Kako održavati fikus

Pre nego što vas uvedemo u svet održavanja fikusa, vratimo se malo kroz istoriju da saznate neke zanimljive podatke.
Još kod starih rimljana reč fikus je značila smokva. Poznato je oko 1000 vrsta fikusa i među njima ima dosta vrlo cenjenog sobnog bilja ali takođe i ogromnih grmova.

Održavanje fikusa

U ovom članku ćemo se naravno baviti samo saksijskim vrstama koje se kod nas najčešće uzgajaju. Najpoznatiji su svakako Ficus elastica sa zelenim lišćem, ficus decora sa crvenim i sve omiljeniji ficus benjamin.

Ficus Elastica
– Vodi poreklo iz Indije, Malajskog arhipelaga i u svojoj domovini naraste do visine od 25m. I kao saksijska biljka može narasti do većih razmera pa ga prekraćujemo (podmlađujemo) što dobro podnosi. Često iz stabljike istera vazdušno korenje koje urasta u zemlju i pribavlja dodatnu hranu, vazduh i vodu. Možemo ih ostaviti ako nam ne smetaju.

Ficus Benjamin
– Sitnolisna vrsta fikusa koja ima lišće nalik limunovom. Grane su mu obešene pa podseća na brezu. Otporan je pa će se u proleće oporavitičak i ako zimi odbaci mnogo lišća zbog pretoplog vazduha ili promaje.

Svim fikusima, posebno velikolisnim treba više vremena za prilagođavanje na sobne uslove. Zato ih ne smemo premeštati niti okretati. Traže svetao prostor i to sa svih strana.
Ako se teški listovi zbog greške u odgajanju (promaja, niska temperatura, suša) obese, neće se više dići u prvobitni položaj osim ako se ne podupru.

Svi fikusi zimi traže kraći odmor. Idealna temperatura u tom periodu im je od 10 do 15 stepeni Celzijusa. Na ovaj odmor privikavamo ih postepeno. Ako imaju premalo vlage, listovi će se poviti.

Preko leta im treba dosta ustajale vode i traže veliku vlažnost vazduha, pa ih moramo prskati. Naravno u svemu tome ne treba preterivati. Zbog viška vlage listovi dobijaju crne mrlje i otpadaju.
Sa listova je najbolje vlažnom krpom brisati prašinu. Zemlja koja im odgovara je kombinacija baštenske, ilovače, malo peska i komadića uglja. Naravno, možete kupiti i gotovu smešu u specijalizovanim radnjama. Dobro obratite pažnju na renomiranost proizvođača.
Biljke presađujemo samo kad moramo, znači kad pukne saksija ili kad korenje počinje da izdiže biljku iz saksije. Ukoliko je i vama pukla saksija toplo vam preporucujem da osvezite svoju bastu sa Garden plast saksijama.

Fikusi traže mnogo đubriva u vreme vegetacije zato ih svake sedmice zalivajte tečnim đubrivima (0,2-0,3%) koje možete naći u apotekama. Ako fikusima obezbedimo potrebnu temperaturu obično su zdravi. Niske ili previsoke temperature posebno zimi izazivaju trajno opuštanje listova pogotovo ako ima jako malo svetlosti. Obolele listove moramo otkinuti i spaliti.
Na uveženim biljkama često se mogu naći štetni insekti. Najčešći je crveni pauk. On se najčešće nalazi na glavnoj žili a uništava se galecronom, keltanom ili nekih njihovim paralelama.

I za kraj objašnjenje kakve veze ima fikus sa smokvom, tj odakle baš takvo ime i prevod. Ako mu otkinete list videćete belu lepljivu tečnost koju vidite kad berete smokve. Uostalom smokva koja raste u našim krajevima se upravo i zove Ficus carica.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …