Kako negovati biljke u zimskom periodu

Za predanog baštovana, hladno vreme je dobar razlog da bude zabrinut; lišće biljaka i korenje mogu da se oštete prilikom ekstremne hladnoće, mogu čak i da se smrznu. Ovo može biti veoma obeshrabrujuće nakon što ste proveli čitavo proleće i leto pažljivo uzgajajući svoj raskošni vrt. Pa ipak, možete preduzeti nekoliko koraka da biste zaštitili svoje dragocene biljke i da biste ih održali zdravim tokom hladnog doba.

Kako brinuti o biljkama

  1. Stavite prekrivač od lišća za stvaranje humusa oko svoje biljke u obliku krofne koji će izgledati kao krug koji treba da štiti korenje. Neka prekrivač bude udaljen od 2,5 cm do 5 cm od stabla biljke. Pažljivo sipajte lišće u sloju debljine oko 5 cm.
  2. Prekrijte biljke sa širokim listovima. Zabodite 4 štapa u zemlju oko biljke. Drvca treba da budu udaljena barem 9 cm od biljke da bi ona imala dovoljno prostora. Postavite tkaninu kroz koju biljka može da diše preko štapova i proverite da listovi i grane ne dolaze u kontakt sa tkaninom. Ako vaša biljka dođe u dodir sa hladnom tkaninom, može se desiti da se smrzne.
  3. Sklonite oštećene ili uvele grane sa svog drveta/biljke za vreme zime da biste ga/je rasteretili. Potkresivanje grana će takođe biljku učiniti zdravijom i vitalnijom i u sledećem peridou rasta.
  4. Sklonite prekrivač od tkanine sa biljke čim otopli. Ostavite štapove u zemlji u slučaju da napolju neočekivano zahladni.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *