Kako izvršiti samopregled dojki

Svaka žena je bar jednom u životu imala nekakvu promenu u svojim dojkama, fiziološku ili patološku. Dojke se kao deo reproduktivnih organa menjaju u zavisnosti od menstrualnog ciklusa, tako da nije svaka otkrivena promena obavezno zloćudna. Ipak, karcinom dojke je jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena i stoga je važno edukovati se o načinima otkrivanja i lečenja.
Prvi korak je svakako pregled koji žena sama može da obavi kod svoje kuće, bez obavezne posete lekaru. Za nekih 10-15 minuta.
Kako izvrsiti samopregled dojki

Zašto izvršiti samopregled dojki

  1. Zašto je važan samopregled?
    • – Zato što na taj žena može opipati strukturu mlečne žlezde i prepoznati eventualne promene u njoj.
    • – Svaka nepravilnost budi sumnju, pa se žene ranije javljaju lekaru radi utvrđivanja tačne dijagnoze.
    • – Redovna briga i kontrola podiže svest o samoj bolesti ii doprinosi ranom otkrivanju karcinoma dojke, dok je izlečiv u potpunosti.
  2. Kada obaviti samopregled?
    • – Dojke menjaju svoju strukturu tokom menstrualnog ciklusa, pa zato treba da se pregledaju približno istog dana ciklusa. Najbolje vreme za samopregled je između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa tj. oko nedelju dana posle završetka menstrualnog krvarenja, jer tada grudi imaju najmanji broj grudvica.
    • – U menopauzi žena sama treba da odredi dan u mesecu za pregled svojih dojki i da ga redovno sprovodi.

Samopregled dojki

  1. Obuhvata posmatranje izgleda dojki u ogledalu i opipavanje strukture mlečne žlezde, kao i okolnih limfnih žlezda.
  2. Pregled započeti posmatranjem dojki (inspekcija)
    • 1. Stanite ispred ogledala, ruke slobodno spustite pored tela i posmatrajte svoje grudi. Obratite pažnju na simetriju i veličinu. Potražiti promene na koži (crvenilo, otok, perutanje…). Zatim posmatrati bradavice (veličinu, izgled, boju, promene na njoj, posebno da li su uvučene).
    • 2.Podignite ruke iznad glave i ponovo pažljivo posmatrajte, tražeći nepravilnosti u izgledu dojki.
    • 3. Zatim stavite ruke na kukove i ponovite isto, kao sa spuštenim odnosno podignutim rukama.
    • 4. Na kraju se okrenite bočno i pogledajte iz profila.
  3. Palpacija dojki (opipavanje) – palpacija podrazumeva pregled dojke uz pomoć sopstvenih prstiju.
    • 5. Podignite ruku iznad glave, dok drugom rukom vršite pregled.
    • 6. Isto ponovite sa drugom dojkom.
    • 7. Spustite ruku pored tela, a drugom rukom obaviti samopregled. Zatim isto ponoviti sa druge strne.
    • 8. Lezite i stavite jastuk ispod levog ramena, a levu ruku zabacite iza glave. Ispruženim prstima desne ruke opipavajte levu dojku na isti način kao u stojećem položaju.
    • 9. Na kraju treba nežno pritisniti bradavice između palca i kažiprsta. Proveriti da li postoji neki iscedak iz bradavice.
  4. Pregled može da se vrši u stojećem stavu, sa spuštenim i podignutim rukama ili ležeći. Zapravo, treba pregledati tkivo u sva tri položaja.
  5. Može se obaviti i pod tušem, sa nasapunjanom kožom, jer će tako lakše prsti kliziti.
  6. Palpiranje dojki se vrši vrhovima ispruženih prstiju. Jagodica prsta je vrlo osetljiva, pa će otkriti i manje opipljive promene.
  7. Treba pritisnuti dosta jako, da bi se osetile strukture ispod kože. Pazite da ne napravite modrice.
  8. Tehnika pregleda
    • – Prstima se palpira cela dojka na jedan od 3 načina – duž vertikalne osovine, od spolja ka bradavici ili kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu. Poželjno je koristiti istu tehniku pri svakom narednom pregledu.Samopregled dojki
    • – Vertikalni pregled: početi pregled pomerajući prste od gore prema dole, počev od pazuha, pa do spoja sa drugom dojkom.
    • – Krenuti od spoljašnje ivice prema bradavici, a onda lagano pomerajući udesno ili ulevo ponoviti isto. Zamisliti sat sa 12 podeoka i krenuti pregled od svakog broja prema centru tj. bradavici. Paziti da se ne propusti ni jedan delić tkiva pri pregledu.
    • – Ako se odlučite za kružne pokrete, koji su i najjednostavniji, treba krenuti po najvećem obimu (po ivicama dojke) u istom smeru dok ne napravite pun krug. Tada se smanji obim kruga po kome treba palpirati i tako sve dok se ne dodje do bradavice. Važno je napomenuti da se palpiranje vrši bez podizanja prsta sa kože.
    • – Zapamtite kakav je osećaj pri palpaciji, da bi ste mogli uporediti sa narednim pregledima. Vrlo je važno da žena nauči da prepozna uobičajene strukture dojke.
    • – Posebno pažljivo pregledati gornje – spoljašnji deo obe dojke, pošto je najaktivniji deo mlečne žlezde i samim tim najčešće mesto i benignih i malignih tvorevina.
  9. Pregled pazuha i okoline
    • Pazušne jame su obavezno uključene u pregled, jer se u njim nalaze limfni čvorovi, koji su prvi zahvaćeni kod raka dojke. Maligne ćelije iz dojke nošene limfom dospevaju prvo u pazušne limfne žlezde. Znak su bezbolno uvećani limfni čvorovi.
    • 1. Podići ruku iznad glave.
    • 2. Drugom rukom se pregleda vrh pazušne jame. Prsti su sastavljeni i ispruženi.
    • 3. Krenuti od dole prema gore, zatim od spolja prema unutra, ne propuštajući ni jedan deo.
    • – Blagim pritiskom prstiju traže se eventualne promene (čvorići) u pazuhu.
    • 4. Na isti način pregledati drugu pazušnu jamu.
    • 5. Prstima pregledati jamu iznad ključne kosti.
    • 6. Pregled proširiti na vrat – palpirati duž linije koja ide božno od grkljana, sa obe strane. I to prstima leve ruke desno od grkljana, a prstima desne levu stranu.
    • 7. Tražiti eventualno prisutne čvoriće. Obratiti pažnju da li su, ukoliko su uvećani, limfni čvorovi bolni ili ne na dodir.

Mane:

  1. – Samopregled kao jedini način ispitivanja strukture i funkcije mlečne žlezde je nedovoljno pouzdan i precizan, pa mora biti dopunjen periodičnim pregledima, po preporuci lekara opšte prakse ili ginekologa.
  2. – S druge strane, nedovoljno iskustvo u samopregledu otkriva i „nepostojeće“ čvoriće, što povećava strah od najgoreg i pravi nepotrebnu zbrku. Ipak, bolje je proveriti, čak i kada je u pitanju „lažna uzbuna“.
  3. – Utvrđeno je da običan samopregled, ma koliko bio detaljan, ne poboljšava šanse da se maligni tumor otkrije blagovremeno.
    – Ipak, skoro 90% žena sa karcinomom dojke je samo otkrilo otvrdnuće ili čvor u toku rutinskog samopregleda.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

Kako se pripremiti za odlazak u bolnicu

Bolest kod ljudi nastaje pojavom izvesnih poremećaja, koji mogu biti povremeni, slabijeg intenziteta, te čoveku …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Hvala u ime svih zena! Odlicno objasnjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *