Kako kupati psa

Kako kupati psaDošlo je vreme kada trebate kupati vašeg psa? Ako želite da ga okupate, pre svega morate da znate da vam je potreban šampon za pse. Ne preporučujemo vam da perete svog psa ni sa jednim drugim šamponom sem specijalno formulisanim za pse. Nijedan pas ne uživa kada ga crevom jurite po drvorištu i kupate ga ledenom vodom, a šta više to nije ni zdravo za vašeg ljubimca.

Kako kupati psa?

1) Priprema. Nabavite odgovarajuće preparate za pranje i negu vašeg psa. Na trzištu postoji mnogo proizvođača koji nude najrazličitije preparate za vašeg psa u zavisnosti od njegove vrste, tipa dlake, itd.
Spremite tri peškira, fen, kofu i ako je potrebno zagrejte kupatilo. Zatim stavite gumu protiv klizanja da se vaš pas ne bi okliznuo kad počnete da ga kupate.
Zatvorite vrata da pas ne bi otrčao mokar po kući. Sipajte mlaku vodu, oko 8-10cm. Vodite računa da voda nije isuviše hladna ili vruća. Stavite psa u kadu.
Zaštitite mu oči kapima koje možete kupiti kod veterinara ili u prodavnici za ljubimce. Ako nemate kapi možete malo da mu namažete maslinovo ulje na kapke kako mu šampon ne bi ušao u oči.

2) Kupanje. Sipajte mlaku vodu u kofu i polako polijte svog psa od potiljka ka repu. Pazite da mu voda ne ulazi u oči. Utrljajte malo šampona na potiljak svog psa i rasprostranite penu ka repu. Jako je bitno da pazite da mu udje šampon u oči, kako ih ne bi iziritirale. Ukoliko koristite šampon protiv buva, ostavite ga da odstoji onoliko koliko piše na uputsvu.

3) Ispiranje. Isperite psa mlakom vodom iz kofe od glave ka repu, i opet napominjemo – pazite da mu voda ne uđe u uši ili oči.
Pustite vodu da oteče, a zatim ga ponovo isperite. Drži svog psa rukom da ne bi došao u iskušenje da se otrese i pokvasi kupatilo. Malo protljajte svog psa rukama kako bi mu se krzno ocedilo.

4) Sušenje. Dobro ga obrišite peškirom, posebno povedite računa o zonama gde ima više krzna, jer se tu zadržava najviše vode. Stavite jedan peškir na pod, izvadite svog psa iz kade i stavite ga na peškir i malo sačekajte da se primiri.
Zatim uključite fen na srednju jačinu i testirajte jačinu na svojim prstima na 15 cm daljine. Ukoliko nije prijatno smanjite ili povećajte jačinu i toplotu fena. Kad podesite fen počnite da sušite krzno svog psa gde ga ima najviše (na daljini od približno 15cm) tako što češljate nežno svog psa četkom ili prstima u zavisnosti od dužine dlake.

Napomena:

– Budite pažljivi kad koristite fen, da ga ne približite isuviše jer mnogi psi će imati agresivnu reakciju zbog iritacije od istog.

– Mnogi psi počnu da se tresu kad su mokri. U svakom slučaju ne smeta ponovo da napomenemo da temperatura kupatila treba da bude kao kada se i vi kupate. Ukoliko sledite ova uputstva njegovo kupanje će biti najprijatnije moguće. Ako se vaš pas i dalje trese nemojte da paničite jer je ovo česta reakcija. Vremenom će se navići.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Žarko Vikić

Avatar photo
Moja želja je da postanem uspešan veterinar. Nadam se da ću u tome uspeti. Usput, pokušaću da na ovom sajtu pomognem svima kojima su potrebni saveti u vezi kućnih ljubimaca.

SLIČNO

Kako naučiti psa da aportira

Aportiranje predstavlja nešto komplikovaniji deo dresure pasa i zato ćemo vam u ovom članku dati …

Jedan komentar

  1. Stence do navrsene godine treba kupati iskljucivo samponom za stence,a ne samponom za odrasle pse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *