Kako rade vetrenjače

Vetrenjača je mašina koja služi za pumpanje vode, mlevenje brašna i pretvaranje energije. Tajna koja leži iza rada vetrenjača jeste pretvaranje pokretačke snage vetra u mehaničku preko rotora koji se okreće pod pritiskom vetra. U današnje vreme se koristi elisa (propeler). Ljudi u antičkim vremenima su znali kako rade vetrenjače, naročito tokom 7.veka pre nove ere u Persiji gde su sagrađene prve strukture ovog tipa. One su dobro iskorištene u Evropi, naročito Holandiji. Danas se koriste za proizvodnju električne energije.
Kako rade vetrenjace
Princip rada vetrenjača
Vetrenjače koriste propelere koji akumuliraju vetar. Ovi propeleri se koriste za podizanje i okretanje vetrenjače. Propeleri su vezani za osovinu koja je takođe povezana za električni generator za proizvodnju električne energije. Električna energija se proizvodi kada se osovina okreće pri okretanju propelera. Električna energija se šalje kroz žice i sakuplja se.

Položaj vetrenjače je od suštinskog značaja pošto se time obezbeđuje pristup najboljim rezervama vetra.

Tipovi vetrenjača
Način na koji vetrenjača radi takođe zavisi i od tipa vetrenjače. Postoje različiti tipovi vetrenjača. Oni se klasifikuju na osnovu pravca okretanja propelera (elisa). Najčešći tipovi su vetrenjače sa vertikalnom i horizontalnom osovinom.

Horizontalne turbine su najpopularnije i predstavljaju tradicionalne vetrenjače koje su slične avionima sa propelerima. Dalje, vetrenjače sa vertikalnom osovinom su one koje imaju propelere nalik mućkalici za jaja. One su mnogo manje popularne u odnosu na one sa horizontalnom osovinom što čini samo mali postotak ovog tipa vetrenjača.

Moderne vetrenjačne koje se takođe nazivaju i vetroturbinama i grupisane su na mestima koja se zovu farme vetrenjača. Neke od ovih turbina su u blizini obale. Turbine proizvode otprilike 40 posto električne energije na zemlji. Međutim, obično ih pokreće para koja nastaje sagorevanjem fosilnih goriva ili primenom nuklearne fisije.

Koristi
Veličina takođe utiče na rad vetrenjača. Vetrenjača može da proizvede određenu količinu električne energije u zavisnosti od veličine. Veće vetrenjače su jače i mogu da proizvdeu veću količinu enegije. Manje mogu da napajaju strujom samo manje domaćinstvo. Farme vetrenjača mogu da proizvedu značajne megavate električne energije što je dovoljno za snabdevanje čitave jedne zajednice. Turbine koje rade na vetar proizvode nultu emisiju i koriste samo obnovljiv izvor goriva.

Mogući problemi
Proizvodnja eletrične električne energije zavisi od rada vetrenjača pogotovo kada ne postoji dovoljna jačina vetra. Pošto vetrenjače koriste obnovljivu energiju, podstične se njihov dalji razvoj. Međutim, tokom vremena tehnologija je poboljšala efektivost turbina vetra. Postale su isplative kako za proizvođače tako i za potrošače.

Izvor: How Windmills Work

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Dobar tekst! Vraćao sam se iz Beča pre neki dan i na ulazu/izlazu iz Beča postoji takozvano polje vetrenjača, rekao sam sebi: ˝tvoj sledeći tekst na kakopediji biće o vetrenjačama!˝ Ali eto već postoji jedan vrlo dobar i opširan tekst! pozdrav! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *