Kako utvrditi tip kože lica

Za pravilnu negu kože od ključne važnosti je njen tip. Ukoliko ne znate tip svoje kože možete je nepravilno negovati i tako prouzrokovati pojavu raznih nepravilnosti i infekcija na njoj. U zavisnosti od toga da li je vaša koža normalna, mešovita, osetljiva, suva ili masna, ona zahteva poseban tip nege i upotrebu posebnih preparata za negu.
tipovi- koze lica

Kako utvrditi tip kože lica

  1. Najjednostavniji način da se utvrdi koji je tip vaše kože, jeste da se lice temeljno očisti, zatim da se u naredna 4-5h ne stavljaju nikakvi preparati na licu, nakon toga treba pritisnuti čistu papirnatu maramicu na lice. Ukoliko se na maramici nalaze blago izražene masne mrlje to znači da se radi o normalnom tipu kože. Ako na njoj ne postoji ni jedna masna mrlja onda se radi u suvom tipu kože. Kod mešovite kože biće masnih mrlja u tzv. T-zoni odnosno u predelu nosa, brade i čela, ako su masne kože mrlje veoma izražene.
  2. Za pravilnu nego neophodno je i poznavati karakteristike svakog tipa kože.
  3. Kod normalne kože pore se ne vide, izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo, a kože je fina, glatka i elastična. Ovaj tip kože je veoma redak, a osobe koje ga imaju su najčešće mlađe.
  4. Osnovne karakteristike suve kože su fina građa i nevidljive pore. Koža je bez sjaja, lagano neravna, mat, a predeo oko očiju je sklon nastanku bora.
  5. Masna koža je debela, neprozirna i lagano otekla. Nos, brada i čelo su izraženo sjajni, a sama koža je sklona pojavi raznih nepravilnosti kao što su na primer bubuljice i akne.
  6. Ono što karakteriše mešovitu kožu jeste sjajna tzv T-zona, a suvi i osetljivi obrazi i područje oko očiju. Na suvim predelima ove kože pojavljuju se bore. Ovo je tip kože koji je na neki način i najzastupljeniji.
  7. Suva koža je tanka i delikatna, pa je i podložna raznim alergijskim reakcijama. Zbog toga ovaj tip kože treba tretirati na veoma pažljiv način, a pre izlaganja suncu treba koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *