Kako je otkriven južni pol (Antarktik)

Na krajnjem južnom delu Zemlje leži kontinent poznat kao Antarktik. To je ogromna površina kopna na kome se nalazi Južni pol, okružen Južnim okeanom (poznatim kao Južni polarni ili Antarktički okean), a smešten je potpuno južno od Antarktičkog polarnog kruga (ili južnog polarnika) u antarktičkoj regiji. Kontinent Antarktik se smatra najhladnijim, najsuvljim i najvetrovitijim od svih kontinenata na Zemlji, a takođe ima i najvišu prosečnu visinu. Nema stanovništva sa stalnim boravkom, ali postoji na hiljade istraživača širom kontinenta sa mestom boravka u različitim istraživačkim stanicama.
Ko je otkrio juzni pol

Kako je otkriven Antarktik

Od vremena Ptolomeja, već je živela ideja o postojanju Južne zemlje ili Terra Australis-a da bi se napravio balans sa severnim kontinentima. Tokom 16. veka, na mapama se uveliko ucrtavala velika površina kopna na južnom delu Zemlje. Ovaj hipotetički kontinent je konstantno prisutan na svakoj evropskoj mapi do 18. veka.

Kapetan Džejms Kuk je otkrio Antarktik dok je prelazio Južni polarnik, 17. januara 1773. god. brodovima „HMS Resolution and Adventure“. 1820. godine je potvrđeno da su prve osobe ugledale kopno i otkrile ga – reč je o Fabijanu Gotlibu fon Belingshauzenu (nem. Fabian Gottlieb von Bellingshausen, engl. Fabian Gottlieb von Bellingshausen) od 27. januara 1820, Edvardu Bransfildu (engl. Edward Bransfield) od 30. januara 1820. godine i Natanijelu Palmeru (engl. Nathaniel Palmer) u novembru 1820.

7. februara 1821. god, američki lovac na foke po imenu Džon Dejvis napravio je prvo dokumentovano iskrcavanje na Zapadni Antarktik iako postoje kontroverzna mišljenja po pitanju ove tvrdnje.

Ostali ljudi koji su otkrili Antarktik
Ekspedicija vođena od 1828-1842. godine pod upravom Mornarice Sjedinjenih Država nazvana je Vilks ekspedicija (dobila je ime po Čarlsu Vilksu). U decembru 1839. godine, upravo ova ekspedicija je otkrila Antarktik dok je uplovljavala u Antarktički okean iz Sidneja, Australije i taj deo zemlje su nazvali Vilksovo zemlja.

Džejms Klark Ros (engl. James Clark Ross) je istraživač koje je otkrio Antarktik 1841. godine prolazeći kroz deo koji je danas poznat kao Rosovo more. On je takođe otkrio i Rosovo ostrvo, Rosovu ledenu ploču, vulkane Erebus i Teror. 26. januara 1853. godine, čovek po imenu Merkator Kuper iskrcao se na Istočni deo Antarktika.

Iako postoje različite tvrdnje u pogledu otkrića Antarktika, ceo kontinent je bio zapostavljen do 19. veka zbog izolacije, nedostatka izvora hrane i neprijateljskog okruženja. Naziv „Antarktik“ prvi put je zvanično upotrebljen tokom 1890-tih godina zaslugom Džona Džorža Bartolomjua (engl. John George Bartholomew), škotskog kartografa. Reč „Antartik“ je grčka složenica sa značenjem „suprotno od severa“.

Izvor: Who Discovered Antarctic

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *