Kako napraviti jeftinu vetrenjaču od starog flopija

Mini Kako napraviti jeftinu vetrenjaču od starog flopijavetrenjača od starog flopija je prilično jednostavan projekat za samogradnju. U pitanju je vetrogenerator koji obezbedjuje punjenje AA/AAA baterija (NiCd, NiMh…), mobilnih telefona, MP3 plejera ili za direktno napajanje manjih sijalica, LED rasvete i sličnih malih potrošača. Srce mini vetrenjače je izradjeno od delova iz starog flopija 5.25″ (flopi za velike diskete).

Kada je vetrovito, generator naše mini vetrenjače proizvodi struju koja je sasvim dovoljna da napoji jednu sijalicu ili napuni nekoliko baterija. Primene su praktično neograničene, mi smo na kraju postavili USB priključak (uz stabilisan napon 5V) na vetrenjaču tako da na jednostavan način možemo spojiti i puniti sve uredjaje novije generacije (Ipod, MP3 player, HTC telefon…) koji se inače pune preko USB porta računara.

Za početak smo pronašli računar starije generacije (PC286) i iz njega izvadili flopi disk jedinicu (5.25 inča). Verovatno već pogadjate, flopi će nam poslužiti kao „donor“ za najbitniji deo vetrenjače – generator. Potrebno je otvoriti flopi drajv i iz njega pažljivo izvaditi step motor.

Ukoliko se odlučite za vetrenjaču sa horizontalnom osovinom, možete napraviti trokraki propeler koristeći metar, olovku i makaze za lim. Potrebna Vam je tabla lima 0.8×0.8m, debljine 0.5mm. Isecite delove i oblikujte ih prema uputstvu sa slike, a zatim turbinu pričvrstite šrafovima za rotor step motora.

Napajanje i punjenje potrošača regulise nešto malo elektronike (nekoliko dioda, otpornik, kondenzator i integralno kolo), svako ko je bar jednom koristio lemilicu će moći da napravi ovaj sklop.

Pri jakom vetru (preko 10 m/s), mini vetrenjača može da proizvede u proseku oko 5 W električne energije. Snaga takodje zavisi od dimenzija turbine i od toga koliko ima vetra.

Detaljno uputstvo pogledajte na sajtu: solar.freeonplate.com

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *