Kako i koliko je opterećen kičmeni stub gimnastičara

Poznato je da fizička aktivnost i sport pozitivno utiču na gradju tela i kičmeni stub, medjutim intezivna aktivnost i bavljenje gimnastikom može dovesti do potencijalnih negativnih efekata posebno tokom rasta i razvoja.
gimnasticari

Kako i koliko je opterećen kičmeni stub gimnastičara

Postoje veliki broj radova koji se bave ispitivanjem povreda kičmenog stuba kod gimnastičara. Gimnastika je polistruktuarni konvencijalni sport u čijoj su osnovi kompleksna kretanja, izvedena u skladu sa estetskim kriterijumomi storogo definisanim pravilima.

U gimnastici postoje spedifičan način dršanja tela tokom vežbanja suprotan od onog koji se traži u većini sportova. Ovakvo držanje tela i izvan treninga može dovesti do povreda i deformiteta.

Bolovi u ledjima su česti kod gimnastičara svih nivoa, a uzrok bolova mogu biti uganuća mišica, ligamenata i poremećaji interverterbalnog diska. Povrede su retko ozbiljne ali mogu dovesti do hroničnog bola i preloma.

Žene koje se bave gimnastikom su u većoj opasnosti od povreda ukoliko imaju malu težinu i ograničen unos kalorija.

Rezultati istraživanja ukazuju na veliki broj povreda kičmenog stuba tokom treninga i takmičenja, ali i problema nakon završetka gimnastičke karijere. Često dolazi do povreda, jer mladi gimnastičari na takmičenjima izvode elemente velikih težina koji nisu usavršeni.

Specifične vežbe za mišice lumbalnog dela i abdominalne muskulature, mogu biti korisne za prevenciju i redukciju lumbalnog sindroma, koji se jalvja kao sve češći problem, ali i drugih povreda kičme. Neophodno je da se ove vežbe što ranije uključe u svakodnevnu praksu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

MIlan Krstic

SLIČNO

Kako skijati na dasci

Kako skijati na dasci

Skijanje na dasci (Snowboarding) je zabavan, uzbudljiv sport u kojem svake godine uživa na hiljade …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *