Kako preuzimati fajlove sa Interneta koristeći Torrent

Više nema nikakve dileme da je značaj Interneta u modernom društvu enorman. Njegova upotreba se proširila na sve sfere našeg života.

Ono što je vremenom postala jedna od najznačajnijih prednosti Interneta jeste mogućnost jednostavnog pristupa bilo kojoj informaciji smeštenoj na bilo kom računaru priključenom na ovu globalnu mrežu. Informacijama koje su nam potrebne je moguće pristupiti na različite načine, od pretrage kroz web pretraživače, do preuzimanja kompletnih fajlova, čak i onih poprilično velikog kapaciteta.

Ovaj tekst treba da posluži rasvetljavanju dilema koje eventualno imate u vezi sa preuzimanjem fajlova sa Interneta i da vam da kratka uputstva kako da to obavite.

Da bismo mogli da nešto preuzmemo sa Interneta potreban nam je program koji razmenjuje podatke sa drugim kompjuterima. Korišćenje ovakvog programa omogućava nam praktično da od drugih ljudi, koji takođe imaju ovaj program, preuzmemo neku e-knjigu, muziku, filmove, serije…

Sveobuhvatno ime za ovakve programe je Torrent, a najpoznatiji među njima su µTorrent i BitTorrent.

torenti

Kako funkcionise princip Torrenat-a

Postoje fajlovi sa ekstenzijom .torrent koji se nalaze na serverima sa kojih je omogućeno njihovo direktno preuzimanje. U tom fajlu se nalaze informacije koje su potrebne Torrent programu.

Za razliku od .torrent fajla sadržaj koji želite da preuzmete (muzika, igra itd.) se ne nalazi na serveru već na kompjuterima drugih korisnika Torrent-a. Ti korisnici međusobno razmenjuju podatke, uzimaju i daju jedni drugima.

Kako početi?

Najpre preuzmite sa Interneta neki od Torrent programa sa sledećih web adresa:
http://www.utorrent.com/downloads
http://www.bittorrent.com/downloads
Nakon download-a programa, pokrenite ga, ali se nemojte zastrašiti njegovim izgledom na prvi pogled. Njime uopšte nije teško manipulisati s obzirom da najveći broj opcija ni nećete imati potrebu da koristite.

Kako naći?

Sada treba nabaviti .torrent fajl koji upućuje na željeni sadržaj. Kao što je već pomenuto, taj fajl se nalazi na sajtu koji je dostupan svima. Najpopularniji među njima su:
http://torrentz.eu
http://thepiratebay.se/
http://www.toorgle.com/
http://torrent-finder.info/
Kada otvorite neki od ovih sajtova, videćete da on prilično podseća na Google, tj. da je centralno mesto te Internet stranije upravo pretraživač, ali u ovom slučaju onaj koji pronalazi .torrent fajlove.
Ukucajte šta tražite i izaberite da li je to aplikacija, film, muzika itd. Ovo će pomoći da pretraga bude što preciznija.

Kada izađu rezultati pretrage treba eliminisati tzv. loše rezultate. Pogledajte koji naziv odgovara onome šta tražite jer je moguće da bude izbačen i pogrešan rezultat. Kada nađete željeni naziv morate pogledati kolone ‘SE’ (što predstavlja broj seedera) i ‘LE’ (što predstavlja broj leechera). U suprotnom možda nećete uspeti da download-ujete željeni sadržaj.

Seeder predstavlja korisnika koji ima 100% tog sadržaja i koji vam omogućava vama da download-ujete, a Leecher predstavlja korisnika koji ima između 0-99.99% i takođe download-uje kao i vi, ali delom i upload-uje ono što je već preuzeo. Poželjno je da broj seedera bude veći od broja leechera kako bi preuzimanje bilo brže.

Kako preuzeti?

Kada nađete odgovarajući torrent, kliknite na njegovo ime i pogledajte komentare. Da li svi govore da je virus ili da je možda lažan? Ako je tako, nije preporučljivo preuzimati takve fajlove.

Nakon toga kliknite na ‘Download this torrent’ i na svoj HDD ćete sačuvati fajl od priblizno 20KB. Dvostruki klik na ovaj fajl će pokrenuti Torrent program koji imate i zatražiće vam da potvrdite preuzimanje. Kliknite ‘OK’ da počne download. µTorrent daje obilje informacija o download-u koje ce biti objasnjene kasnije.

Sada jednostavno treba pustiti da se sadržaj download-uje a sam program će vam, između ostalog, dati i informaciju o proceni potrebnog vremena za preuzimanje.
Malo se strpite dok posao ne bude obavljen a onda uživajte u radostima novih sadržaja!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milena Milojevic

Avatar photo

SLIČNO

Kako gledati TV preko interneta

Nemate pristup televiziji? Nemate TV u sobi? Ili pak želite da gledate nešto drugo u …

7 komentari

  1. Avatar photo

    A jel mogu i igrice da se skidaju? Ako mogu koliko dugo?

  2. Avatar photo

    Naravno, i igrice su tu! :)
    Npr na sajtu http://thepiratebay.se/ ispod linije za pretragu postoje opcije:
    All, Audio, Video, Applications, Games, Other.

    Kada ukucate ime igrice koju trazite, obelezite kucicu ispred Games kako biste suzili pretragu..

  3. Avatar photo

    zaboravih da kazem, vreme potrebno za preuzimanje igrice zavisi od memorije koju ona zauzima, od brzine vaseg interneta i od broja ljudi koji vam u tom momentu daju na raspolaganje da preuzmete igricu…

    ali svakako je to mnogo manje vremena nego za prosecan film..

  4. Avatar photo

    molim povratnu reakciju da li je neko probao :)

  5. Avatar photo

    Torrent može da skida igricu od na primer 15 GB brzinom od 2 MB po sekundi iako neko plaća mesečno brzinu od 500 kb po sekundi.To je rezultat nove funkcije SEEDERS koji vam pomažu u brzini!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *