Kako koristiti kineske štapiće

Pre nego što naučite kako koristiti kineske štapiće, vratimo se malo u istoriju. Veruje se da su se štapići prvi put za ovu namenu koristili još pre 5000 godina u Kini. Štapići su napravljeni od bambusovog drveta ili bilo kog tvrdog materijala koji se mogu iskoristiti za uzimanje hrane. Oni se drže između kažiprsta i palca, na način na koji je moguće regulisati jačinu pritiska krajnjih delova štapića, kojim bi se izvršio pritisak na hranu koju je potrebno uhvatitit istim. Većina ljudi koji dolaze iz zapadnih zemalja imaju problema kod prve upotrebe štapića.
Kako koristiti kineske štapiće

Kako se koriste kineski štapići

  1. Uhvatite donju trećinu štapića koristeći površinu vašeg palca i predeo na jagodicom kažiprsta, tako da štapići ne dodiruju kažiprst celom njegovom površinom. Palcem kontrolišete donji deo štapića, središnji deo štapića se nalazi pored srednjeg prsta. Ovako je kažiprst slobodan da se pomera.
  2. Drugi štapić postavite između palca i kažiprsta. Ovaj će štapić biti oslonjen na vrh palca (obzirom da je drugi štapić već položen na palac), dok ćete vrh kažiprsta držati na njegovoj površini. Potrudite se da ova dva štapića budu međusobno paralelni.
  3. Prvi štapić držite u istom položaju dok mrdate kažiprstom. Na ovaj način ćete moći da približavate gornji štapić ovom donjem. Tako ćete biti u mogućnosti da zadržite i ustima privučete zalogaj.
  4. Prilikom uzimanja zalogaja iz tanjira, potrudite se da štapići budu paralelni jedan sa drugim. Spustite štapiće i postavite parče hrane između dva štapića. Ponovite pokret iz trećeg koraka, pomerajući kažiprst kako bi ugrabili parče hrane, držite čvrsto i pomerite ga ka vašim ustima. Ponovite i vežbajte. Kad se naviknete, ovo ćete biti u mogućnosti da radite tečno i bez zastajkivanja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

Kako se adresira pismo

U današnje vreme sve češće se koriste e-mail poruke tj pismo umesto onih standardnih klasičnih …