Kako osvežiti kuhinjsko posuđe

Kuhinjsko posuđe se koristi u većoj ili manjoj meri svakodnevno, a obično pranje vodom i deterdžentom neretko nije dovoljno da očisti svu masnoću koja ostaje. Pred vama je nekoliko saveta kako da vam posuđe opet zablista.
kuhinjsko posudje

Kako osvežiti kuhinjsko posuđe

  1. Boce u kojima je bilo ulje teško se peru, stoga je najbolje da se u nju stavi strugotina od bukovog drveta, malo pepela, vrele vode i da se promućka. Strugotina i pepeo će pokupiti masnoću i miris ulja, pa će boca nakon ispiranja sa hladnom vodom bitikao nova.
  2. Predmet od porcelana koji je mnogo prljav i zamašćen, opraće se ako se u vodu kojom se pere doda malo amonijaka.
  3. Masne šerpe se mogu očistiti pomoću sitno istucane ljuske jajeta koja prethodno treba da se osuši.
  4. Ako vam potamne kašike, viljuške i drugi predmeti od srebra, treba ih dobro istrljati krpom natopljenom sirćetom. Tada će predmeti od srebra povratiti svoj sjaj.
  5. Ako se desi da vam u posudi od aluminijuma zagori mleko, u njoj treba prokuvati jednu glavicu crnog luka u čistoj vodi a nakon toga oprati posudu u hladnoj vodi.
  6. Da bi predmeti od bakra izgubili sjaj i svoju lepu boju, treba upotrebiti limun. Isecite pola limuna, umočite ga u so, pa tako posoljenim limunom dobro istrljajte predmet koji je potamneo. Isperite hladnom vodom.
  7. Tiganj je najbolje prati vrelom vodom, bez ikakvih sredstava za ribanje. Pri pranju upotrebite kuhinjsku so, i njome istrljajte tiganj a posle ga iserite u mlakoj vodi.
  8. Posude u kojima se pržila riba treba istrljati običnom kuhinjskom solju da se ukloni miris.
  9. U posuđe u kome je prilikom pečenja zagorela hrana treba sipati vode, šaku soli i čekati dok voda ne proključa.
  10. Ako vam se čaše od stakla zalepe jedna u drugu, naspite u gornju čašu hladne vode a u donju toplu vodu. Prva će se čaša usled hladnoće „stegnuti“, dok će se druga usled toplote „proširiti“ te će vam omogućiti da čaše lako razdvajate.
  11. Sečivo noža možete naoštriti ako okrenete porcelanski tanjir pa sečivom pređete nekoliko puta po ispupčenom okviru oko dna tanjira.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *