Kako nastaje senka

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Kada je neki predmet zaklonjen svetlošću, pojavljuje se senka. Ali naravno, nije sve opet ni tako prosto.
Kako nastaju senke

Kako nastaju senka

  1. Elektromagnetni talasi
    Sve što vidimo jeste zbog svetlosti, elektromagnetnog talasa koji je svuda oko nas. Vidimo neki predmet zato što svetlo udara direktno u njega i vraća se ka našim očima. Možemo da stanemo veoma blizu zida i vidimo njegovu boju i sastav.Ali, šta se dešava kada stanemo ispred zida? Tada zaklanjamo svetlo. Rezultat je naša senka koja se pojavljuje na zidu. Još bolji primer je neka prostorija. Ako upalimo svetlo sve ćemo videti.Ako prigušimo svetlo videćemo kako nastaju senke. Zbog slabijeg svetla, neki predmeti se teže vide. Ako pak ugasimo svetlo nećemo videti ništa.
    Prostim rečnikom, senke će se pojaviti kada ima malo svetla. Manifestovaće se ako stanemo ispred predmeta i zaklonimo svetlo. Međutim, uglovi su takođe važni.
  2. O uglovima
    Pored svetla, ugao će odigrati bitnu ulogu u procesu formiranja senki. Manji ugao svetlosti, duža senka. Velika senka se manifestuje ako je zaklon u velikoj blizini predmeta. Pomeranje predmeta takođe igra ulogu. Predmet koji se pomera izazvaće pojavu dužih ili većih silueta. To je još jedan faktor koji određuje proces nastajanja senki.
  3. Izvor svetlosti
    Svetlo samo po sebi određuje koliko će „debela“ biti senka. Veliko svetlo znači pojavu veoma nejasnih senki. Višestruka svetla takođe utiču na pojavu senki. Na primer, višestruka svetla će uticati na pojavu senki koje se preklapaju. Njihov intenzitet će varirati u zavisnosti od izvora svetlosti.
  4. Terminologija
    Šiljasti izvor svetlosti će formirati veoma tamnu senku oštrih krajeva. Ova senka se zova umbra (područje sene). Ako je izvor svetlosti velik, umbra će biti praćena penumbrom. Ovo je deo koji nije tako taman, to je prostor koja odvaja umbru od svetla.
  5. Senke u boji
    Svako ko proučava nastajanje senki će se susresti sa senkama u boji. Njih stvara svetlost u boji. Ako bela boja nije prisutna, pojaviće se komplementarna boja. Plava svetla će proizvesti crvene seke. Zelena svetla će proizvesti ljubičaste senke i tako dalje. Ako koristite crveno svetlo, senke će biti sive. Ako ga zamenite sa belim svetlom, pojaviće se zelene boje.Naravno, stvarna boja senke će zavisiti od jačine svetlosti. Senke će uticati i odrediti jačinu boja. Možete da eksperimentišete sa različitim izvorima svetlosti i tako dobijete različite senke.Nastajanje senki je vrlo lako. Samo ugasite svetlo i stavite sveću blizu zida. Videćete kako se pojavljuje senka. Zatamnjena soba je dobro mesto za eksperimentisanje sa višebojnim svetlima. Pokušajte da ih kombinujete i videćete šta se dešava.Razumevanje procesa nastanka senki će obogatiti vaše znanje o opštoj nauci. Sa ovom informacijom ne morate više da se pitate kako nastaju senke.

Izvor: How are Shadows formed

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *