Kako gajiti kaktuse

Kako gajiti kaktuseŽelite znati kako treba gajiti kaktuse? Na pravom ste mestu.
Kaktusi spadaju u grupu sukulenata i predstavljaju biljke sa više ili manje bodlji. Naravno ovo je pojednostavljen opis ali za početak dovoljno. Pravi ljubitelji kaktusa će kad postanu strastveni uzgajivači, u specijalizovanim knjigama ući u tajne kaktusa i njihovu sistematizaciju koja ponekad i iskusnim botaničarima zadaje mnogo problema.

Kaktusi se kod nas uzgajaju uglavnom kao kućne biljke. Poreklom su iz toplih i sušnih krajeva: pustinja Australije i Afrike, a najčešće Južne, Srednje i Severne Amerike. Vrlo su skromni pa odgovaraju onima koji bi hteli imati biljke u kući ali nemaju mnogo vremena za njih. Čak i kada odu na odmor ne moraju nikoga moliti da ih zaliva jer će kaktusi strpljivo čekati njihov povratak. Većina kaktusa ne zauzima mnogo prostora pa odgovaraju i manjim stanovima. Karakterističnih su oblika a cvetovi su pravilni, lepih i čistih jasnih boja. Cvetovi im ne traju dugo ali neki kaktusi naročito člankoviti okite se sa toliko cvetova da izgledaju kao buket.

Kod nas je još uvek teško može naći mešavina zemlje za kaktuse pa zato lako možete sami napraviti željeni sastav koji će dati dobre rezultate. Pomešajte jdnake delove peska, humusa i iliovače. Pesak mora biti potpuno ispran i čist a ilovača je dobra sa krtičnjaka.

Iako kaktuse uporno ubrajamo u sobne biljke, oni vole provesti leto napolju na zaklonjenom mestu. Zimi ih obavezno unesite u kuću i držite na temperaturi oko 5 stepeni celzijusa, i zalivajte ih vrlo retko. To znači samo nekoliko puta u toku cele zime, jer je to period njihovog mirovanja.

U proleće i jesen zalivajte ih svakih deset dana, a leti svakih pet. Iako su to skromne biljke to ne znači da im ne treba baš nikakva nega. Prihranjujte ih posebnim đubrivom za kaktuse. Držite se uputstva i ne prihranjujte ih prečesto. Retko ih napadaju insekti i bolesti mada i za to postoje određeni pesticidi.
Ipak, budite bez brige oko insekata i dovoljno je da ih pravilno gajite.

Pročitajte i članak: Kako pravilno negovati kaktus

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

rezano cvece

Kako održati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *