Kako je nastao tenis

Danas je tenis jedan od najpopularnijih sportova. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
tenis

Kako je nastao tenis

Stari Grci i Rimljani znali su za mnoge igre loptom koje su vremenom prihvatili i Francuzi. Jednu od njih nazvali su „že de pom“ i smatra se da je ta igra preteča današnjeg tenisa. Oko 1300. godine bio je poznat pod nazivom „le bud“ a tokom 15. veka ovaj sport igra se u celoj Francuskoj. Posebno je bio omiljen među plemstvom, veruje se da je Luj X umro od prehlade koju je dobio igrajući ovu igru. Engleski kralj Henri VIII 1529. godine sagradio je svoje tenisko igralište na kome se i danas igra tenis.
Prva knjiga o tenisu objavljena je 1400. godine.

Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika, koje je dugačko 23,77 a široko 8,23 metra. Podeljeno je po širini na dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92cm. Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane odredbe o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama loptice. Igra se u dva( singl) ili četiri(duo) igrača.

Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je protivnik ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji se sastoje od 6 gemova uz vođstvo od najmanje 2 gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, pa gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za 2 poena.

Moderna igra tenisa na travnjaku razvila se u Britaniji šezdesetih godina 19. veka.

U našim krajevima tenis je počeo da se igra posle 1885. godine.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

Kako skijati na dasci

Kako skijati na dasci

Skijanje na dasci (Snowboarding) je zabavan, uzbudljiv sport u kojem svake godine uživa na hiljade …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Sviđa mi se tekst! Više puta sam se pitao gde i kada je nastao tenis ali nikada se nisam potrudio da nađem odgovor. Hvala! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *