Kako pružiti prvu pomoć

Sposobnost da u nepredviđenim i neželjenim situacijama ostanete pribrani može nekome spasiti život. Prva pomoć se ranjeniku ili davljniku pruža u situaciji kada mu je hitno potrebna, a kada nema medicinskih ustanova u neposrednoj blizini. Nakon što ste osobi pružili prvu pomoć, potrebno ga je u što je moguće kraćem roku prebaciti u prvu najbližu medicinsku ustanovu.
Kako pružiti prvu pomoć
Dakle, kako pomoći osobama koje su teško povređene i krvare? Kao uzrok krvarenja mogu se uzeti razne stvari. Primera radi, krvarenje može nastati kao uzrok posekotine ili jakog udarca tupim predmetom koje je prouzrokovalo ranu. U oba slučaja, stepen krvarenja zavisi od dubine i širine rane.

U ovom slučaju, prvu pomoć je neophodno pružiti jer osoba u suprotnom može da iskrvari. Prvo što trebate da uradite je da zaustavite krvarenje? Kako to izvesti? Potrebno vam je parče čiste tkanine, i pod tim podrazumevamo parče vaše odeće, koju možda u datom trenutku imate na sebi. Ukoliko se rana nalazi na nozi ili na ruci, potrebno je deo tkanine podvezati iznad rane, u predelu ka srcu, kako bi se sprečio dotok krvi u ranu i samim tim sprečilo prekomerno krvarenje osobe. U suprotnom, ukoliko je neki drugi deo tela povređen (glava ili torzo recimo), u tom slučaju je potrebno izvršiti jak pritisak na ranu kako bi se zaustavilo krvarenje. Takođe, poželjno bi bilo ispiranje i dezinfekcija rane ukoliko je povreda nanesena nekim metalnim predmetima ili nekim drugim koji bi mogli da izazovu dodatne komplikacije. Ukoliko pri sebi imamo neki alkoholni rastvor (hidrogen pre svega), ili možda malo joda, možemo ih iskoristiti za dezinfekciju rane tako što ćemo jednu količinu naneti na ranu. Prilikom nanošenja, možemo da očekujemo burnu reakciju kod povređene osobe. Obratite pažnju da tkanina koju koristimo za podvezivanje rane ili uz pomoć koje vršimo pritisak na ranu treba da bude izuzetno čista, kako ne bi podljutili ranu.

U slučaju da smo osobu bez svesti izvukli na suvo nakon davljenja, potrebno je davljeniku takođe pružiti prvu pomoć. Imajmo u vidu da se davljenik nagutao vode, kao i da su njegova pluća i drugi respiratorni organi verovatno napunjeni vodom, što mu otežava, ponekad čak i onemogućava disanje. Dakle, potrebno je izvaditi vodu iz njegovih pluća i udahnuti mu svežu količinu vazduha u ista. Iako ste na filmu verovatno i više puta videli kako ovo drugi rade, evo par smernica koje će vam sigurno pomoći ukoliko se nekada vi budete našli u situaciji osobe koja daje prvu pomoć davljeniku:

  1. Davljenika namestite u ležeći položaj, i glavu mu blago nagnite ka zemlji.
  2. Prstima lagano otvorite usta davljenika i uklonite sve prepreke koje se mogu naći na putu vazduhu koji želite da upumpate u osobu (pre svega je potrebno na stranu skloniti jezik koji je u ovoj situaciji verovatno nadut).
  3. Zatim dlanovima izvršite pritisak na grudi davljenika, par puta odsečnim zamasima ruke.
  4. Nakon toga, zatvorite nozdrve davljeniku i izdahnite vazduh davljeniku direktno u usta. Sve dok upumpavate vazduh, njegova pluća bi trebala da se nadimaju i dok vi udišete vazduh, odnosno iz njega izvlačite isti, pluća bi trebala da mu kontrahuju u suprotnom smeru.
  5. Ponovite korake 3 i 4 nekoliko puta, sve dok se davljenik ne osvesti.
  6. U trenutku kada davljenik počne da izbacuje vodu na usta, potrebno ga je prebaciti u sedeći položaj i pomoći mu da što veću količinu vode izbaci iz sebe. Nakon toga, osobu je potrebno hospitalizovati.

Napomena:

Vodite računa o tome da li je u pitanju odrasla osoba ili beba. Kod bebe ne smete nikako biti grubi kod davanja prve pomoći. Takođe, imajte na umu da, u slučaju da je to nemoguće uraditi usta na usta, prvu pomoć davljeniku možete pružiti i preko nosa tako što ćete jednom rukom zatvoriti njegova usta, a drugom rukom napraviti neku vrstu levka oko njegovog nosa gde ćete upumpavati vazduh.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

Kako se pripremiti za odlazak u bolnicu

Bolest kod ljudi nastaje pojavom izvesnih poremećaja, koji mogu biti povremeni, slabijeg intenziteta, te čoveku …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *