Kako se obući za zimu

Kvalitetno se obući za zimu nije pretežak zadatak. No rezervisati malo vremena za pažljivo planiranje može puno pomoći da vam bude toplo uprkos jakoj hladnoći.
Evo recepta za oblačenje za hladnoću, korak po korak:

Kako se obući za zimu

1) Prvi sloj mora biti udobna, laka tkanina koja će upiti znoj sa vašeg tela. Izbegavajte čisti pamuk, lan ili slične materijale jer isti zadržavaju vlagu i dodatno će vas hladiti. Kada planirate kako se obući za zimu, ostati suv vam je na vrhu vaših prioriteta. Standardno termo donji veš, izvrsno je za prvi sloj. Svila je takođe jako topla a ujedno je izvrstan osećaj imati je uz kožu. Na žalost svila baš nije izdržljiva te neće trajati jednako dugo kao tradicionalno termo donji veš.

2) Drugi sloj mora stati vrlo udobno iznad prvog sloja. Vuna je idealna kao drugi sloj vašeg zimskog ruha. Vuna je vrlo topla, zadržava izolacijska svojstva i ako je vlažna i dovoljno je lagana za vaš drugi sloj. Ako ste slučajno alergični ili jednostavno ne volite vunu, postoji mnoštvo umetnih tkanina, sličnih svojstava kao alternativa vuni. Pokušajte sa sintetičkim flišom ili nečim sličnim.

3) Treći sloj može biti nešto teži od prva dva. Srednje teški fliš, košulja, lagana jakna će dobro odraditi svoj posao na zimi. Treći sloj odeće morate moći sa lakoćom skinuti ukoliko vam postane prevruće.

4) Ukoliko je ekstremno hladno vreme, vanjski sloj se može sastojati od dva dela. Recimo nešto teža jakna iznad lakše. Jakne sa kapuljačom su najbolje za ove uslove jer daju dodatnu toplinu za vaš vrat i glavu. Jakne koje vam pokrivaju bedra su puno bolje od onih koje su samo do struka. Vanjski sloj bi takođe trebao sadržavati neku zaštitu za glavu.
Jako je važno kada se oblačite za hladno vreme da imate toplu kapu. Makar imali i kapuljaču na jakni. Idealne su kape koje mogu uz glavu zaštiti i vaše uši.

5) Vaše uši, obrazi, nos, brada, prsti i nožni prsti posebno su osetljivi na ozebline. Zaštitite lice toplim šalom uz kapu i kapuljaču. Prste zaštite kvalitetnim rukavicama. One koje imaju samo palac su toplije od onih sa svih pet prstiju, zato jer je toplina generirana od cele ruke zarobljena u ograničenom području. Na žalost takve rukavice nisu baš praktične. Najbolje je imati normalne rukavice sa pet prstiju i još jedne samo sa palcem dovoljno velike da se obuku nad one prve.

6) I konačno tople čizme i cipele su vitalni deo odeće za hladno vreme. Kada se telo hladi mozak toplinu preusmerava iz ekstremiteta u vitalne organe kako bi oni ostali topli. To ostavlja noge, posebno tabane i nožne prste izuzetno ranjivim za ozebline.
Prvi sloj čarapa treba biti lagan i od materijala koji upija vlagu. Najbolje je imati dva para čarapa. Izbegavajte pamučne čarape ili iste od bilo kojeg materijala koji zadržava vlagu.
Zimske cipele nikada ne smeju biti taman, uvek kupite cipele pola broja veće tako da u njima ostane mesta za cirkulaciju vazduha. Tako će vam noge ostati tople i suve. Cipele moraju biti vodonepropusne, moraju imati đon koji se ne kliže i toplu mekanu oblogu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

tasna

Kako nositi i ostavljati tašnu

Ako ste imali nesreću da vas pokradu, poznat vam je strašan osećaj kada vam srce …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *