Kako istisnuti bubuljicu

Razlog zbog kog ne bi trebalo da istiskate bubuljice je taj što svaki put kada namerno učinite da vaša koža puca, postoji rizik da ćete napraviti ožiljak ili dobiti infekciju kroz pukotinu u koži. Pored toga, stiskanjem bubuljice terate tečnost koja sadrži bakterije da prodire kroz slojeve zdrave kože oko bubuljice i na taj način širite infekciju.

Ako ipak ne želite da čekate da taj Mont Everest na vašem čelu bukne sam od sebe, u ovom članku ćete saznati najbezbedniji način kako da iscedite bubuljicu. Imajte na umu da se sledeći koraci odnose posebno na gnojne bubuljice sa belim vrhom.

kako istisnuti bubuljice

Kako „iscediti“ bubuljice

  1. Detaljno operite vaše ruke, posebno ispod noktiju. Trudićete se da izbegnete da vaši prsti i nokti ustvari dodiruju bubuljicu, ali ako se to ipak desi, oni moraju biti čisti da bi se izbegla verovatnoća da iziritirate kožu ili dobijete infekciju.
  2. Očistite kožu oko bubuljice antibakterijskim sredstvom za čišćenje. Kada cedite bubuljicu, stvarate otvor na koži praveći put za ulazak bakterija. Bubuljica će brže zamladiti ako ne dozvolite bakteriji da se naseli u koži i inficira je. Takođe, na taj način ćete ukloniti i mast, znoj, prljavštinu i šminku.
  3. Nežno istrljajte bubuljicu pilingom. Tako ćete omekšati i ukloniti izumrle ćelije kože. Što ih je manje, lakše ćete iscedili bubuljicu a koža će biti manje iritirana. Ipak, ovo nije posao za grube sunđere koji će upaliti kožu i verovatno načeti bubuljicu stvarajući veće šanse za pojavu infekcija i ožiljka. Uzmite običnu pamučnu tkaninu i navlažite je preparatom protiv akni sa salicilnom kiselinom kao aktivnim sastojkom koji uklanja mrtve ćelije. Nežno trljajte bubuljicu minut ili dva.
  4. Navucite rukavice za jednokratnu upotrebu ili prekrijte kažiprste maramicama. Ne samo da ćete na ovaj način napraviti barijeru između preostalih bakterija na vašim prstima (kao i ispod noktiju) i vaše kože, već ćete sprečiti da oštre ivice noktiju stiskaju bubuljicu. Pritisak na bubuljicu koji se stvara noktima je nepotreban, posebno ako se držite naših uputstava. Ili, koristite čistu malu spravu sa zavojem na vrhu za uklanjanje mitisera i gnojnica koja će ujednačeno stvarati pritisak oko ivica bubuljice gde je on i potreban, a ne i u nepotrebnim područjima gde bi pritisak samo izazvao bol i modricu. (Pošto je vrh ove sprave pomalo zašiljen, budite oprezni da je ne gurate isuviše jako.)
  5. Pronađite centar bubuljice (najvišu tačku) i postavite jagodice kažiprsta jednako sa obe strane. Umesto da gurate prste kao što to čini većina ljudi, rastegnite kožu. Pošto ste je prethodno istrljali pilingom trebalo bi da se lako razvuče i pusti gnoj da izađe. Nakon toga masirajte kožu oko bubuljice kako bi podstakli preostali deo gnoja da izađe, ali ne dirajte samu bubuljicu, osim ako želite da uklonite gnoj. U svakom slučaju, ne smete dovesti do krvarenja. Ako i ima krvi, previše ste stiskali i stvorili ranu koja može ostaviti ožiljak.
  6. Očistite oblast antiseptičkim rastvorom. I imajte na umu da je važno da bakterije ne prodru kroz otvor u koži.
  7. Nanesite preparat sa benzoil peroksidom direktno na bubuljicu (ne oko nje). Na taj način ćete ukloniti sve bakterije koje se nalaze unutar bubuljice.

Upozorenje: Nikada ne pokušavajte da cedite cistične akne. One su duboke, bolne, tvrde bubuljice koje se javljaju kod ljudi sa ozbiljnim problemom akni. Ciste moraju lečiti samo profesionalni medicinski radnici.

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *