Kako sačuvati kosu

Pitalo dete dedu zašto mu opada kosa, a deda se našali pa kaže: „Beži pametna kosa sa lude glave“. Šalu na stranu, iako je opadanje kose sasvim prirodna pojava, ipak je neprijatna, naročito ako počne u ranom periodu života. Možemo je ublažiti pravilnom negom kose.

Kako sačuvati kosu

Načešći uzroci opadanja kose su nasledni faktor, stres i prekomerna upotreba hemijskih sredstava.

Što se prvog uzroka tiče, nažalost, ne možemo ništa učiniti. Savremena medicina nudi implante kao rešenja, ali je za većinu to suviše radikalan, rizičan i skup potez. Normalno je posegnuti za prirodnim načinima, pre svega ostalog.

Metodama kontrolisanja stresa je nešto čemu bi bilo potrebno posvetiti posebnu pažnju, ali u najmanju ruku, odvojite malo vremena za relaksaciju svakog dana. To ne samo da će koristiti vašoj kosi, već vašem ukupnom psiho-fizičkom stanju.

I konačno, pravilna nega kose dolazi na red. Na ovaj način svakako možete doprineti zdravlju svoje kose i duže je sačuvati.

Pranje kose: Ako vam se kosa često masti, verovatno je perete svaki dan, što je pogrešno. Pomislićete da bi vam kosa bila još gora da to ne radite, ali bez brige – možda samo dok je ne naviknete na drugi režim. Optimalno bi bilo da se kosa pere jednom nedeljno. Naravno, ako prirodno posedujete normalan tip kose i ako ne dolazite svakodnevno u dodir sa nekom većom prljavštinom. Najskuplji ili najbolje reklamirani šampon ne mora biti i onaj će vašoj kosi najviše odgovarati.

Zapamtite da vam je šampon potreban radi čistoće glave i kose, a ako se setite da je rožnata masa u osnovi mrtvo tkivo, onda će vam biti jasno da je mala verovatnoća da neko sredstvo može kosu da „ozdravi“. Za svaki slučaj koristite blagi šampon na bazi prirodnih sastojaka ili dečiji šampon ili pak neki za koji odavno znate da vama prija. Ekstrat mentola ili kamilice bi generalno trebalo da pomaže protiv peruti, ekstrat citrusa protiv masnoće, a za suvu kosu nešto na bazi meda, suncokreta ili maslinovog ulja.

Feniranje kose bi trebalo izbegavati. To je najveći uzročnik isušivanja i pucanja kose.

Često farbanje kose bez obzira na kvalitet farbe i regeneratore kao, „doćiće vam glave“. Ako morate, uvijajte kosu sunjerastim viklerima i bez kiseline. Ako kosa uporno opada šisanje samo po sebi ne znači puno, ali se ipak preporučuje. Logično je da koren kose trpi manje opterećenje kad je kosa kratka i lakše ćete je održavati.

Unesite više jaja, ribe i šargarepe u svoju ishranu. Vitamini A, E , omega 3 masne kiseline, gvožđe i fosfor u vašoj ishrani mogu doprineti tome da vaša kosa izgleda lepše i bude zdravija.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *