Kako napraviti uzemljenje

Najčešće ljudi, pri gradnji kuće, električno uzemljenje prave tek kada je kuća građevinski gotova, odnosno onda kada se radi električna instalacija. Stari JUS (Jugoslovenski standardi) je predviđao da se pocinkovana traka postavi minimalno 2 m. udaljena od temelja kuće. Kasnijim eksperimentima je utvrđeno da traka postavljena i zalivena betonom u temelju kuće daje bolje rezultate. Ako se traka još postavi i u obliku prstenova, rezultati su najbolji. Zato pocinkovanu traku postavite u temelj buduće zgrade, i zalijte betonom tako da bude obuhvaćena sa svih strana.
uzemljenje

Kako napraviti uzemljenje

  1. Razmotajte, izmerite i postavite pocinkovanu traku u iskopani rov za temelj, koristeći spojnice koje za to i služe.
  2. Traku postavite OBAVEZNO na „kant“, u sve kanale u kojima će biti temelji i međusobno ih povežite. Ako u blizini postoji i bušeni bunar koji ima upotrebljenu metalnu cev, vežite i ovu cev sa budućim uzemljenjem.
  3. Na mestu gde se predviđa da bude buduća priključna tabla za struju, postavite komad trake koji treba da viri van nivoa zemlje najmanje 1 m. i njega povežite sa ostalim trakama u zemlji.
  4. Kompletno uzemljenje (sve trake) podignite od dna kanala za najmanje debljinu jedne opeke (oko 6 cm). Na taj nači ćete omogućiti betonu koji se naliva u temelj da oblije sve trake uzemljivača, sa svih strana, pa će tako traka biti kompletno u betonu.
  5. Sad možete nalivati teme, vodeći račina da komad predviđen da izađe iznad tla, bude stalno prislonjen uz spoljni zid zemljanog kanla, kako bi nakon završetka temelja ovaj komad trake došao na spoljnu površinu budućeg zida zgrade.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Đorđe Dikić

SLIČNO

kako popraviti parket

Kako popraviti parket – hoblovanje, bojenje, voštenje i lakiranje

Parket, pošto je napravljen od drveta, se vremenom troši, haba i oštećuje. Da ga ne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *