Kako produžiti životni vek računara

Da li se osećate frustrirano svaki put kada koristite vaš računar zbog očajnih performansi koje pruža? Možda razmišljate o kupovinu novog računara iako to zahteva dosta novca i oduzeće vam dosta vremena. Na sreću, postoje tehnike pomoću kojih možete produžiti životni vek vašeg računara i na taj način izbeći kupovinu novog. U narednom tekstu nalaze se kratke instrukcije koje će vam pomoći da produžite upotrebljivost vašeg računara bar za još par godina, sve dok ne donesete odluku da kupite novu mašinu.

Kako produžiti životni vek računara

  1. Očistite vašu radnu površinu (Desktop). Čišćenje dekstopa je slično čišćenju sobe iz dva razloga. Najverovatnije će vas mrzeti da započnete čišćenje, ali razmišljajte o krajnjim rezultatima. Neka oni budu vaša motivacija. Druga sličnost je ta da ćete lakše pronalaziti vaše stvari i znaćete gde se šta nalazi. Posle čišćenja radne površine vaš računar će brže podizati sistem zato što će biti manje ikonica za učitavanje. Da biste očistili vašu radnu površinu kliknite desnim klikom na nju i selektujte “Sort By…” stavku i zatim izaberite “Run Desktop Cleanup Wizard”. Sada je potrebno da kliknete na “Next” i da izaberete ikonice koje želite da uklonite. Ovo neće obrisati ikonice već će ih smestiti u folder gde neće biti vidljive. Kliknite “Next” za nastavak i potvrdite sve klikom na “Finish” dugme. Desktop Cleanup Wizard će ukloniti samo prečice, fajlovi i folder će ostati nepromenjeni.
  2. Pokrenite Disk Cleanup. Ovo je veoma koristan program koji dolazi sa Windows operativnim sistemom. Njegov posao je da na bezbedan način obriše nepotrebne fajlove. Kako biste pokrenuli Disk Cleanup kliknite na “Start” dugme i izaberite stavku “My Computer”. Sada kliknite desnim klikom na disk i izaberite stavku “Properties”. Izaberite opciju “Tools” i zatim “Disk Cleanup”. Ovo će pokrenuti Disk Cleanup proces. Sačekajte da program izanalizira Slobodan prostor. Kada se analiziranje završi kliknite na dugme “Ok”. Proces samog čišćenja nepotrebnih fajlova može potrajati ali su rezultati odlični.
  3. Defregmentirajte vaš računar. Defregmentiranje je termin koji označava organizovanje fajlova u strukturiranom maniru. Iako možda na prvi pogled ne zvuči kao metoda kojom možete ubrzati rad vašeg računara, defregmentiranje je jedan od najboljih načina na koji to možete učiniti. Da biste pokrenuli defregmentaciju ponovite instrukcije iz prethodnog koraka. Jedina razlika je to što ćete umesto stavke “Disk Cleanup” izabrati stavku “Disk Defragment”. Defregmentaciju pokrećete klikom na dugme “Defragment”. Defregmentiranje će trajati dosta dugo, verovatno nekoliko sati. Budite strpljivi.
  4. Skenirajte vaš računar antivirus programom. Virusi su veoma opasni i u većini slučajeva usporavaju rad računara. Naravno, sigurnost vaših podataka je mnogo bitnija od brzine rada računara, tako da vas ovaj korak može zaštititi i od sigurnosnih rizika. Kako biste skenirali računar biće vam potreban neki od antivirus programa. Pronađite opciju “Full scan“ i započnite skeniranje.
  5. Optimizujte automatsko pokretanje programa prilikom podizanja operativnog sistema. Kada uključite vaš računar pokrenuće se gomila programa koji vam možda nisu ni potrebni. Pokretanje svih ovih programa će usporiti rad vašeg računara. Kako biste izbegli ovo kliknite na “Start” dugme, selektujte “Run” i ukucajte “msconfig” i potvrdite klikom na “Ok”. Kada se pojavi novi prozor, kliknite na karticu “Startup”. Iz liste svih programa koji se pokreću prilikom podizanja sistema deselektujte one koji vam nisu potrebni. Kada završite, kliknite na dugme “Ok” i izaberite opciju “Exit without Restart”.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako napraviti PowerPoint prezentaciju

Microsoft Power Point je moćan program koji vam omogućava da predstavite informacije i vaše ideje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *