Kako prišiti dugme

Možda vam je dosadilo da se svaki put vraćate kući na presvlačenje kad primetite da vam je otpalo dugme na košulji. Ponekad će potpuno nove ili omiljene stvari beskorisno stajati u ormanu samo zato što im nedostaje neko dugmence, a majka, žena ili rođaka nisu tu da se pobrinu za njih. Sigurno nije prijatno kada vam neko prebaci da ne umete ni dugme da prišijete. Verujte, niko se nije naučen rodio. U pitanju je veoma prosta radnja. Ako ste dovoljno samostalni da perete i peglate svoju garderobu, prišiti dugme vam garantovano neće pasti teže od toga.
dugme

Kako prišiti dugme

  1. Kada primetite da je dugme otpalo, podignite ga i ako nije polomljeno, sačuvajte ga.
  2. Postoje prodavnice specijalno za dugmad, igle i konce, ali su takve prodavnice retke u gradu. Stoga je dobro čuvati otpalu dugmad. Kod kuće odredite kutijicu ili teglicu za čuvanje dugmića koja otpadnu ili koje slučajno nađete. Tako ćete uvek biti spremni da brzo pronađete zamenu i rešenje za svoj problem.
  3. Konac kojim ćete šiti treba da bude iste boje kao tkaninina ili bar iste boje kao onaj kojim su ostala originalno pričvršćena.
  4. Igla je bolje da bude tanka da ne bi pravila velike rupe na platnu, ali ako je u pitanju neka zimska garderoba, naravno da će vam trebati neka jača igla. Najbitnije je da možete provući konac kroz „uši“, tj. kroz rupicu na vrhu igle.
  5. Provlačenje konca može biti malo teži deo celog procesa. Sve je jako sitno, potreban vam je dobar vid, dobro osvetljenje, mirna ruka i strpljenje da pokušate više puta. Kraj konca koji prvi provlačite možete najpre malo protrljati između prstiju kako bi se on bolje upreo i malo zašiljio, te lakše prošao kroz rupicu.
  6. Dužina konca za dugme ne treba da je veća od 15-20 cm. Kada se konac provuče, treba da dobijete 2 kraja slične dužine. Sastavite ih. Čvor se može vezati samo na jednom kraju presavijenog konca ili tako što ćete sastavljene krajeve zajedno vezati. Čvor služi da zaustavi konac, on ne treba biti vidljiv spolja, ali mora da postoji i ako je premali, neće držati. Po potrebi više puta privežite isto mesto i ne stežite čvor prejako.
  7. Sada pogledajte mesto sa koga je otpalo dugme. Ostatke starog konca pažljivo izvucite koliko je moguće a da ne pocepate platno. Na isto to mesto, nasuprot rupici od košulje, počnite da šijete najpre bez dugmeta. Potrebno je prvo napraviti bazu. Zatim uzmite dugme i postavite ga na odgovarajuće mesto.
  8. Igla treba da prođe najpre ispod tkanine, nacentrirajte kroz rupicu, zatim preko dugmeta kroz drugu rupicu i nazad kroz tkaninu. Ponovite sve ovo nekoliko puta pre nego što presečete konac.
  9. Pre nego što završite sa šivenjem, provucite par puta iglu i konac samo kroz tkaninu ispod dugmeta da bude čvršće, pa makazama prekinite konac.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *