Kako preživeti radni dan

Sama pomisao na to da je sutra još jedan radni dan izaziva vam mučninu, diže pritisak i grči vam želudac. Morate rano leći da bi rano ustali, proveravate vremensku prognozu da biste odabrali odeći i obuću za sutra, razmišljate o gužvi u prevozu i obavezama koje vas čekaju na poslu.
Ako obratite pažnju, shvatićete da većina tih frustracija zapravo kreće od vas samih, jer ste od same pomisli na radni dan vi sami sebi podigli pritisak. Promenite stav, to je prvi korak. Ne gledajte radni dan kao nešto negativno i kao već propali dan, već unesite malo pozitivnosti u razmišljanje i nađite makar jednu prijatnu stvar.
Kako preziveti radni dan

Kako preživeti radni dan

  1. Ustajanje.
    Dokazano je da nas naglo buđenje stresira. Bučni budilnici posebno. Rešenje je da nađete takav budilnik koji ima prijatniju melodiju, budilnik sa muzikom, podesite mini-liniju na automatsko uključovanje ili podesite da vas sa mobilnog telefona budi omiljena pesma.
  2. Jutarnja toaleta.
    Dok otvorite kapke, ustanete iz kreveta, protegnete se, počešete se i stignete do kupatila, shvatate da kasnite. Nemojte da paničite. Ubrzajte se hladne glave, a umivanje i tuširanje aromatičnim sapunima i kupkama će probuditi vaša čula i pomoći i pomoći vam da što pre uspostavite sopstveni ritam. Ako uporno kasnite, probajte da ustajete bar 15ak minuta ranije i spremajte se bez žurbe.
  3. Doručak.
    Naše bake su postavljale pravilo da se ne sme izaći iz kuće dok se ne doručkuje. Bez obzira što niste gladni i što vam se spava, trebalo bi da „ubacite u kljun“ makar kašiku meda, slatkog ili energetsku čokoladicu. Osim što hrana probuditi vaš organizam i dati vam energiju, rani doručak vam takođe čuva dobru liniju.
  4. Tečnost.
    Pijte dosta vode. Koliko god vi ponavljali da pijete dosta tečnosti dnevno, ako ste malaksali ili imate redovne glavobolje na poslu, onda je to dokaz da zapravo ne pijete dovoljno vode. Dovoljno vode dnevno je oko 8 čaša, a vi prebrojte koliko puta dnevno popijete vodu.
  5. Bolovi u vratu, kostima, otekle noge, glavobolje
    Prvo što treba da uradite je da popijete nekoliko čaša vode. Drugo je da se razmrdate. Sa vremena na vreme se malo protegnite, ustanite, prošetajte ako je moguće, makar oko stola, čučnite, zevnite. Ostajanje u jednom položaju tokom radnog vremena će učiniti da počnete da se skupljate, grbavite i starite pre vremena. Pomozite vašem telu da uspostavi normalnu cirkulaciju tokom radnog dana. Takođe malo provetrite prostoriju, ali ne sedite na promaju, udahnite svežeg vazduha.
  6. Ako imate sukob na poslu, ne padajte odmah u vatru. Prvo duboko udahnite i to će vam dati prilike da malo razmislite i ispravno odreagujete. Procitajte clanak kako sprečiti konflikt.
  7. Kada se konačno vratite kući sa posla, ne padajte u mrtvilo. Ne dozvolite da posao preuzme ceo vaš dan, sva vaša interesovanja, aktivnosti i ceo vaš život. Obratite pažnju na one koji vas vole, koje vi volite i na stvari koje su vam drage. Vreme van posla iskoristite ne samo za odmor, nego i za vaše hobije i ostale prijatne aktivnosti koje vam pune baterije. Odgledajte dobar film sa prijateljem ili partnerom, pročitajte nešto, popijte piće sa nekim, prošetajte se. Igrajte se sa decom, posetite rodbinu, sredite kuću. Ili skuvajte nešto za vaše voljene. Nikako nemojte da dozvolite sebi da postanete jedna od onih dosadnih i negativnih osoba čiji se život svodi samo na posao i na dešavanja u vezi sa poslom. Posao treba da vam bude samo jedan aspekt od hiljadu drugih dnevnih (i životnih) aspekata.Prebrojte koliko aktivnosti imati preko dana, ne računajući posao, a onda razmislite kako da taj broj aktivnosti povećate. Kada budete postali okupirani pozitivnim dnevnim stvarima, nećete imati vremena da se stresirate zbog radnog dana.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *