Kako preboleti raskid

Raskidi mogu da budu teški ali isto tako par može da ostane u prijateljskim odnosima; bilo kako bilo, niko ne želi da prolazi kroz to. Gubitak veze može da uzrokuje dubok bol. Ako vam je potrebna pomoć da to što lakše prebrodite i želite neke savete, nastavite da čitate….

Uputstvo

  1. Dobro razmislite o svemu, ali ne budite opsesivni. Natenane pređite preko svega koliko god puta je to potrebno, ali budite razumni. Uzmite u obzir sve razloge raskida. Čak i ako se ponekad čini da i nije bilo nekog jasnog razloga, verujte da razlog uvek postoji, verovatno čak i više njih. Shvatite da ste uživali da budete zajedno jedno vreme, ali ako ta veza nije bila nešto što ste vi i vaš partner želeli do kraja života, svakako bi se sve to na kraju i završilo. U tom slučaju bolje pre nego kasnije. Razmišljanje o razlozima raskida može da vam stvori jasniju sliku o tome da je potrebno dvoje da započnu vezu, ali samo jedna osoba da je okonča. Ako možete da uvidite gde ste doprineli gašenju veze, to vam takođe može pomoći da izbegnete neke pogrešne korake u budućnosti.
  2. Ne razmišljajte o svojoj odluci. Ako je odluka bila vaša ideja, imajte na umu da razmišljanje o dobrim i lepim vremenima koje ste proveli sa svojim partnerom može da utiča na to da zaboravite zašto ste vi ti koji ste raskinuli. Po istom pravilu, pokušajte da ne nagađate ‘zašto’ ako odluka o raskidu nije bila vaša. Vrlo je uobičajeno romantično razmišljanje o dobrim stvarima u vezi i ubeđivanje da loše stvari i nisu bile toliko loše, da ste možda mogli i da živite sa njima. Ili, ako bi vaš bivši/bivša samo znali kako se osećate ne bi ni raskinuli. Ne igrajte ovu igru sa sobom. Prihvatite situaciju i radite na tome da idete dalje sa svojim životom.
  3. Držite se podalje od bivšeg partnera. Čak iako ste vi i vaš bivši partner odlučili da ostanete prijatelji, udaljite se u potpunosti jedno od drugog odmah nakon prekida. To znači da se ne viđate, ne budete u blizini njegovih/njenih članova porodice, ne zovete, ne šaljete mailove, poruke, ne koristite Facebook, ne čatujete – to ne treba da bude trajno, ali dok ne osetite da možete da komunicirate sa njim/njom na čisto platonskom nivou bez nekog skrivenog motiva (i da, želja da vam se bivši vrati se računa kao skriveni motiv). Ako on/ ona pokuša da vas ubedi da se vidite, iskreno se zapitajte koja je poenta toga. Ako oživljavate prošlost kad se vidite, lako ćete se opet naći na početku i biće sve teže da ga /je opet pustite. Možda ćete morati da imate kontakt kako biste rešili neka praktična pitanja, kao što je iseljavanje iz zajedničkog doma, potpisivanje dokumenata itd., ali pokušajte da to ograničite na ono što je zaista nepotrebno, i neka takvi pozivi i susreti budu kratki i civilizovani.
  4. Suočite se sa bolom na pravi način. U redu je ako mislite i osećate da ste vi sve uprskali – prihvatanje odgovornosti za sopstvene greške ili nedostatke je zdravo. S druge strane, morate takođe da prihvatite činjenicu da ste dobra osoba, i da ste uradili najbolje što ste mogli, kao i da niste vi jedini koji je grešio/grešila. Naravno, faza poricanja je prirodna i normalna, ali prihvatanje realnosti je ključ da nastavite da idete dalje sa svojim životom.
  5. Suočite se sa fazom mržnje. Ova faza nastupa kada poželite da samo vrištite i kad se bes čini beskonačnim. Količina besa zavisi od toga koliko je težak bio raskid, kakve su bile okolnosti i koliko je bilo potrebno da dođe do konačnog raskida. Možete da prezirete vašeg bivšeg zbog gubljenja vremena sa njim/ njom. Možete da shvatite da je raskid bio neizbežan (razumevanje situacije će vam pomoći da dođete do nekih zaključaka koje sve vreme niste videli). Možete da osećate i mnogo besa prema sebi, ali brzo se rešite tog osećanja. Samo gubite vreme i trošite energiju trgajući sebe zbog nečega što više ne možete da promenite. Ima toliko pozitivnih stvari koje možete da uradite sa svojim vremenom i svojom energijom. Mada se čini dobrim da zamenite osećanje ljubavi prema bivšem parteru mržnjom, ali to može da dovede do komplikacija i pomešanih emocija ljubavi i mržnje koja nikad nisu dobra stvar.
  6. Razgovarajte sa prijateljima. Okružite se ljudima koji vas vole i koji će vam pomoći da imate pozitivno mišljenje o sebi. Imati pored sebe saosećajne prijatelje i porodicu koji vam pružaju podršku će pomoći da u sebi vidite vrednu osobu i biće vam lakše da ponovo stanete na noge uz one koji vas vole i teše. Ali pazite se prijatelja koji pokušavaju da vas povežu sa drugom osobom, to nije ono što vam je trenutno potrebno.
  7. Napišite kako se osećate. Napišite dnevnik ili pokušajte da napišete pesmu. Najbitnije je da budete potpuno iskreni. Jedan od najboljih efekata zapisivanja svojih osećanja jeste da ćete ponekad biti zatečeni iznenadnim shvatanjem stvari koje će se javiti samo ako stavite vaše emocije na papir. Šabloni će vam možda postati jasniji, i kako se bol bude smanjivao, biće vam mnogo lakše da izvučete dragocene životne lekcije iz čitavog iskustva tokom pisanja onog što osećate. Nijedna veza nije promašaj ako iz nje uspete da naučite nešto o sebi. Samo zato što nije uspela ne znači da nije bila neophodan deo putovanja ka osobi koja treba da postanete.
  8. Sastavite podsetnik. Jedan od najboljih trikova koji će vam pomoći da se čvrsto držite svoje odluke jeste da napravite spisak razloga zbog kojih vaš bivši partner nije bio pravi za vas. Budite okrutni i jasni – ovo nije vreme za praštanja. Ovim u stvari stvarate sliku kojom će te prizvati emotivnu reakciju kad budete na iskušenju da pomislite “da samo uradite ovo ili ono, uspelo bi”. Napišite kako se to desilo i kako ste se osećali zbog toga i budite jasni u vezi sa onim što nikad više ne želite da osećate. Kada vam vaš bivši parter bude nedostajao i kad pomislite da ste na ivici da ga pozovete u trenutku slabosti, izvadite ovaj spisak, pročitajte nekoliko puta i razgovarajte sa sobom. “To je istina i suština onoga kako je u stvari bilo. Zašto biste želeli da se vratite i mučite sebe ponovo?” Ako se nađete u zamci nedostatka samopouzdanja, i pomislite da ne zaslužuješte bolje, zamislite da se ovo isto dešava vašem prijatelju i razmislite šta biste mu rekli: “Beži što dalje! Ta veza nije bila dobra za tebe!”
  9. Prekinite sa starim i počnite ispocetka. Raskid može da znači i novi početak. Zato, čišćenje i organizovanje vašeg ličnog prostora će pomoći da se osećate osveženim i spremnim za nove stvari koje dolaze. Nered može da bude težak i depresivan, i samo će uticati na vaš nivo stresa. Ono što je još pozitivno jeste što uređenje vašeg životnog prostora ne zahteva umnu radnju već samo dovoljno koncentracije koja će vas držati dalje od ponovnog proživljavanja bola. Ako se zaokupite sličnim zadacima koji će vaš život učiniti boljim i lakšim, počećete da ne razmišljate previše i da se izborite sa zaostalim bolom. Sredite sobu, nabavite neke nove postere, očistite ikone na svom računaru. Bez obzira koliko čišćenje zvuči neznačajno, može vam pomoći da se osetite bolje.
  10. Uklonite sve “okidače” emotivnih uspomena. Postoje mnoge stvari koje vas podsećaju na bivšeg partnera – pesma, miris, zvuk, mesto. Kako period oplakivanja tuge napreduje, nemojte se zadržavati na bolnim osećanjima ili uspomenama. Verovatno postoje stvari koje vas na to teraju bez svesnog priznanja. Pokušajte da prođe kroz sve prostorije u svom domu sa kutijom i uklonite sve stvari od kojih vas srce zaboli ili vam se stomak prevrne. Fokusirajte se i pažljivo gledajte. Možda ćete shvatiti da je ta mala kutija u obliku ptice koja se nalazi na kaminu postala nevidljiva tokom nekoliko poslednjih godina, ali kad je zaista pogledate, primetićete da svaki put osetite oštar mali bol u stomaku. Ako uklonite sve stvari koje vas podsećaju na bivšeg možda vam to zaista i pomogne. Ako posedujete suvenir, amajliju, kao što je sat ili komad nakita koji vam je poklonio bivši partner, i podseća vas na lepe trenutke u vašoj vezi, nema ništa loše u tome da ga zadržite, ali pokušajte da ga odložite na neko vreme, za kasnije, kad sebi date malo vremena i prostora. Ostavite stvari koje vas podsećaju na prošlost dalje od sebe, u kutiju ili na mesto na koje nikad ne idete. Daleko od očiju, daleko od srca.
  11. Pronađite sreću u drugim delovima svog života. Bez obzira da li to znači da provodite više vremena sa svojim prijateljima i porodicom, da se upišete na kurs koji ste oduvek želeli, ili da čitate svaki bestseler, podsetite se da je veza samo jedan deo života, i čak i kad ste u vezi sa nekim, postoje lična uživanja koja morate da imate. Uživajte sada u tim stvarima. I kao što se kaže, najbolja osveta je živeti dobro. Uživajte u tome što ste sami.
  12. Ostanite aktivni.Vežbanje utiče pozitivno na raspooženje, ublažuje depresiju i ova zanimacija će vam skrenuti misli sa situacije. Džogirajte, učlanite se u teretani ili samo odlazite u šetnju, možda sa prijateljem i razmišljajte o oslobađanju od besa i bola sa svakim urađenim korakom. Ako ne vežbate redovno, evo nekoliko načina koji će te motivisati:
    • Uradite nešto malo, upravo sada. Odlazak čak u teretanu ili oblačenje opreme za džogiranje ili da radite nešto što bi trebalo a vama se ne da, očigledno se čini previše napornim. Zato, uradite samo nekoliko sklekova ili skokova. Lako je. I obično je dovoljno da se ubrza rad srca i da se osetite dobrobit od tih malo vežbi koje neće škoditi.
    • Uradite barem pola od toga. Ako želite da krenete u teretanu, ali vas prosto mrzi, barem se odvezite do tamo i recite sebi da ako vam se ni tad ne želi vežbati, možete da se vratite kući. (ako vam se ide kući, i to je OK, ali verovatno ćete ostati u teretani). Onda recite sebi da ćete samo da hodate po pokretnoj traci jedno 10 minuta, čak i ako vaše rutinsko vežbanje uključuje mnogo više od toga. Samo ako sami sebi govorite da ćete uraditi jednu stvar bez mnogo obaveze, olakšaće stvari. I vrlo brzo endorfin, hormon sreće, počeće da radi svoje će da uradi svoje
  13. Ostavite prošlost iza sebe. Shvatite da nema nikakve koristi od daljeg tugovanja, patnje mržnje ka drugoj osobi. Razmišljajte pozitvno i iako se završila, vaša veza sa tom osobom je bila jedinstvena i posebna na mnogo načina. Možete da si čestitate na hrabrosti da se zaljubite i ohrabrite svoje srce da čak i ako ljubav ovog puta nije uspela, uvek postoji drugi put.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

romantican piknik

Kako uživati u romantičnom pikniku

Romantični piknik je lep način da provedete kvalitetno vreme sa svojom drugom polovinom, a takođe …

5 komentari

  1. cinimi se ali i uz duzno postovanje ivani ovo potvrdjuje da internet koliko moze da pomogne toliko i moze i da odmogne ,ovde su toliko uneti podaci da ovu stvar tj prekid veze prosto nemozemo za svakog upotrebiti ,mislim da je ovo tvoje izlaganje samo potvrdilo zasto se ljudi manje odlucuju na brak ili ti slican vid veze ,nekazem da nema dobrih stvari u tvom izlaganju ali mislim da ljude sa ovim samo uvlacimo u svet malodusnosti jer nisu svi isti ,daleko od toga da si ti isla sa losom namerom ,to i potvrdjuje teoriju da covek i sa najboljim namerama u sebi moze lose da ucini coveku ,nezameri ali mislim da sve ide u tom pravcu a i najbitnije je razgovarati jer samo tako se dolazi do resenja ,projekcije samo zataskavaju stvari i onda covek nosi gresku u sebi sa ubedjenjem da je ispravan

  2. ustvari to je ta groznica serije `sex i grad `gde se greske lako oprastaju a ustvari iza svega tog se krije tuga i svi su oni tuzni a to je bolest savremenog sveta i to ide u tom pravcu lagano ,mislim nebih hteo nikoga da plasim jer srecan je onaj ko ume da voli a onaj koga je uhvatila internet groznica savetovao bih ga da lagano razmisli da manje posecuje intenet za ovakve savete jer smasinom nista necete resiti a pogotovo oni koji su u velikom problemu

  3. Avatar photo

    hvala na dobrim savetima,pošto sam sad u tom procesu javiću ti dal si mi pomogla :)

  4. Saveti su dobri,ali mogu li vam reci da ja ovu osobu volim vec 3 god. i ona mene voli isto ali ona je tako neodlucna,vec 2 smo raskidali i opet smo se zaljubili jedno u drugo, ona nece u vezu zbog skole sta da radim???

  5. Ovako treba mi pomoc…Posto mislim da ste vi upoznati u te stvari zelim da mi pomognete ako je to ikako moguce…Imam 15 godina i upravo sam zavrsila osnovnu skolu. Bila sam sa jednim deckom,on je moje godiste,on mi je prvi decko bio,i bili smo oko 7 meseci zajedno i stvarno sam ga puno volela a i on mene,a onda je jednog dana samo raskinuo bez nekog posebnog objasnjenja. Onda smo odlucili da ostanemo prijatelji iako sam znala da od toga nema nista. Ali ipak super smo se druzili ali ja nikako nisam mogla da prestanem da mislim o njemu. A onda je on poceo da mi,kad god ga pitam da mi ucini nesto,on je zauzvrat trazio da se ljubimo. I pozivao me je da se setamo i zezamo..a onda jednog dana samo je prestao da prica sa mnom kasnije sam saznala da je razlog za to njegova nova devojka. Dugo nismo pricali,onda mi se izvinio i rekao da bi se on druzio sa mnom ali ne sme zbog devojke. Ja sam se i dalje drzala na distanci,ali onda sam saznala da su raskinuli. Ali on i dalje nije pricao sa mnom,samo ponekad kad sam prolazila pored njega on me pogleda i nasmeje se. Onda me je na drugarskoj veceri pozvao opet da se ljubimo a ja sam pristala. Posle toga smo se videli par puta i on je pricao sa mnom i sve ali opet ne znam sta on u stvari zeli. I pre neki dan od kad smo na raspustu videla sam ga jednom ja sam bila u kolima i prolazila sam pored njega on me pogledao i nasmejao se,ja sam samo skrenula pogled…a i imala sam jos par momaka posle njega ali sa svima sam raskidala jer sam i dalje volela ovog prvog,i dalje ga volim,zivot bih dala za njega…ne znam sta da radim,kako da ga zaboravim i kako da se ophodim prema njemu. Molim vas pomozite mi. ::) <3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *