Kako da prebacite broj iz dekadnog u binarni

Dekadni numerički sistem ima deset različitih cifara za deset različitih vrednosti (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9), dok binarni numerički sistem za te iste vrednosti koristi samo dve cifre (0 i 1). S obzirom na to da binarni sistem predstavlja osnovni jezik kompjutera (svaka zadata operacija u kompjuteru se pretvara u binarni sistem, kako bi kompjuter mogao da je prepozna), svaki ozbiljan kompjuterski programer bi trebalo da shvata tehniku konvertovanja iz dekadnih u binarne brojeve i da potpuno savlada tu tehniku. Ovo možete izvesti sami i to na dva načina.
binarni brojevi

Prvi način – deljenje sa dva:

  1. Broj koji treba da prebacimo u binarni ćemo deliti sa dva, iznova i iznova, sve dok ne dođemo do jedinice, s tim što ćemo posle svakog deljenja sa strane pisati 0 ili 1, u zavisnosti od toga da li ima ostatka pri deljenju ili ne, tj. da li je broj koji delimo deljiv sa dva ili nije. Ako je broj koji delimo paran i deljiv sa dva, sa strane pišemo 0, a ako je neparan i pri deljenju sa dva ima ostatak, sa strane pišemo 1. Tako redom, pišemo sva deljenja i ostatke u nizu, jedne ispod drugih dok ne dođemo do 1. Da biste izbegli zabunu, da se ne bi napravila zbrka, kod svakog proizvoda deljenja ponovo pišite znak deljenja i dvojku, pišite uredno u nizu, kako neki broj ne biste slučajno ispustili.
  2. Ova metoda se mnogo bolje razume kada je vidite urađenu na papiru, vizuelno bar jedan primer i dobra je za početnike, jer je jednostavna. Bazira se samo na deljenju sa 2. Evo primera kako se na ovaj način broj 156 prebacuje u binarni:
    brojevi u dekadni
  3. Na kraju ispišite novi binarni broj, i to tako što ćete početi od poslednjeg ostatka (pri poslednjem deljenju), pa sve do gore redom. Dakle, rezultat je sledeći: 15610 = 100111002. Ovaj metod je primenjiv na prebacivanje dekadnih brojeva u bilo koji drugu osnovu. U ovom slučaju delimo sa 2 jer nam je cilj binarni broj, tj. broj sa dve osnovne cifre. Ako nam je osnova 3, delićemo dekadni broj sa tri, i tako dalje…

Drugi način – stepenovanje broja dva i oduzimanje

  1. Počnite tako što ćete napraviti tabelu. Stepenujte broj 2 sa svim ciframa redom, počevši od 9 i upišite odgovarajuće vrednosti tih stepena. Tabela bi trebala da izgleda otprilike ovako:
    29 = 512   28 = 256   27 = 128   26 = 64   25 = 32   24 = 16   23 = 8   22 = 4   21 = 2   20 = 1
  2. Sada kada smo napravili tabelu počinjemo sa konvertovanjem opet broja 156 u binarni. Izaberite iz tabele najveću vrednost stepenovane dvojke koja može da stane u broj koji konvertujete. U našem slučaju (za broj 156) najviša vrednost je 128 (ili 27). Pošto smo izabrali broj 128, ispod njega pišemo 1, pa oduzimamo od 156 izabrani broj: 156 – 128 = 28. Sada u tabeli biramo najveći broj koji može da stane u 28, a to je 16 (ili 24) i ispod njega opet pišemo 1. Zatim opet imamo oduzimanje: 28 – 16 = 12, pa biramo najveći broj koji staje u 12, a to je 8 (ili 23). Ispod osmice opet pišemo 1 pa oduzimamo: 12 – 8 = 4. Tako nastavljamo sve do kraja tabele, s tim što upisujemo 1 ispod izabranih brojeva, a za vrednosti između koje nismo izabrali upisujemo 0. Kada završimo dobićemo istu vrednost kao i u prvom načinu, 15610 = 100111002, a tabela će nakon rada izgledati ovako:
    brojevi-u-dekadni-2
  3. Ukoliko ponavljate ovaj metod i vežbate ga, vremenom ćete zapamtiti stepene broja 2, pa ćete moći da preskočite prvi korak i nećete morati da pišete tabelu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako napraviti PowerPoint prezentaciju

Microsoft Power Point je moćan program koji vam omogućava da predstavite informacije i vaše ideje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *