Kakopedija > Sport i aktivnosti > Sportovi > Kako i koliko je opterećen kičmeni stub gimnastičara

Kako i koliko je opterećen kičmeni stub gimnastičara

Poznato je da fizička aktivnost i sport pozitivno utiču na gradju tela i kičmeni stub, medjutim intezivna aktivnost i bavljenje gimnastikom može dovesti do potencijalnih negativnih efekata posebno tokom rasta i razvoja.
gimnasticari

Kako i koliko je opterećen kičmeni stub gimnastičara

Postoje veliki broj radova koji se bave ispitivanjem povreda kičmenog stuba kod gimnastičara. Gimnastika je polistruktuarni konvencijalni sport u čijoj su osnovi kompleksna kretanja, izvedena u skladu sa estetskim kriterijumomi storogo definisanim pravilima.

U gimnastici postoje spedifičan način dršanja tela tokom vežbanja suprotan od onog koji se traži u većini sportova. Ovakvo držanje tela i izvan treninga može dovesti do povreda i deformiteta.

Bolovi u ledjima su česti kod gimnastičara svih nivoa, a uzrok bolova mogu biti uganuća mišica, ligamenata i poremećaji interverterbalnog diska. Povrede su retko ozbiljne ali mogu dovesti do hroničnog bola i preloma.

Žene koje se bave gimnastikom su u većoj opasnosti od povreda ukoliko imaju malu težinu i ograničen unos kalorija.

Rezultati istraživanja ukazuju na veliki broj povreda kičmenog stuba tokom treninga i takmičenja, ali i problema nakon završetka gimnastičke karijere. Često dolazi do povreda, jer mladi gimnastičari na takmičenjima izvode elemente velikih težina koji nisu usavršeni.

Specifične vežbe za mišice lumbalnog dela i abdominalne muskulature, mogu biti korisne za prevenciju i redukciju lumbalnog sindroma, koji se jalvja kao sve češći problem, ali i drugih povreda kičme. Neophodno je da se ove vežbe što ranije uključe u svakodnevnu praksu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 5, prosek: 2,60

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

Kako skijati na dasci

Kako skijati na dasci

Skijanje na dasci (Snowboarding) je zabavan, uzbudljiv sport u kojem svake godine uživa na hiljade …

Ostavite odgovor