Kako zaustaviti automobil bez kočnica

Zamislite sledeću situaciju: izlazite na autoput na izuzetno strmoj kosini sa visokim usponom i naglim krivinama; pokušate da pritisnete kočnicu i ništa… Vaše vozilo nastavlja da se kreće brzinom od 120 km/h prema bezbednosnoj ogradi, tom parčetu trake, koja je jedino što vas zaustavlja od leta od 120 m i skoka u jezero puno zastrašujucih aligatora.

U redu, taj scenario jeste pomalo neverovatan, ali činjenica je pokvarene kočnice mogu biti zastrašujuće – i veoma opasno – iskustvo bez obzira gde vas zadesi. Iako se kočnice na automobilima ne kvare tako često, svaki automobilista bi trebalo da zna šta da radi ako dođe do kvara kočnica. Evo načina da kontrolišete vaš automobil bezbedno ako vam kočnice otkažu.

zaustavljanje-kola-bez-kocnica

Kako zaustaviti automobil bez kočnica

  1. Ne paničite!
  2. Skinite nogu sa papučice za gas, i isključite “kruz kontrol” ukoliko je aktivan. Sistem “kruz kontrole” (tempomat ili kako ga neki nazivaju sistem za regulisanje brzine) trebalo bi da se isključi čim dodirnete kočnicu ili kvačilo, ali ipak budite sigurni da je isključen.
  3. Obratite pažnju na to kako se vaša papučica za kočenje ponaša.
    • Ako je papučica mekana i može da se stisne do poda, imate malo kočionog ulja, pokvario se glavni kočioni cilindar ili je problem nastao oko doboša ili diskova kočnice. Možda ćete uspeti ponovo da uspostavite pritisak kočnice pumpanjem (pogledajte sledeći korak).
    • Ako vam je kočnica teška i ne pomera se, možda je nešto zablokiralo u vašem kočionom sistemu ili imate neku prepreku ispod papučice. Pokušajte da proverite nogom (ili neka vaš suvozač pogleda) da li ima nečega ispod papučice za kočenje.
  4. Pumpajte stopalom kočnicu. Ukoliko nekoliko puta nogom pumpate papučicu za kočenje možda ćete ponovo stvoriti dovoljno pritiska u kočionom sistemu i uspeti da zaustavite vozilo. Ovaj proces može da potraje, stoga nastavite da pokušavate. Trebalo bi da ovo radite i ako je vaš automobil opremljen sa ABS sistemom jer ABS sistem se aktivira samo kada kočite previše jako i naglo, što neće biti problem ako su se vaše kočnice pokvarile. Zatim, bez obzira na to da li vaš automobil ima ABS sistem ili ne, brzo pritisnite kočnicu do kraja da biste iskoristili što više možete od pritiska koji ste sačuvali ili ponovo stvorili, pošto se retko dešava da se hidraulične (ili vazdušne) kočnice sve pokvare istovremeno. Držite kočnicu pritisnutu do kraja.
  5. Prebacite u manju brzinu. Prebacivanje u manju brzinu pomoći će vam da usporite tako što će motor usporiti vaša kola (motorno kočenje).
    • Ako imate ručni menjač, brzo prebacite u manju brzinu. Vodite računa da ne prebacujete u najmanju brzinu prebrzo osim ako zaista ne morate da usporite kola što je pre moguće; brzo prebacivanje u prvu ili drugu brzinu može imati za posledicu gubitak kontrole nad vozilom. Prebacite brzinu na niži sistem prenosa, a potom nastavite da prebacujte do najniže brzine koju možete da odaberete kada vozilo malo uspori.
    • Ako imate automatski menjač, prebacite u manju brzinu (uglavnom je obeležena kao “1” na mehanizmu za menjanje brzina).
    • Ako imate dva dugmeta na volanu ili direktno iza njega koji omogućavaju vozaču da menja brzine bez kvačila prebacite u manuelni režim rada “M” (vozač može birati da li će koristiti “šiftere” iza volana ili ručicu menjača na centralnoj konzoli) i pritisnite minus dugme da biste smanjili brzinu. Opet ponavljamo, ako ne možete direktno da prebacite u najnižu brzinu, pokušajte postepeno da smanjujete brzine.
    • Ako imate neka dodatna sredstva za usporavanje brzine automobila, kao što su retarder ili kočnica izduvnog sistema, upotrebite ih mada ne previše brzo, da biste izbegli zaključavanje točkova.
  6. Koristite kočnicu za slučaj nužde ili ručnu kočnicu. Ručna kočnica obično može da zaustavi vozilo, iako će trebati više vremena nego što je to uobičajeno da kola stanu jer ova kočnica zaustavlja samo zadnje točkove. Ako je moguće, koristite brzine da biste usporili vozilo, a ručnu kočnicu samo za završno zaustavljanje.
    • Koristite kočnicu (u zavisnosti od tipa vozila, kočnicu aktivirate ili podizanjem ručke ili pritiskanjem papučice) lagano i ravnomerno. Ako podignete ručnu kočnicu isuviše brzo ili jako, posebno pri velikim brzinama, ona vam može blokirati točkove. Ako je podignete naglo, možete izgubiti kontrolu nad vozilom. Da biste sprečili ovakve situacije, koristite polugu ručne kočnice (ako ga vaše vozilo poseduje) dok budete podizali ručnu kočnicu. Na taj način ćete moći da podešavate pritisak koji primenjujete na ručnu kočnicu. Ako osetite ili čujete kako vam se točkovi blokiraju, popustite malo pritisak sa kočnice i ostavite je u određenom položaju. Treba napomenuti da ako čujete laganu škripu točkova, to ne mora da znači da su se oni zaista zablokirali. Ukoliko vaše vozilo poseduje normalnu ručicu za ručno kočenje, možete je podići na treći “zub” kako biste omogućili vozilu kontrolisano usporavanje, i još jedan ili dva dodatna da biste potpuno zakočili vozilo.
    • Ako imate ručnu kočnicu, aktivirajte polugu za ručno kočenje.
    • Ako imate standardnu nožnu kočnicu sa “push-to-release” sistemom, gurajte papučicu veoma, veoma sporo. Ako vam se točkovi zaključaju, pustite kočnicu i pokušajte ponovo da je pritisnete ali sa manje pritiska nego prvi put, ili probajte da primenite nešto drugo! Zapamtite da je najvažnije da ostanete smireni da bi vam sve opcije ostale otvorene.
  7. Gledajte pažljivo na put i nastavite da upravljate vozilom. Obratite pažnju na put i ono što se nalazi ispred vas i manevrišite tako da izbegnete gust saobraćaj, pešake i opasne prepreke.
  8. Upozorite druge vozače i pešake. Uključite signalna svetla upozorenja (sva četiri žmigavca), i svirajte automobilskom sirenom da bi ostali učesnici u saobraćaju bili svesni da postoji problem. Vodite računa da se tačno upoznate sa položajem dugmeta za svetla upozorenja pre nego što se ovakva situacija i desi. Iako možda ostali neće moći da shvate koji vas je problem zadesio, upozorenjem ćete skrenuti pažnju većine ljudi na to kako se vaš automobil ponaša i oni će nastaviti da voze pažljivije. Otvorite prozore da biste omogućili vazduhu da stabilizuje i uspori vaš automobil. Takođe, na taj način ćete moći da doviknete drugim putnicima i vozačima i da ih upozorite da se sklone sa puta.
  9. Usporite vozilo na bilo koji način. Ako gore navedene mere ne uspeju da vas zaustave, ili ako morate da se zaustavite veoma brzo, učinite šta god možete. Idealno bi bilo ako možete da iskoristite nagibe za kamione na autoputu ali oni nisu prilično česti, pa ćete morati da improvizujete. Imajte na umu, ipak, da ovakve tehnike mogu biti veoma opasne, posebno ako ih koristite pri velikim brzinama, i trebalo bi ih koristite samo kao poslednju opciju.
    • Koristite trenje da biste usporili vaše vozilo. Vožnja kroz šljunak ili smeće (koje se može naći baš pored puta) može znatno usporiti vaše vozilo. Budite veoma oprezni kada primenjujete ovu tehniku zaustavljanja vozila. Iznenadne promene terena po kome se kreće vaše vozilo – posebno ukoliko samo jednom stranom vozila vozite po drugačijem terenu – može prouzrokovati prevrtanje ili okretanje vašeg automobila, i izazvati ozbiljne povrede ili čak i smrt vašu ili vaših saputnika i drugih ljudi. Morate postepeno, ravnomerno i lagano približavati se ivičnjaku šljunkovitog ili travnatog terena. Nakon toga, automobil se mora vratiti u ravnotežu dok budete vozili po ivici puta.
    • Koristite bankine da biste usporili vaše vozilo. Betonski razdvojnici su izgrađeni u obliku kruške (konusni) da bi pri dolasku kontakta sa vozilom dodir bio sa točkovima a ne sa skupljim delovima automobila kao što je farba i limarija. Trenje izazvano na gumama točkova će znatno da uspori auto, dok će drugi delovi auta ostati neoštećeni. Takođe možete probati da se naslonite ili „brišete“ stranama vašeg automobila od bilo šta što je na putu (da biste pospešili usporavanje).
    • Iskoristite teren u vašu korist. Pokušajte da pronađete kosine uz koje možete da se uspenjete. Ako vam nagib ne pomogne da zaustavite vozilo, budite spremni na vožnju u rikverc i/ili na upotrebu ručne kočnice u odgovarajućem trenutku.
    • Nisko drveće i grmlje mogu da uspore vaše vozilo kada nijedna druga opcija ne uspe. Pokušajte da prođete vozilom kroz centar grmlja ili drvoreda mladica vodeći računa da ne udarite u drvo previše veliko jer se drveće sa stablima prečnika preko 116mm smatra opasnim za vozače motornih vozila. Veliko drveće može biti fatalno po vas i vaše vozilo.
    • Udarite u drugo vozilo otpozadi. Iako vam to očigledno nije prvi izbor, ipak će usporiti vaše vozilo. Ako se odlučite na ovakav korak, pokušajte da upozorite vozača u vozilu ispred vas svirajući u trubu. Pokušajte da udarite u kola koja se kreću otprilike istom brzinom kao vaše vozilo (sudar sa vozilom koje se kreće sporo ili sa parkiranim vozilom zaustaviće vas, ali će usporavanje biti naglo i preterano); probajte da udarite pravo u zadnju stranu vozila. Brzi udari pod uglom izbaciće oba automobila iz kontrole. Budite izuzetno pažljivi da ne udarite previše jako u drugo vozilo pošto će vam se otvoriti airbag (vazdušno jastuče).
  10. Potražite bezbedno mesto za zaustavljanje (ili sudaranje). Unapred razmotrite stanje na putu kako biste našli bezbedno područje da zaustavite kola onda kada budete u mogućnosti da zakočite. Ako ne možete potpuno da zaustavite automobil, potražite otvoren prostor gde možete pustiti vozilo da se kreće bez ikakve pogonske sile i tako ga usporiti a da pritom ni u šta ne udarite.
    • Ako najbezbednije mesto na kome morate da “prinudno zaustavite vozilo izazivajući sudar” zahteva da naskočite na ivičnjak, morate biti još oprezniji. Prva reakcija će biti ispuštanje volana iz ruku, auto će odskočiti od ivičnjaka i vratiti se natrag u saobraćaj na putu. Najvažnije je da jako stegnete volan i da pod uglom udarite vozilom u ivičnjak, a da ne dozvolite da se vozilo potpuno okrene i tako izgubite kontrolu nad njim pri brzom okretanju.
  11. Okrećite volan brzo sa jedne na drugu stranu – ovakva vožnja stvara trenje, koje će na prirodan način usporiti vaše vozilo. Ako nemate kočnice, pokušajte da brzo okrećete volan sa desne na levu stranu više puta da biste usporili vozilo. Nemojte ovo pokušavati pri velikim brzinama jer može doći do prevrtanja automobila, a takođe previše naglo okretanje volana pri bilo kojoj brzini može prouzrokovati okretanje automobila – stoga, budite veoma pažljivi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

Jedan komentar

  1. Veoma koristan članak,posebno zbog toga što se mnoge nesreće dešavaju upravo zbog otkazivanja kočnica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *