Kako koristiti Photoshop

Kako koristiti PhotoshopPre nego šta saznate osnovne stvari kako koristiti Photoshop, znajte da on ima pregršt opcija i mogućnosti. Korišćenje bilo koje verzije Photoshopa se može činiti pomalo teškim u početku, ali uz malo vremena i vežbe, obrada slika u ovom programu može postati veoma jednostavna. Ovaj članak će vam pomoći u upoznavanje sa nekim osnovnim opcijama koje program nudi a koje će vam pomoći da vaše fotografije osavremenite.

1) Odaberite koje prozore ćete otvoriti. U ‘Windows’ meniju možete da izaberete veliki broj različitih prozora koje možete da otvorite tako da budu vidljivi na vašoj radnoj površini. Da bi videli prozor, čekirajte ga u pomenutom meniju. Ukoliko pak ne želite da vidite taj prozor, pod pretpostavkom da je on već čekiran, kliknite jednom kako biste odčekirali ovu opciju. Prozori koje ćete najčešće koristiti su ‘Tools’ i ‘Options’, ali možete otvoriti bilo koji za koji verujete da će vam biti od pomoći.

2) Menjajte količinu svetlosti na slikama. Ukoliko su vam neke slike preosvetljene ili pak, premalo osvetljene, možete da ih doradite promenom osvetljenja na njima. Ovo ćete uraditi korišćenjem ‘Levels’ opcije iz ‘Adjustments’ podmenija ‘Image’ menija. Videćete tri strelice na dnu slike. Uz pomoć crne strelice podešavate koliko će slika biti mračna, belom podešavate količinu svetlosti na slici, a sivu koristite za finije podešavanje. Pomeranje strelica udesno će generalno potamniti sliku, dok će pomeranje strelica ulevo posvetliti istu. Igrajte se strelicama dok ne utvrdite da je osvetljenje na slici zadovoljavajuće.

3) Promenite osvetljenje/kontrast na slici. Iz ‘Adjustments’ menija možete da odaberete i opciju ‘Brightness/Contrast’ koju ćete da iskoristite za promenu svetlosti. Klik na nju će pozvati dva bara. Pomeranjem strelice na gornjem baru podešavate osvetljenje na slici, dok se pomeranjem strelice na donjem baru podešava njen kontrast.

4) Promenite boju slike. Opcija ‘Color Balance’ se takođe nalazi u ‘Adjustments’ meniju. Odabirom ove opcije ćete otvoriti 3 polja, od kojih je svako dizajnirano za posebnu kombinaciju boja, ljubičasto-crvena, magenta-zelena i žuto-plava. Kursorom miša možete podesiti kombinaciju boja kojoj će se vaša slika prilagoditi. Ukoliko sve 3 strelice držite u liniji, vaša slika neće pretrpeti nikakve promene po pitanju boja, bez razlike od pozicije strelice u polju.

5) Ukoliko ne želite da ovo radite manuelno, pokušajte sa odabirom opcija ‘Auto Color’, ‘Auto Contrast’ ili ‘Auto Levels’ iz ‘Adjustments’ menija. Ovo može da rezultira na različite načine, pogotovu kada je u pitanju ‘Auto Color’ opcija, ali vam može uštedeti vreme.

6) Probajte opcije Image/Cavas Size i Rotation. U okviru opcije ‘Image’ možete podešavati veličinu i poziciju slike. ‘Image Size’ služi za podešavanje veličine same slike. ‘Canvas Size’ se ne odnosi na veličinu slike, već na površinu na kojoj će se ta slika naći. Ukoliko je na primer površina namenjena nameštanju slike manje od veličine same slike, njeni uglovi će biti odsečeni. ‘Rotate Canvas’ pomaže oko rotacije same površine.

7) Podesite slike korišćenjem Free Transform opcije korišćenjem marquee alatke, kako bi selektovali sve pritisnite Ctrl+A, idite na ‘Edit’, onda kliknite ‘Free Transform’. Kliknite na kvadratiće koji se nalaze na uglovima slike i držite pritisnut levi taster miša dok pomerate kursor kako bi podešavali sliku slobodno. Ukoliko želite da izdvojite jedan konkretni deo slike, selektujte ga korišćenjem marquee ili lasso alatke, idite na ‘Image’ meni i odaberite opciju ‘Crop’. Ovim ćete izdvojiti samo prethodno selektovanu površinu slike.

8) Imajte na umu da uz pomoć ‘Filter’ dugmeta možete ubacivati brojne efekte vašoj slici. Svaki filter ima posebno ime koje samo po sebi objašnjava efekat koji njegova primena ima na sliku. Neki od njih, kao što su ‘Sharpen’ ili ‘Blur’ primera radi, će imati male efekte na sliku svaki put kada budete kliknuli na njih. Ostali filteri će vam omogućiti da podesite koliko će taj filter imati efekta na sliku pomeranjem strelica, kao što je to slučaj sa opcijom ‘Brightness/Contrast’. Obzirom da u okviru ovog menija imate mnogo različitih opcija, na vama ostaje da svaku od njih zasebno testirate kako bi videli kakav uticaj ostavljaju na sliku.

9) Koristite layere. Kad god slici dodate neki tekst ili elemente iz neke druge slike, kreirate novi layer. Svaki od njih se zasebno može editovati bez uticaja na glavnu fotografiju. Kako biste bili u mogućnosti da menjate i editujete svaki layer zasebno, otvorite ih iz ‘Windows’ menija i u okviru njega se možete kretati od jednog do drugog layera. Kada završite sa editingom svakog layera posebno, uz pomoć ‘Merge Visible’ opcije možete sve layere spojiti u jedan.

10) Sačuvajte vašu fotografiju. Na vama je koju ćete ektenziju koristiti da sačuvate vaš fajl. Najčešće se fajlovi pamte u JPEG formatu, ali to možete promeniti preko ‘File’ menija, klikom na ‘Save As’ i odabirom ‘Format’-a. Ovako ćete videti listu ekstenzija kojim možete zapamtiti vaš fajl. Nakon odabira željenog formata, zapamtite sliku klikom na dugme ‘Save’.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

Kako produžiti životni vek računara

Da li se osećate frustrirano svaki put kada koristite vaš računar zbog očajnih performansi koje …