Kako zalepiti gumu od bicikla

Svakome od nas se barem jednom u životu pocepala, ili probušila guma na biciklu i uvek smo bili besni i čangrizavi zbog tog peha. Mnogi primenjuju taktiku odlaska kod vulkanizera, ali ima i onih koji bi želeli da to odrade svojim rukama a ne znaju kako. Ne plašite se, nije to ništa komplikovano. A evo i kako se to radi.
Kako zalepiti gumu od bicikla

Kako zakrpiti gumu od bicikla

 1. Sve što nam je potrebno za lepljenje gume, verovatno imamo kod kuće. A ako i nemamo uvek možemo da kupimo u prvoj prodavnici guma u komšiluku.
 2. Potreban materijal za lepljenje guma:
  • Lepak, odlično se pokazao Tigrov lepak, a može i bilo koji drugi koji ja deklarisan za lepljenje guma.
  • Zakrpa ili flekica. Obično tamo gde kupujete lepak možete kupiti i flekice. Ukoliko se odlučite za lepljenje bez flekica, onda vam je potrebna neka stara unutrašnja guma od bicikla ili mopeda. Automobilske unutrašnje gume su previše debele za ovu svrhu.
  • Makaze
  • Parče brusnog papira. Najbolje je da je krupniji sa oznakama od 60 do 100.
  • Kreda
  • Suva krpa
  • Malo acetona ili benzina
 3. Priprema gume za lepljenje. Kao prvo, trebamo ustanoviti tačno mesto gde je guma pocepana. Ukoliko se ne vidi gde je rupica, primenjujemo sledeću taktiku. Pumpamo gumu dok se ne naduje dovoljno da se ne lomi kad je dignemo u vazduh. Osluškujemo gde šušti vazduh. Ukoliko se ne čuje ništa, onda moramo da potopimo napumpanu gumu u neku posudu sa vodom i posmatramo gde izlaze mehurići vazduha. Za posudu sa vodom improvizujte. Može biti bilo šta od lavora do kade za kupanje.
 4. Kada nađemo rupicu, obeležimo kredom mesto oko rupice, tako da je rupica približno u centru. Suvom krpom pažljivo obrišemo mesto oko rupice.
 5. Brusni papir nam je sada potreban, da bi očistili mesto lepljenja od masnoća i ujedno da bi napravili hrapavu površinu. Lepak mnogo bolje veže ako je površina hrapava. Proverimo ponovo gde se nalazi rupica i za svaki slučaj ako smo izbrisali beleg šmirglanjem, obeležavamo ga ponovo.
 6. Na obeleženo mesto nanosimo tanak sloj lepka i ravnomerno ga razmazujemo po površini. Lepak odmah zatim nanosimo i na flekicu, istim postupkom.
 7. Čekamo da se lepak prosuši.
 8. U uputstvu za upotrebu lepka stoji koliko je obično potrebno vremena sa se lepak prosuši. Mada to vreme zna da varira od raznoraznih faktora, tipa temperatura vazduha, vlažnost vazduha, kvalitet komponenti lepka itd. Zato je najbolje sačekati oko 10 minuta i onda probati prstom da li se lepak lepi za prst.
 9. Ukoliko se lepak ne razvlači kada ga dodirnete, vreme je da spojite flekicu sa gumom. Radite to pažljivo, da slučajno ne postavite flekicu na mestu gde nije rupica.
 10. Jednom kada su spojeni, guma i zakrpa, pritisnemo spoj nekim težim predmetom, radi boljeg povezivanja.
 11. Posle petnaestak minuta spoj bi trebalo da je dovoljno čvrst. To proveravamo tako što pumpamo gumu sasvim malo. Dovoljno je do te tačke kada se cela guma odigla.
 12. Proveravamo spoj.
 13. Ako se ni sa jedne strane flekica ne odiže na ivicama spoj je dobar.
 14. Nastavljamo pumpanje još malo, da bi u vodi ponovo proverili spoj, ili eventualno potražili još jednu rupicu, što nije retkost da je ima.
 15. Ukoliko je sve u redu montiramo gumu nazad na bicikl i krećemo na svoju dugo očekivanu vožnju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivan Radovanovic

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *