Kako do jake i zdrave kose

Kosa vrlo lako može da izgubi svoju gustinu i kvalitet. Zavisi od vremenskih prilika, smene godišnjih doba, preparata koje koristimo, učestalosti farbanja, ali i stresa i naše ishrane. Da bi nam kosa bila jaka i zdrava, moramo o svemu ovome da povedemo računa što bolje možemo.
Opadanje kose je nešto sa čime se suočavaju i muškarci i žene. Jedno od vladajućih stanovišta je da se to dešava usled nedostatka određenih minerala u organizmu, ali je primećeno i da najčešće kosa opada na proleće i jesen. Osim toga, bilo kakva promena u organizmu, nagli gubitak težine, porođaj, veliki stres, bolesti, ali i lekovi koje smo pili mogu biti okidač. Uz par jednostavnih saveta i samokontrole, za minimum 2-3 meseca bi trebalo da uočite napredak u popravljanju kvaliteta vaše kose.
Kako do jake i zdrave kose

Kako do jače kose

  1. Masaža je jedan od prvih koraka koje morate preduzeti. Vrlo je moguće da u koži vaše glave nema dovoljno cirkulacije i da kosa zato opada. Prstima nežno pravite kružne pokrete po koži glave svaki dan po nekoliko minuta. Takođe možete nabaviti i masažer za glavu koji se zove „Anđeoski prsti“.
  2. Ako sumnjate da je uzrok opadanja vaše kose jaka farba ili često farbanje, onda prestanite da se farbate neko vreme. Izrastak ne može da bude toliko ružan, koliko može da bude retka kosa.
  3. Prečesto pranje kose može da dovede do češćeg opadanja kose, naročito ako koristite jake šampone. Umesto da perete kosu svaki dan, probajte da pranje kose smanjite na 2-3 puta nedeljno.
  4. Prestanite da koristite sve preparate za kosu koje ste koristili. Moguće je da vam neki od njih ne odgovara, a dok ne utvrdite koji tačno, najbolje je da ne koristite ni jedan. Šampon zamenite običnim šamponom za bebe od proizvođača koji ne testira svoje proizvode na životinjama. Takođe možete naći i firme koje proizvode šampone od prirodnih preparata, a bez hemikalija.
  5. Pogledajte svoje nokte. Ako su krhki, bledunjavi, sa prejakim brazdama ili belim flekama, onda vam definitivno nedostaju neki vitamini i minerali. U svoju ishranu dodajte namirnice bogate cinkom, magnezijumom, folnom kiselinom, gvožđem, vitaminom B12 i pivskim kvascem. To su vam uglavnom proizvodi od soje, musli, orasi, lešnici, meso, riba, školjke, jaja…
  6. Osim toga, sve ove vitamine možete kupiti i u apoteci u formi šumećih tableta ili tableta. Najbolja varijanta je da svaki od ovih vitamina kupite posebno, pa ih sami rasporedite tokom dana, ali ih možete naći i sve zajedno u formi „vitamina za kosu i nokte“.
  7. Kosu spolja možete negovati različitim maskama. Jedna od poznatijih je maska od maslinovog ulja, 1 jajeta, kašike meda i malo vašeg regeneratora za kosu. Držite minimum sat vremena i zatim isprerite.
  8. Izmiksajte pola banane sa jednom kašikom soka od limuna i kašikom mleka. Nanesite na kosu i isperite nakon 20 minuta.
  9. Možda će vam zvučati ludo, ali ako nanesete majonez na kosu od korena do krajeva i isperete nakon sat vremena, kosa će vam povratiti sjaj i živost. Sličan efekat ima i običan izpasirani paradajz.
  10. Na krajeve sveže oprane kose nanesite kap vašeg ulja za kosu – čičkovo ako vam je kosa svetlija, orahovo ako vam je kosa tamnija. Ne ispirajte, ali se trudite da ne zamastite kosu previše. Ovo će vam osvežiti krajeve, a na duže staze ih potpuno oporaviti.
  11. Pola kilograma listova koprive prelijte litrom ključale vode i sve to neka odstoji 30 minuta. Lagano procedite čaj i dodajte čašu ricinusovog ulja. Tom mešavinom trljajte vlasište tri puta dnevno, najbolje bi bilo da to uradite 20 puta u toku nedelje. Kosa će vam opadati manje i postaće jača.
  12. Par puta nedeljno u vlasište utrljavajte bademovo ulje. Zaustavljate opadanje i oštećenje kose.
  13. U apotekama možete naći i medicinske šampone protiv opadanja kose. Nemojte da bežite ni od onih šampona koji u sebi imaju kafetin ili pivo – oni će takođe imati dobar učinak.
  14. Nađite bilo koji proizvod sa aloe verom. Za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu, svejedno. Neće vam škoditi, kako god da okrenete.
  15. Pročitajte članke: Kako do guste kose i Kako ubrzati rast kose.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Korak 11 je više nego delotvoran!
    Ja probala pre prošle godine! :)

    A šta su to „anđeoski prsti“? Jel to ona smesna spravica sa žicama? :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *