Kako pobediti biljne vaši

Biljne vašiBiljne vaši (Aphididae), iako male i mekog tela, veoma su uspešna grupa insekata štetočina koji isisavaju biljne sokove, a mogu prenositi i viruse koji ometaju rast biljke. Ukoliko se zapate, samo je pitanje vremena kada će se vaš vrt pretvariti u pustoš. Zato se ponašajte u stilu „ bolje sprečiti nego lečiti“.

  • Često proveravajte biljke jer samo jedna vaš može da izleže 80 mladih nedeljno.
  • Obratite pažnju na donji deo grana i lišće.
  • Pažljivo pregledajte tek kupljene biljke pre nego što ih smestite u svoju baštu ili sobu.
  • Ako uprkos svim merama opreza ipak primetite vaši, odmah ih poprskajte jakim mlazom vode. Obično se ne vraćaju na poprskana mesta, ali ostaju tamo gde mlaz nije dopro.

Biljne vaši često formiraju kolonije na nekim delovima biljke. U tom slučaju nemojte žaliti da ga odsečete.

Nanošenje dodatnog đubriva može biti korisno, ali ne u velikim količinama. Tako ćete “gojiti” vaše biljke za biljne vaši koje i same vole neke sastojke đubriva.

  1. Kupite insekte predatore koje se hrane ovim štetočinama.
  2. Oslobodite se mrava! Oni su prirodni saveznici biljnih vaši jer vole da se hrane njihovim izlučevinama i zato ih štite od predatora. Takođe ih prenose sa biljke na biljku.
  3. Vodite računa o tome koje biljke unosite u svoj vrt! Neke od njih privlače biljne vaši kao breza, na primer. Umesto toga posadite slatki komorač, nanu i belu detelinu jer su skloništa predatora koje privlači cvet nevena.
  4. Ako želite da probate nešto sasvim neobično – iseckajte oljuštenu bananu i stavite u zemlju oko biljke koju su napale vaši. Stari ljudi se kunu da ova tehnika funkcioniše kao magija.
  5. Najlakši način je da kupite neko sredstvo u biljnoj apoteci što ne znači da je i najbolje. Pokušajte sa insekticidom domaće radinosti: pomešajte dve kašičice blagog deterdženta za veš ili sudove u litarskoj boci mlake vode i poprskajte zaražene delove biljke. Tako ćete uništiti voštane prevlake na telu vaši što izaziva smrtonosnu dehidraciju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …