Kako posvetleti kosu

Stručnjaci savetuju da sa godinama i sedim dlakama polako posvetljujete kosu, kako bi starenje što manje došlo do izražaja. Varijante i predlozi za posvetljivanje kose su toliko brojni, a ovde ću pokušati da navedem neke od njih. Da li ćete ih primeniti sami ili ćete se obratiti stručnjaku, potpuno je na vama da odlučite. Ono što bi pre svega trebalo da znate je da li želite da potpuno menjate svoju boju kose ili želite samo da je par nijansi svetlija.
Kako posvetleti kosu

Kako posvetleti kosu

  1. Prvi izbor je uglavnom farba za kosu. Postoji nekoliko načina na koje možete posvetliti kosu farbom. Bitno je da najpre odaberete odgovarajuću nijansu. Ako izaberete nijansu svetliju tek za par tonova od boje koju trenutno imate, onda ćete rezultate primetiti tek kada se farba malo ispere. Sa većom razlikom u tonovima pre ćete primetiti rezultate, ali pazite da tada ne oštetite kosu.
    • a) Za diskretnije posvetljivanje izaberite slabiji hidrogen (recimo 3%), ali to zavisi i od boje koju vi imate, da li je kosa već tretirana bojama i slično. U skladu sa tim „otežavajućim okolnostima“ izaberite jači ili slabiji hidrogen. Farbu sa 3% držite 30-45 minuta (onoliko koliko piše na uputstvu konkretne farbe).
    • b) Za posvetljivanje možete odraditi i takozvani preliv. Potrebno je da potpuno ratvorenu farbu nanesete na mokru kosu, držite samo 15 minuta (koja god da je farba) i isperite.
    • c) Namažite kosu prirodnim uljem (maslinovim, recimo), na pramenove prstima nanesite farbu (ne nanosite farbu do korena kose, već što dalje od korena). Držite farbu oko pola sata i isperite. Dobićete efekat „osunčane“ kose.
  2. Postoji i prirodno posvetljivanje kose, za one koji ne vole hemikalije, koji imaju alergije ili imaju slabu i retku kosu. Za prirodno posvetljivanje treba više vremena i morate imati strpljenja. Ali će vam kosa zato biti zdrava i očuvana.
    • a) Da li ste znali da danas u apotekama možete naći kanu za kosu u svim nijansama, od plave do crne? Koštaju oko 1000 dinara, ali ćete imati svetlu kosu nikad zdraviju. Izaberite neku plavu nijansu kane, rastvorite sa malo vode ili nekim čajem (sve će vam pisati u uputstvu), nanesite na kosu kao što biste farbu naneli i držite minimum sat vremena. Što duže držite kanu na kosi, efekat će biti intenzivniji. Ako plavo nije boja koju birate, uvek možete izabrati neku drugu nijansu kane koja je svetlija od one koju već imate.
    • b) 50 g cvetova kamilice stavite u šerpu i preko njih prelijte 900 mililitara prokuvane vode. Šerpu poklopite i ostavite da stoji preko noći. Nakon toga procedite, pa dodajte 5 kapi eteričnog ulja od kamilice (možete naći u prirodnim apotekama). Dobijeni sastojak sipajte u flašu i zatvorite. Ovu tečnost koristite kao završno sredstvo za ispiranje narednih nekoliko dana.
    • c) sok od limuna čuda čini. Potrebno je da sok od limuna nanesete na kosu (najbolje preko leta) i onda ostavite neko vreme da deluje (recimo dan, dva nemojte da perete kosu). Kombinacija limuna i sunca bi mogla čuda da učini, pa probajte da provedete više vremena na suncu kada imate limun u kosi. Pritom obavezno vodite računa o jačini sunca i zaštiti vaše kože.
    • d) Skuvajte čaj od lipe i koristite ga za završno ispiranje nakon svakog pranja. Lipa, kao i kamilica, posvetljuju kosu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

5 komentari

  1. Avatar photo

    Odlično napisano.

  2. Avatar photo
    Dragica Majstorovic

    Sećam se da je još moja baka govorila da kamilica posvetljuje, a kestenov ili još bolje orahov list posle duže upotrebe potamni nijansu kose. Hvala za novu informaciju o čaju od lipe.

  3. Avatar photo

    uvek sam želela za koju nijansu svetliju kosu, a farbe mi se nimalo ne sviđaju..
    presrećna sam što na jednom mestu vidim čak nekoliko saveta za prirodno svetljenje kose!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *