Kako se igra američki fudbal

Najvažnija sporedna stvar za stanovnike SAD-ea je svakako tzv. američki fudbal, koji ujedno važi i za nacionalni sport ove zemlje, gde gotovo svi prate takmičenja i na profesionalnom i na amaterskom nivou.
americki-fudbal

Kako se igra američki fudbal

Američki fudbal, koji se, krajem 19. veka, razvio iz engleskog ragbija, je eksplozivna igra, u kojoj se dve tima krupnih i snažnih muškaraca trude da prenesu jajastu loptu do protivničke end zone, odnosno, izvan gol linije. Igrači svoj zastrašujući izgled duguju velikim kacigama i ogromnim štitnicima za ramena.

U ovoj „gladijatorskoj igri“ učestvuju dve tima od po 11 igrača. Svaki tim sačinjen je od 45 fudbalera, od kojih samo 11 sme da bude na terenu tokom utakmice. Unutar jednog tima postoje sasvim različite ekipe usavršene za napad, odbranu i naročite prilike vezane za izvođenje slobodnih udaraca. Utakmica se deli na dve petnaestominutne četvrtine, ali se štoperica kojom se meri vreme često zaustavlja, tako da susret može da traje i više od tri sata.

Tačdaun, koji vredi šest poena, postiže se kad se lopta prenese ili uhvati iza protivničke linije. Tim koji napada ima pravo da iz četiri puta (dauna) pomeri loptu najmanje 10 jardi (1 jard iznosi nešto više od 91 cm) bliže ka protivničkoj gol liniji. Ukoliko pređe manje od 10 jardi, lopta se predaje protivnicima.

Lopta se tokom igre kreće tako što igrači trče sa njom u rukama ili tako što se dobacuju njom. U svakom daunu dozvoljen je samo jedan pas, što podrazumeva jedno dodavanje u pravcu protivničkog gola. Sme da se obara isključivo igrač koji nosi loptu, mada sme da se blokira put i svim ostalim igračima. Nakon tačdauna može da se osvoji dodatni poen ako se lopta šutne iznad donje prečke gola. Ako priđu dovoljno blizu golu pre završetka četvrtog dauna, igrači imaju pravo da pokušaju šut na gol sa terena i, ukoliko budu uspešni, osvajaju tri poena.

Igralište za američki fudbal naziva se i „roštilj“ zbog svojstvenih linija koje dele teren, na kojima su prikazani brojevi koji pokazuju udaljenost od protivnikove gol linije. Dužina terena, na kome se igra (od jedne do druge gol linije) iznosi 91m, širina mu je 49 m, a širina gol linije je 9 m.

Gol, koji ima specifičan „viljuškasti“ izgled, širok je 5,6 m, sa prečkom postavljenom na visini od 3 m.

Pravila se neznatno razlikuju između srednjoškolskog, univerzitetskog i profesionalnog fudbala. Takođe poznati tzv. kanadski fudbal je dosta sličan američkom, s tom razlikom što se u kanadskom tim sastoji od 12 igrača, a teren je nešto većih dimenzija.

Najcenjeniji igrači američkog fudbala zovu se kvoterbekovi, koji vode napad. Pored njih tu su i bekovi, koji nose loptu i osvajaju jarde, kao i primači, koji sa izuzetnom preciznošću hvataju lopte bačene sa velike daljine i često postižu tačdaun.

Pravila američkog fudbala potiču još iz 1874. godine, kada je gostujući tim kanadskog univerziteta Mekgil upoznao studente sa Harvarda sa pravilima engleskog ragbija. Amerikancima se ova igra toliko dopala da su je, uz izmene, predstavili drugim kolegama širom Amerike.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Daliborka Pitulic

Avatar photo

SLIČNO

Kako skijati na dasci

Kako skijati na dasci

Skijanje na dasci (Snowboarding) je zabavan, uzbudljiv sport u kojem svake godine uživa na hiljade …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *