Kako može doći kraj sveta

Nekada su ljudi živeli u strahu da će se predviđanja proroka kao što je Nostradamus ostvariti. I oni koji nisu verovali u proročanstva, naznačenog datuma bi gledali sa zebnjom u nebo. Ukoliko kataklizma treba da dođe iz svemira, naučnici bi svakako morali da primete opasnost unapred i da upozore stanovnišvo. Da li bi nam to upozorenje pomoglo da spasimo živote od siline ogromnog meteora koji bi se obrušio na Zemlju ili neke slične kataklizme, vrlo je diskutabilno. Ali bar za sada nemamo konkretan razlog za strah. Najpoznatije naučne teorije o smaku sveta, a pod tim ne podrazumevamo samo našu planetu, ukratko i pojednostavljeno slede u daljem tekstu.
Smak sveta

Kako može doći kraj sveta

  1. Jedna od teorija je Veliko cepanje ili Veliki prasak. U suštini ove teorije je pretpostavka da se svemir neograničeno i neprestalno širi, „rasteže“. Usled toga, u jednom trenutku bi moglo doći do slabljenja privlačnih sila između nebeskih tela, veze bi se raskinule. Na taj način imali bismo neograničeni broj sudaranja svih mogućih nebeskih tela i nastao bi haos.
  2. Sledeća teorija bila bi Veliko smrzavanje. Dakle, ako opet krenemo od toga da se svemir neprestalno širi, a toplota koja je prisutna u njemu ne povećava, distribucijom sveukupne toplote na krajue bi se pokrilo čitavo prostranstvo i svet ie se postepeno hladio dok se konačno i sasvim ne zaledi.
  3. I treća teorija ukazuje na nešto što je suprotno Velikom cepanju. Radi se o Veliko skupljanju. Neki misle da zbog prosečne gustine svemira u jednom trenutku neće više dolaziti do ekspanzije. Umesto toga, javiće se reverzibilan proces i svemir će početi da se skuplja i uvlači u sebe. Svemiru bi se dogodilo ono što već znamo da može zvezdi da se dogodi, Crna rupa!
  4. Teoerija ima na pretek. Čekamo da neka bude potvrđena. Nažalost, ni sada ni u budućnosti čovek neće biti u stanju da neke prirodne procese spreči i promeni. Saznanje o procesima koji vladaju svetom i onome što može da se dogodi, ipak daje malo nade da ima još mnogo vremena i da ćemo biti spremniji.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

2 komentari

  1. Sazeto i dobro receno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *