Kakopedija > Moda i lepota > Lepota i nega > Kako utvrditi tip kože lica

Kako utvrditi tip kože lica

Za pravilnu negu kože od ključne važnosti je njen tip. Ukoliko ne znate tip svoje kože možete je nepravilno negovati i tako prouzrokovati pojavu raznih nepravilnosti i infekcija na njoj. U zavisnosti od toga da li je vaša koža normalna, mešovita, osetljiva, suva ili masna, ona zahteva poseban tip nege i upotrebu posebnih preparata za negu.
tipovi- koze lica

Kako utvrditi tip kože lica

  1. Najjednostavniji način da se utvrdi koji je tip vaše kože, jeste da se lice temeljno očisti, zatim da se u naredna 4-5h ne stavljaju nikakvi preparati na licu, nakon toga treba pritisnuti čistu papirnatu maramicu na lice. Ukoliko se na maramici nalaze blago izražene masne mrlje to znači da se radi o normalnom tipu kože. Ako na njoj ne postoji ni jedna masna mrlja onda se radi u suvom tipu kože. Kod mešovite kože biće masnih mrlja u tzv. T-zoni odnosno u predelu nosa, brade i čela, ako su masne kože mrlje veoma izražene.
  2. Za pravilnu nego neophodno je i poznavati karakteristike svakog tipa kože.
  3. Kod normalne kože pore se ne vide, izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo, a kože je fina, glatka i elastična. Ovaj tip kože je veoma redak, a osobe koje ga imaju su najčešće mlađe.
  4. Osnovne karakteristike suve kože su fina građa i nevidljive pore. Koža je bez sjaja, lagano neravna, mat, a predeo oko očiju je sklon nastanku bora.
  5. Masna koža je debela, neprozirna i lagano otekla. Nos, brada i čelo su izraženo sjajni, a sama koža je sklona pojavi raznih nepravilnosti kao što su na primer bubuljice i akne.
  6. Ono što karakteriše mešovitu kožu jeste sjajna tzv T-zona, a suvi i osetljivi obrazi i područje oko očiju. Na suvim predelima ove kože pojavljuju se bore. Ovo je tip kože koji je na neki način i najzastupljeniji.
  7. Suva koža je tanka i delikatna, pa je i podložna raznim alergijskim reakcijama. Zbog toga ovaj tip kože treba tretirati na veoma pažljiv način, a pre izlaganja suncu treba koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 6, prosek: 3,33

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

oblikovanje obrva

Kako oblikovati obrve

Iako ne predstavlja prvu stvar na vašem licu koju ljudi primete, oblik vaših obrva može …

Ostavite odgovor