Kakopedija > Zdravlje i lečenje > Medicina > Kako izvršiti samopregled dojki

Kako izvršiti samopregled dojki

Svaka žena je bar jednom u životu imala nekakvu promenu u svojim dojkama, fiziološku ili patološku. Dojke se kao deo reproduktivnih organa menjaju u zavisnosti od menstrualnog ciklusa, tako da nije svaka otkrivena promena obavezno zloćudna. Ipak, karcinom dojke je jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena i stoga je važno edukovati se o načinima otkrivanja i lečenja.
Prvi korak je svakako pregled koji žena sama može da obavi kod svoje kuće, bez obavezne posete lekaru. Za nekih 10-15 minuta.
Kako izvrsiti samopregled dojki

Zašto izvršiti samopregled dojki

 1. Zašto je važan samopregled?
  • – Zato što na taj žena može opipati strukturu mlečne žlezde i prepoznati eventualne promene u njoj.
  • – Svaka nepravilnost budi sumnju, pa se žene ranije javljaju lekaru radi utvrđivanja tačne dijagnoze.
  • – Redovna briga i kontrola podiže svest o samoj bolesti ii doprinosi ranom otkrivanju karcinoma dojke, dok je izlečiv u potpunosti.
 2. Kada obaviti samopregled?
  • – Dojke menjaju svoju strukturu tokom menstrualnog ciklusa, pa zato treba da se pregledaju približno istog dana ciklusa. Najbolje vreme za samopregled je između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa tj. oko nedelju dana posle završetka menstrualnog krvarenja, jer tada grudi imaju najmanji broj grudvica.
  • – U menopauzi žena sama treba da odredi dan u mesecu za pregled svojih dojki i da ga redovno sprovodi.

Samopregled dojki

 1. Obuhvata posmatranje izgleda dojki u ogledalu i opipavanje strukture mlečne žlezde, kao i okolnih limfnih žlezda.
 2. Pregled započeti posmatranjem dojki (inspekcija)
  • 1. Stanite ispred ogledala, ruke slobodno spustite pored tela i posmatrajte svoje grudi. Obratite pažnju na simetriju i veličinu. Potražiti promene na koži (crvenilo, otok, perutanje…). Zatim posmatrati bradavice (veličinu, izgled, boju, promene na njoj, posebno da li su uvučene).
  • 2.Podignite ruke iznad glave i ponovo pažljivo posmatrajte, tražeći nepravilnosti u izgledu dojki.
  • 3. Zatim stavite ruke na kukove i ponovite isto, kao sa spuštenim odnosno podignutim rukama.
  • 4. Na kraju se okrenite bočno i pogledajte iz profila.
 3. Palpacija dojki (opipavanje) – palpacija podrazumeva pregled dojke uz pomoć sopstvenih prstiju.
  • 5. Podignite ruku iznad glave, dok drugom rukom vršite pregled.
  • 6. Isto ponovite sa drugom dojkom.
  • 7. Spustite ruku pored tela, a drugom rukom obaviti samopregled. Zatim isto ponoviti sa druge strne.
  • 8. Lezite i stavite jastuk ispod levog ramena, a levu ruku zabacite iza glave. Ispruženim prstima desne ruke opipavajte levu dojku na isti način kao u stojećem položaju.
  • 9. Na kraju treba nežno pritisniti bradavice između palca i kažiprsta. Proveriti da li postoji neki iscedak iz bradavice.
 4. Pregled može da se vrši u stojećem stavu, sa spuštenim i podignutim rukama ili ležeći. Zapravo, treba pregledati tkivo u sva tri položaja.
 5. Može se obaviti i pod tušem, sa nasapunjanom kožom, jer će tako lakše prsti kliziti.
 6. Palpiranje dojki se vrši vrhovima ispruženih prstiju. Jagodica prsta je vrlo osetljiva, pa će otkriti i manje opipljive promene.
 7. Treba pritisnuti dosta jako, da bi se osetile strukture ispod kože. Pazite da ne napravite modrice.
 8. Tehnika pregleda
  • – Prstima se palpira cela dojka na jedan od 3 načina – duž vertikalne osovine, od spolja ka bradavici ili kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu. Poželjno je koristiti istu tehniku pri svakom narednom pregledu.Samopregled dojki
  • – Vertikalni pregled: početi pregled pomerajući prste od gore prema dole, počev od pazuha, pa do spoja sa drugom dojkom.
  • – Krenuti od spoljašnje ivice prema bradavici, a onda lagano pomerajući udesno ili ulevo ponoviti isto. Zamisliti sat sa 12 podeoka i krenuti pregled od svakog broja prema centru tj. bradavici. Paziti da se ne propusti ni jedan delić tkiva pri pregledu.
  • – Ako se odlučite za kružne pokrete, koji su i najjednostavniji, treba krenuti po najvećem obimu (po ivicama dojke) u istom smeru dok ne napravite pun krug. Tada se smanji obim kruga po kome treba palpirati i tako sve dok se ne dodje do bradavice. Važno je napomenuti da se palpiranje vrši bez podizanja prsta sa kože.
  • – Zapamtite kakav je osećaj pri palpaciji, da bi ste mogli uporediti sa narednim pregledima. Vrlo je važno da žena nauči da prepozna uobičajene strukture dojke.
  • – Posebno pažljivo pregledati gornje – spoljašnji deo obe dojke, pošto je najaktivniji deo mlečne žlezde i samim tim najčešće mesto i benignih i malignih tvorevina.
 9. Pregled pazuha i okoline
  • Pazušne jame su obavezno uključene u pregled, jer se u njim nalaze limfni čvorovi, koji su prvi zahvaćeni kod raka dojke. Maligne ćelije iz dojke nošene limfom dospevaju prvo u pazušne limfne žlezde. Znak su bezbolno uvećani limfni čvorovi.
  • 1. Podići ruku iznad glave.
  • 2. Drugom rukom se pregleda vrh pazušne jame. Prsti su sastavljeni i ispruženi.
  • 3. Krenuti od dole prema gore, zatim od spolja prema unutra, ne propuštajući ni jedan deo.
  • – Blagim pritiskom prstiju traže se eventualne promene (čvorići) u pazuhu.
  • 4. Na isti način pregledati drugu pazušnu jamu.
  • 5. Prstima pregledati jamu iznad ključne kosti.
  • 6. Pregled proširiti na vrat – palpirati duž linije koja ide božno od grkljana, sa obe strane. I to prstima leve ruke desno od grkljana, a prstima desne levu stranu.
  • 7. Tražiti eventualno prisutne čvoriće. Obratiti pažnju da li su, ukoliko su uvećani, limfni čvorovi bolni ili ne na dodir.

Mane:

 1. – Samopregled kao jedini način ispitivanja strukture i funkcije mlečne žlezde je nedovoljno pouzdan i precizan, pa mora biti dopunjen periodičnim pregledima, po preporuci lekara opšte prakse ili ginekologa.
 2. – S druge strane, nedovoljno iskustvo u samopregledu otkriva i „nepostojeće“ čvoriće, što povećava strah od najgoreg i pravi nepotrebnu zbrku. Ipak, bolje je proveriti, čak i kada je u pitanju „lažna uzbuna“.
 3. – Utvrđeno je da običan samopregled, ma koliko bio detaljan, ne poboljšava šanse da se maligni tumor otkrije blagovremeno.
  – Ipak, skoro 90% žena sa karcinomom dojke je samo otkrilo otvrdnuće ili čvor u toku rutinskog samopregleda.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 13, prosek: 4,85

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Maja Kovačević
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

Kako se pripremiti za odlazak u bolnicu

Bolest kod ljudi nastaje pojavom izvesnih poremećaja, koji mogu biti povremeni, slabijeg intenziteta, te čoveku …

Jedan komentar

 1. makemyday

  Hvala u ime svih zena! Odlicno objasnjeno.

Ostavite odgovor