Kako se tumači smak sveta

Skoro sve religije imaju sopstvena tumačenja o smaku sveta. Sledeći tekst je pregled ubeđenja o smaku sveta koja propovedaju različite religiozne vere, ali i teorija sa stanovišta nauke.
Kako se tumaci smak sveta

Kada će biti smak sveta?

  1. Hrišćanstvo
    Za većinu Hrišćana, ideja o smaku sveta se zasniva na Knjizi Otkrovenja. To je poslednja knjiga u Bibliji i napisao ju je apostol Jovan. Prema Knjizi, javiće se nekoliko znakova i događaja koji će predskazati ovaj period. To uključuje i Vaznesenje, kada će tela svih vernika biti pretvorena u večna i odneta u raj.Zatim će se pojaviti Antihrist ili Zver 666. Ova osoba će biti zaposednuta od strane Satane i vladaće svetom. Glad, kuga i ratovi će preovladati. Potom će se na Zemlju vratiti Isus Hrist, a smak sveta će nastati kada Hrist porazi Satanu u Bici kod Armagedona. Tada će se roditi novi raj i nova zemlja.
  2. Islam
    U Kuranu se navodi nekoliko kobnih znakova i predskazanja koji najavljuju smak sveta. Najvažniji podrazumevaju dolazak Mahdija, poslednjeg Kalifa. Takođe, navode se i druga znamenja kao što je pomeranje Zemlje koja vode ka izdizanju i padu Zemlje tri puta. Veliki požar i dim će prekriti nebo.
    Ostali znaci predstavljaju nekoliko jakih zemljotresa i izlazak sunca na zapadu. Takođe, pojaviće se i zver, ali će vetar duvati i odneti muslimanske duše na bezbedno mesto.Ni hrišćanske ni muslimanske religiozne knjige ne navode kada će se desiti smak sveta, već pre daju uputstva svojim sledbenicima da kako da prepoznaju pomenute znake.
  3. Maje i 2012. godina
    Ideja civilizacije Maja o smaku sveta je drugačija: oni veruju da se sve dešava u ciklusima. Svaki ciklus traje u proseku 5.200 godina i završava se prirodnom katastrofom. Trenutni ciklus se završava 21. decembar 2012. god. i kraj će biti označen požarom. Ustvari, ne postoji ništa u mitu Maja što spominje kraj celog postojanja na Zemlji, već se samo govori o kraju ciklusa. Umesto kraja čovečanstva, kraj ciklusa će biti obeležen samo nekom promenom.
  4. Umiruće Sunce
    Prema tvrdnjama naučnika, sunčeva energija će se potrošiti za 10 milijardi godina. Jedna od dve navedene stvari će se desiti. Jedna mogućnost je da će se sunce skupiti. Postaće neutronska zvezda i na kraju će se pretvoriti u crnu rupu. Planete koje je okružuju biće usisane.Drugi scenario je da će se sunce ohladiti. Tako će nastati smak sveta jer će se sunce pretvoriti u crvenog džina. Progutaće planete Merkur, Venus i Zemlju, a moguće je i Mars pre nego što se stabilizuje na određenoj veličini.
  5. Druge teorije
    Svi američki urođenici veruju u dolazak Sudnjeg dana. Postoje određene varijacije na ovu temu, ali opšte mišljenje je da će se pojaviti čudovišta i nastati katastrofe. Ali na kraju, Božanstvo ili Spasilac će doći i spasiti pravedne. Tumačenja u Hinduizmu i Budizmu su drugačija. Prema tim verovanjima, destrukcija i stvaranje su beskonačni ciklusi.Nema sumnje da je smak sveta tema o kojoj će ljudi pričati još mnogo narednih godina.

Izvor: End of World Theories

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *