Kako se koristi živin i digitalni termometar

Živin termometar – U ovom toplomeru, živa se nalazi u početnom delu termometra u svom rezervoaru. Promenom temperature živa se širi i ulazi u tanku cev iznad rezervoara. Na bočnim delovima ispisane su vrednosti temperature koje pratimo.

Digitalni termometar – U ovom toplomeru temperatura se očitava zahvaljujući senzoru termorezisteru koji menja temperaturu usled promena u rezistenciji odnosno otporu.
termometri

Kako se koristi živin i digitalni termometar

Različite vrste termometra mogu se koristiti za merenje temperature u sledećim regijama tela:

Oralni – Digitalni ili manuelni
Rektalni – Digitalni ili manuelni
Aksilarni (Pazušni) – Digitalni ili manuelni
Timpanični (za merenje temperature u uvu) – digitalni
Temporalni (za merenje temperature na čelu) – digitalni

Živin termometar

  1. Protresite termometar – Uradite to odsečno i iz zgloba. Na taj način mehanički spuštamo živu u početnu poziciju u njen rezervoar. Idealno bi bilo da spustimo živu ispod 36 stepeni Celzijusa.
  2. Ove termometre možete koristiti ispod pazuha, ispod jezika i rektalno. Ako postavite termometar ispod jezika, neka osoba odigne svoj jezik a termometar, sa krajem gde je rezervoar žive, stavite direktno ispod jezika, potom recite osobi da spusti svoj jezik i zatvori usta. Držite do 2 min.
  3. Aksilarno postupak je isti s tim što stavljamo termometar ispod pazuha i držimo 3 min.
  4. Kod rektalnog načina primene, neka osoba legne na bok. Na živin kraj termometra stavite lubrikant i nežno gurnite u rektum dok se ne prekrije deo živinog rezervoara, nikako ne gurajte ceo ili pola termometra! Držati termometar oko 3 min.
  5. Pročitajte vrednosti temperature na termometru – Kada je prošlo vreme predviđeno za držanje termometra, izvadite ga i vidite do kog nivoa je došla živa. To je vaš rezultat. Imati na umu da je rektalna temperatura uvek nešto veća od aksilarne. Ukoliko se razlikuje za više od jednog stepena to je zabrinjavajuće i obratite se vašem lekaru.
  6. Operite i odložite vaš termometar.

Digitalni termometri

  1. Uvek pročitajte upustvo sa kojim dolazi vaš digitalni termometar. Postoje izrazito različite vrste ovih termometara, neki se aktiviraju na dugme, drugi na polugu itd. Vidite kako se vaš model aktivira.
  2. Pošto ste uključili pogledajte u ekran da proverite da li radi. Postavljanje termometra je isto kao i kod postupaka za živin termometar.
  3. Zvučni signal će vas upozoriti da je temperatura očitana. Izvadite termometar i pročitajte vrednost sa ekrana.
  4. Operite i odložite vaš termometar.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Vasic

Avatar photo
Dzedaj

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *