Kako vezati kravatu

Pre nego što naučite kako vezati kravatu, morate voditi računa pri izboru kravate i odaberite onu koja odgovara košulji. Morate znati koja boja kravate ide uz koju boju košulje. Iako po mišljenju nekih mladih kreatora ovaj muški modni detalj je prevaziđen, ipak i danas predstavlja simbol stila, poslovnog uspeha i vrhunske elegancije.

Osnovno pravilo je da nikako ne stavljate kravatu na pruge preko košulje koja je takođe na pruge. Dok naravno možete staviti kravatu na pruge preko jednobojne košulje i obratno.

Za prvi put odvojte malo više vremena i nemojte stajati ispred ogledala da se ne biste zbunili. Pre vezivanja kravate obavezno zakopčajte sva dugmeta na košulji računajući i najviše na samoj kragni. To otkopčano dugme se izuzetno primećuje i ostavlja utisak aljkavosti.

Tradicionalni vindzorski čvor

Vojvoda od Vindzora otpočeo je trend vezivanja ovog čvora tokom ‘30-tih godina XX veka. Čvor je zadržao popularnost do dana današnjeg jer sugeriše da je nosilac elegantan i ima samopouzdanja. Ovaj čvor se češće koristi nego jednostavan čvor, 4 u 1 ili običan “four-in-hand” čvor. Ovaj čvor bi trebalo da se nosi sa specijalnom kragnom.

Tradicionalni vindzorski čvor

 1. Stavite kravatu oko vrata. Jedan kraj treba da je znatno širi od drugog. Vodite računa da je ovaj širi kraj na vašoj desnoj strani i otprilike 30cm niže od tanjeg kraja na levoj strani.
 2. Prebacite širi kraj preko užeg, praveći pomalo nepravilan oblik „X“ s tim da je uži kraj ispod a širi kraj preko.
 3. Provucite kravatu kroz otvor da biste napravili čvor. Gornji deo u obliku slova „V“ od onog „X“ koji ste napravili i kragna vaše košulje treba da naprave otvor. Širi kraj vaše kravate prebacite uspod užeg kraja kravate kroz otvor ili „omču“.
 4. Povucite širi kraj kroz gornji “V” nazad dole gde je bio pre nego što ste ga provukli kroz “omču”.
 5. Povucite širi kraj ispod užeg kraja i na desno, nazad kroz “V” otvor  i ponovo na desno tako da je širi kraj naopačke izvrnut.
 6. Prekrstite širi kraj preko tanjeg kraja ponovo, prekrštajući ga na desno.
 7. Ponovite korak tri.
 8. Sada bi trebalo da postoji pomalo labav čvor obmotan oko tanjeg kraja. Uzmite širi kraj koji ste upravo provukli kroz obruč i provucite ga kroz labavi cvor.
 9. Pažljivo i koristeći obe ruke, pričvrstite čvor sve dok ne legne na maloj udaljenosti od kragne, oko jedan 2,5 cm.
  Za savremeniji, moderniji  i ležerniji izgled, napravite čvor dobrih par centimetara niže od kragne. Međutim, za formalne prilike čvor treba ostaviti na tradicionalnoj razdaljini od kragne.

Običan vindzorski čvor („four-in-hand“ vindzor)

Običan vindzorski čvor

 1. Stanite ispred ogledala. Vaša kragna treba da je zadignuta, košulja zakopčana skroz do vrha a kravata oko vrata. Deblji kraj kravate treba da je na strani vaše dominantne ruke. Što znaci ako ste dešnjak, širi kraj treba da visi na vašoj desnoj strani.
 2. Potrazite šav na prednjoj strani užeg kraja kravate.
 3. Pomerite deblji kraj preko užeg kraja tako da jedan drugog preklapaju na šavu.
 4. Povucite deblji kraj iza užeg, provucite ga ispred i ponovo ga položite preko užeg kraja.
 5. Ponovite proces. Obmotajte deblji kraj oko užeg kraja još jedanput, onako kako je opisano u prethodnom koraku.
 6. Povucite deblji kraj kravate skroz kroz otvor oko vašeg vrata.
 7. Povucite deblji kraj kroz čvor na dole.
 8. Pritegnite čvor tako što ćete ga vući uz uži kraj kravate. Vodite računa da vam kravata stoji pravo, a dužina da je prikladna

Polu-Vindzor čvor

Alternativna varijanta vezivanja kravate umesto metoda „four-in-hand“ je polu-Vindzor čvor. Čvor je veći, liči na trougao i smatra se elegantnijim i uglednijim   od običnog čvora ( ali ne tako elegantnim kao što je pravi Vindzorski čvor). Većina muškaraca preferira polu-Vindzor jer kravata nije tako habasts za nošenje.

Polu-Vindzor čvor

 1. Postavite kravatu oko vrata tako da vam je širi kraj na levoj strani tela. Namestite kravatu tako da je dužina šireg kraja otprilike tri puta veća od dužine užeg kraja kravate.
  • Možda ćete morati da vežbate ovaj korak više puta da biste postigli pravi odnos dužina različitih krajeva kravate.
 2. Prebacite širi deo kravate oko užeg. Drugim rečima, prekrstite širi deo preko užeg kraja kravate, potom ga provucite oko užeg dela kravate da biste napravili otvor/obruč oko vrata.
 3. Provucite širi deo kroz otvor sa prednje strane.
 4. Prebacite širi deo oko „nezavršenog čvora“ i provucite ga kroz otvor oko vrata sa unutrašnje strane. Tako ćete napraviti omču oko „čvora“.
 5. Sada provucite širi kraj kroz otvor koji ste napravili oko „nedovršenog čvora“, i stežući donji deo čvora, vucite širi kraj kravate da biste stegli i oblikovali čvor u trougao.
 6. Zatežite kravatu oko kragne tako što ćete vući uži kraj kravate (koji bi sada trebalo da se nalazi sakriven ispod šireg kraja). Ako vaša kravata ima otvor ispod šireg dela kravate, možete provući uži kraj kravate kroz taj otvor da ne bi „virila“ iza šireg dela kravate.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dario Mirković

Avatar photo
Praksa je i u vezama najbitnija stvar. Mnogi kažu za mene da sam baš srećan sa ženama, a ja u stvari samo znam kako se treba ponašati prema njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *