno i na različite načine,i pored toga što je …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Veoma mi se svideo članak. Opširan i detaljan opis. :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *