Kako napraviti PowerPoint prezentaciju

Microsoft Power Point je moćan program koji vam omogućava da predstavite informacije i vaše ideje na zanimljiv i efektivan način. U narednom tekstu pronaći ćete savete o tome kako da napravite interesantnu Power Point prezentaciju i kako da je predstavite ispred publike.

Kako napraviti Power Point prezentaciju

  1. Budite precizni što je više moguće. Prilikom izrade vaše Power Point prezentacije poželjno je koristiti što manje reči. Sa druge strane neophodno je uključiti važne detalje i dati korisnicima dovoljno informacija kako bi shvatili o čemu govorite. Prilagodite dužinu vaše prezentacije uzrastu i profilu prosečnog člana publike. Bitno je da izbegavajte predugačke prezentacije.
  2. Istražite publiku. Ovo je možda jedan od najbitnijih koraka u izradi efektivne Power Point prezentacije. Pripremite prezentaciju tako da odgovara publici. Na primer, izvršni odbor će očekivati sažetu, profesionalnu prezentaciju koja adresira tačke od interesa kompanije dok prezentacija za decu školskog uzrasta treba da bude grafički atraktivna i zanimljiva.
  3. Koristite animaciju i grafičke efekte pametno. Slike mogu biti ekstremno važne u procesu prihvatanja informacija od strane publike. Grafički elementi koje možete koristiti prilikom izrade vaše prezentacije se, uz pomoć Interneta, mogu naći na mnoštvu različitih sajtova. Potrudite se da slike koje koristite odgovaraju okolnostima, osim ako želite da budete duhoviti što takođe može biti jedan od načina da vašu prezentaciju učinite zanimljivijom. Animacije treba koristiti umereno. One mogu biti od velike pomoći prilikom predstavljanja promene podataka, kretanja, rasta itd. Pobrinite se da grafikoni koje koristite budu jednostavni i pregledni ali da sadrže sve neophodne podatke. Informacije koje predstavljate grafovima moraju biti precizne i ažurne. Ako ste iskoristili tuđe slike, negde u prezentaciji navedite izvore.
  4. Iskoristite odgovarajući grafički stil i dizajn stranica. Ako vam je potrebna inspiracija, potražite profesionalno dizajnirane palete boja ili komplementarne boje u prirodi. Držite se čitljivih fontova, ali poželjno je eksperimentisanje ne bi li ste dobili svež izgled. Zapamtite da se reči i informacije mogu rasporediti na bezbroj načina u pravougaonom prostoru slajda.
  5. Napravite linkove do video klipova ili sajtova sa Interneta. U zavisnosti od toga kojom opremom raspolažete tokom prezentacije možete linkovati video snimke, fotografije, članke itd. direktno u vašem slajdu. Pre nego što počnete sa prezentacijom, proverite da li imate stabilnu Internet konekciju i neophodnu opremu za reprodukovanje zvuka.
  6. Strukturirajte vašu prezentaciju. Organizujte prezentaciju u logičkom maniru. Na početku predstavite sadržaj koji će omogućiti publici da stekne sliku o tome šta ćete sve pokriti vašim izlaganjem. Ovo daje informacije publici o tome šta može da očekuje.
  7. Vežbajte vaše prezentovanje. Pobrinite se da zvučite prirodno, bitno je da publika stekne utisak da zaista poznajete materiju. Trebalo bi da budete u mogućnosti da odgovorite na eventualna pitanja u vezi teme vaše prezentacije.
  8. Pokažite interesovanje prilikom izlaganja kako bi i publika razumela zbog čega treba da se zainteresuje za datu temu. Koristite činjenice kako biste potkrepili vaše tvrdnje.
  9. Obucite se adekvatno. Publika će gledati u vas tokom prezentacije. Pokušajte da ostvarite kontakt očima sa svakim delom publike podjednako.
  10. Budite energični i dinamični. Ako je moguće šetajte se ispred publike i koristite govor tela (budite ubedljivi). Ovo će pomoći i vama da se malo opustite.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako produžiti životni vek računara

Da li se osećate frustrirano svaki put kada koristite vaš računar zbog očajnih performansi koje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *