Kako čujemo

Kako čujemoZvuci nastaju treperenjem zvučnog izvora. To treperenje se prenosi na susedne čestice vazduha, počinju i one da trepere i da prenose na sledeće česice itd, i onda dolazi do treperenja svih čestica u vazduhu, pa tako nastaju zvučni talasi. Naše uvo, putem kojeg primamo zvučne talase sastoji se od spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uva. Evo kako registrujemo zvuk…

Kako čujemo?

1) Spoljašnje uvo prvo lokalizuje, skuplja i sprovodi zvuke iz spoljašnjeg sveta. Spoljašenje uvo se sastoji od ušne školjke i ušnog kanala i taj kanal služi da pojača one tonove zvuka koji olakšavaju razumevanje govora.U zidovima ušnog kanala nalaze se žlezde koje (između ostalog) održavaju vlažnost bubne opne-fleksibilne membrane koja vibrira u dodiru sa zvučnim talasima.

2) Srednje uvo je vazduhom ispunjen prostor iza bubne opne u kome se nalaze 3 male koščice- čekić, nakovanj i uzengija. Kada zvuk prouzrukuje vibriranje bubne opne lanac tih koščica počne takođe da vibrira pojačavajući zvučne vibracije i prenosi ih u tečnosti unutrašnjeg uva.

3) Unutrašnje uvo u sebi sadrži sistem cevi koje su ispunjene vodnjikavom tečnošću, i te mikrospski male komponente imaju dejstvo mikrofona.Kako zvučni talasi dolaze do unutrašnjeg uva tako ta tečnost počinje da se pomera i da istovremeno pokreće sičušne ćelije u obliku dlačice-to su nervna vlakna koja zapravo najviše određuju da li nam zvuk prija ili ne. Tako se zvučni talasi preko vibracija i ćelija prevode u poruku, tj. u električne imulpse koji se auditornim nervom sprovode do mozga.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

Kako se pripremiti za odlazak u bolnicu

Bolest kod ljudi nastaje pojavom izvesnih poremećaja, koji mogu biti povremeni, slabijeg intenziteta, te čoveku …