Kako skijati na dasci

Skijanje na dasci (Snowboarding) je zabavan, uzbudljiv sport u kojem svake godine uživa na hiljade ljudi širom sveta. On takođe može biti vrlo opasan, ali uz nekoliko prostih koraka, naučićete kako da to dobro skijate!
Kako skijati na dasci

Kako skijati na dasci

  1. Za skijanje na dasci od opreme će vam biti potrebno
    • Daska za skijanje
    • Kopče
    • Čizme
    • Kapa
    • Kaciga
    • Rukavice
    • Pantalone za skijanje
    • Vodootporna jakna
    • Fantomka ili maska za lice
    • Naočare za skijanje ili za sunce
    • Flaša sa vodom
    • Duge gaće
    • Krema za zaštitu od sunca i ultra ljubičastog zračenja
  2. Odeća za skijanje na dasci
    • Pravilno stavite svoju kacigu. Ne bi trebalo da se pomera na glavi i da vam pada preko očiju. Ovo je jedini način na koji ćete se zaštititi od povrede. Ona treba da bude zategnuta, ali ne previše.
    • Uverite se da vam čizme odgovaraju. Ne bi trebalo da budu komotne, već taman. Ukoliko su vam čizme prevelike vi ćete ih dodatno zatezati, što će vam zaustaviti cirkulaciju.
    • Nosite dugačke čarape. Uvucite pantalone u čizme jer ukoliko vam čizme budu u kontaktu sa kožom, nakon celodnevnog skijanja, osećaćete bolove.
    • Probajte da nosite jedan par čarapa za skijanje na dasci. Nošenje dva para čarapa će vam dodatno stegnuti noge i smanjiće cirkulaciju ka vašim stopalima, što će povećati sklonost ka promrzlinama. Poneki skijaši preferiraju da nose tanje čarape ispod laganih zimskih dokolenica.
  3. Odredite vašu ‘vodeću’ nogu. Postoje mnogi načini kako biste ovo uradili – probajte sa klizanjem po ledu ili preko uglačanog poda – koju nogu stavljate ispred? Nije važno da li ste desnoruki ili levoruki i koju nogu koristite kada šutirate loptu. Ukoliko se zatrčite po parketu i počnete da se kližete, prirodno ćete staviti jednu nogu ispred, to bi vam trebala biti vodeća noga. Drugi način na koji ćete pronaći svoju vodeću nogu jeste da vas prijatelj gurne napred dok stojite pravo sa spojenim nogama, noga kojom prvo kročite napred je vaša vodeća noga. Ukoliko vam je ipak zgodnije sa drugom nogom, možete slobodno koristiti tu drugu nogu. Naposletku, skijajte onako kako vam najviše odgovara, i formirajte svoj stil vremenom kako budete napredovali.
  4. Stavite vašu vodeću nogu u prednju kopču. Čvrsto svežite kopče. Ukoliko imate model kod kojeg uvlačite nogu u kopču, uverite se da ste je čvrsto vezali. Uradite isto i sa drugom nogom. Pomerajte se i skakućite unaokolo ne biste li stekli osećaj.
    • Proverite da li vam je daska za skijanje propisno nameštena. Ukoliko je okrenuta unatraške u momentu kada pogledate dole ka vodećoj nozi, pronađite instruktora koji će vam to popraviti.
    • Raširite noge u nivou kukova, to je vrlo bitno. Kopče bi uglavnom trebalo da budu u nivou ramena.
    • Zategnite glavni kaiš preko glavne kopče. Ovo će sprečiti da vam daska pobegne, što može biti vrlo opasno. Ovo je vrlo važno ukoliko imate model kod kojeg uvlačite nogu u kopču; ovaj model će vam mnogo čvršće držati nogu vezanu za dasku nego što je to slučaj kod modela sa kaiševima. Ukoliko imate kaiševe u koje uvlačite kapice čizama, pobrinite se da ih postavite iznad prstiju u čizmama što bolje možete.
  5. Popnite se na žičaru sa vašom daskom za skijanje.
  6. Siđite sa žičare sa daskom. Nećete odmah poleteti ka dole čim siđete sa žičare, bićete samo na blagom uzvišenju na planini odakle se možete uputiti ka većem spustu.
  7. Dođite do ivice spusta za vežbanje (spust za početnike). Trebalo bi da bude dovoljno strmo da vam da ubrzanje od najmanje 10km/h na sat. Sedite kraj svoje daske koju ste okrenuli vertikalno prema spustu i stavite čizmu u kopču. Proverite da li su vam kopče dobro zategnute. Ukoliko možete da pomerate stopala dok su vam čizme u kopčama, to znači da su kopče previše labave.
  8. Uspravite se, oslonite se na vodeću nogu (onu koju držite napred). Savijte se u kolenima i držite leđa pravo, tako da osećate ravnotežu. Dodatni pritisak ne savija vaše telo. Samo se pretvarajte kao da gazite bubu ispod stopala, to bi trebalo da bude dovoljno.
  9. Usporavajte tako što ćete menjati oslonac sa pete na prste. Vaš je izbor kako ćete usporavati, naposletku ćete naučiti da koristite oba kraja pri skretanju.
  10. Shvatite da će vaša daska pratiti vaše telo. Da biste se prebacili na pete iz normalnog položaja (leva noga napred) okrenite vaše telo ka padini. Dok ovo radite blago se oslonite na zadnju nogu (desna noga u ovom slučaju) i prebacite svoju težinu.
  11. Održavajte ravnotežu. Ako padnete na leđa to znači da ste se previše nagnuli unazad, ali ovo je bolje nego da ste se previše nagnuli napred i pri tom prevrnuli. Što se više nagnete unazad brže ćete se zaustaviti.
  12. Prebacivanje na prste je dosta slično. Okrenućete se telom ka vrhu planine, i istovremeno se naslonite na zadnju nogu prebacujući svoju težinu na prste blago se naginjući napred.
  13. Kontrolišite vaše skretanje. Kada stignete u podnožje planine, siđite sa daske i sačekajte svoj red na žičari. Kontrolišite skretanje na isti način kao što se prebacujete sa pete na prste. Okrenite telo i oslonite se na noge. Morate da se dovoljno jako oslonite pri bilo kakvom okretanju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Katović

Avatar photo
Mislim da je najvažnije za svakog rekreativca ili sportistu da pravilno radi vežbe. Pokušaću da svojim savetima pomognem drugima u tome.

SLIČNO

Priprema golmanskih rukavica

Kako pripremiti golmanske rukavice za utakmicu

Veoma važan, ako ne i najvažniji deo operme svakog golmana jesu njegove rukavice. Da bi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *