Kako iskoristiti blok saigrača u košarci

Košarka je jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Ukoliko tek počinjete sa učenjem košarke, osnovne stvari koje najpre morate da naučite su: dribling, dobacivanje lopte i šutiranje. Takođe, postoje različite tehnike koje možete da usavršite sa vašim saigračima kako biste dobili utakmicu.

Korišćenje tehnike blok saigrača dobar je način da dođete u poziciju da šutirate kada vas protivnik čuva u stopu tokom utakmice. Ovo će testirati vaš timski rad tako što će jedan od vaših saigrača igrati blokera za vas. Kao bloker, on će telom blokirati protivnika i vi ćete imati otvoren put ka košu. Ovo će vas osloboditi protivnika koji vas čuva, pružajući vam šansu da poentirate.

blok saigraca kosarka

Sledi nekoliko koraka koji će vas naučiti kako da iskoristite blok saigrača:

  1. Fintirajte protivnika praveći korak dalje od blokera. Pre nego što budete u mogućnosti da uradite ovo, moraćete brzo da razmislite i da vidite koji od vaših saigrača može da vam posluži kao bloker. Jednom kada odlučite ko će to biti, udaljite se od njega kako biste zavarali protivnika, jer će vas on sigurno pratiti na koju god stranu vi krenete. Pošto protivnik neće znati da je to finta, on neće moći da nasluti da ćete vi krenuti u drugom smeru, što će vas ostaviti slobodnim na nekoliko sekundi.
  2. Priđite blokeru najbrže što možete. Iskoristite prednost od nekoliko sekundi koliko budete ostali otvoreni. Blago očešite rame ili ruku o vašeg saigrača blokera kada se budete kretali pored njega. Ovo je način da mu stavite do znanja da ćete ga iskoristiti kao svog blokera.
  3. Šutirajte na koš. Zaobiđite blokera da biste pobegli od vašeg čuvara. Ako je bloker bio u mogućosti da uspešno zablokira protivnika, to će vam omogućiti da šutirate i zaradite poen. Uradite ovo što brže kada vam se ukaže prilika. U slučaju da je vaš čuvar veoma blizu vas i vi ne dođete u šansu da šutirate, nastavite da se krećete oko vašeg blokera dok ne budete imali slobodan prostor. Ako vas protivnik čvrsto čuva i ne možete da mu pobegnete, možete dobaciti loptu vašem blokeru, kako bi on šutirao. Ako bloker takođe ne bude otkriven, pokušajte da nađete saigrača kome biste mogli dobaciti loptu. Druga tehnika koju možete primeniti je da upotrebite fintu dobacivanja. Pravite se kao da ćete dodati loptu svom saigraču, pa ako protivnik pokuša da presretne ili zablokira dodavanje, odmah šutirajte na koš. Protivnik neće biti u mogućnosti da nasluti vašu nameru, tako da ćete imati otvaranje za šut na koš.

Vežbajte ovo sa vašim saigračima kako biste se izveštili. Ukoliko igrate zajedno, takođe ćete se bolje upoznati sa kretanjem svakog od vas, čime ćete unaprediti timsku igru i povećati šansu za pobedu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Katović

Avatar photo
Mislim da je najvažnije za svakog rekreativca ili sportistu da pravilno radi vežbe. Pokušaću da svojim savetima pomognem drugima u tome.

SLIČNO

Kako skijati na dasci

Kako skijati na dasci

Skijanje na dasci (Snowboarding) je zabavan, uzbudljiv sport u kojem svake godine uživa na hiljade …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *