Kako funkcionišu vulkani

Gornji sloj jezgra planete u tečnom je i užarenom stanju. Ogromni pritisci koje ova masa vrši na koru, kao i njeno strujanje dovode do različitih pojava koje su najzaslužnije za oblikovanje reljefa. Takav jedan proces jeste i erupcija, koja se odvija posredstvom vulkana, koji poput pora oslobađaju žestinu iz srca planete.
vulkan

Kako funkcionišu vulkani

Vulkan je planina ili brdo načinjeno od lave koja izlazi iz dubine Zemlje. Posle erupcije vulkana, lava i pepeo grade uzvišenje u obliku kupe. Neki vulkani izbacuju oblake pepela i gasa. Kod drugih se potoci crvene usijane lave slivaju niz padine. Vulkani mogu da nastanu na kopnu ili na dnu okeana. Neki podmorski vulkani mogu toliko da porastu da izlaze na površinu i postaju ostrva.

Nastanak vulkana

Retko može da se vidi kako vulkan nastaje. Godine 1943. u jednom selu u Meksiku bilo je mnogo zemljotresa. Onda se preko polja kukuruza stvorila ogromna pukotina kroz koju je jurnuo dim. Pukotina se proširila, a pepeo i kamenje su poleteli visoko u vazduh. Uskoro je počela da se izliva crvena vrela lava. Posle nedelju dana na mestu nekadašnjeg polja kukuruza stajao je vulkan visine 150m, a seljani su preseljeni. Planina Parikutin za godinu dana narasla je na 275 m, a posle devet godina bila je visoka 410 m.

Istopljena stena koja se nalazi duboko ispod zemljine površine zove se magma. Ona se probija kroz pukotine i slabe tačke na zemljinoj kori i izbija napolje. Tada se zove lava. Kako se magma podiže, gasovi izlaze iz istopljene stene. Ako se ovi gasovi sakupe blizu površine, nastaće velika eksplozija. Kao glavni delovi u strukturi vulkana izdvajaju se: vulkanska kupa i grotlo, kroz koje cirkuliše magma.

Na ostrvu Martinik na Karibima 1902. godine 20.000 ljudi je poginulo usled eksplozije vrelih gasova i pepela pri erupciji vulkana Mon Pele.

Za vreme erupcije vulkana, zajedno sa lavom se izbacuju i komadi slomljene stene i pepeo. Veliki komadi se zovu „vulkanske bombe“. Dok se kamen i pepeo hlade, stvaraju se slojevi čvrste stene. Kada je vulkan Vezuv u Italiji imao erupciju 1979. godine, grad Pompeja bio je potpuno zatrpan vulkanskim pepelom. Sa druge strane Napuljskog zaliva, Herkulanum je bio zatrpan blatom koje se slivalo niz padinu vulkana.

Tipovi vulkana

Vulkani se kad-tad ugase. Vulkan koji duže vreme nije imao erupciju naziva se uspavanim ili neaktivnim. Kod ovakvih vulkana uvek postoji opasnost da će ponovo da proradi. Ako li se pak smatra da je vulkan zauvek prestao sa radom, naziva se ugašenim. Vulkanska kupa će se vremenom osuti, na način da se prvo odnosi mekši kamen, dok na nekim mestima ostaje samo tvrdi čep koji je zapušio grotlo vulkana.

Danas u svetu postoji oko 700 aktivnih vulkana, uključujući i neke ispod mora. Na mapi može da se vidi da su uglavnom postavljeni u nizu, kao perle na ogrlici. Najveći broj njih nalazi se u oblasti Tihog okeana. Oblasti u kojima ima vulkana su oblasti u kojima ima i mnogo zemljotresa.

Ova činjenica je pomogla naučnicima da razviju teoriju tektonike Zemljinih ploča. Oni smatraju da je Zemljina kora sačinjena od iscepkanih ploča. Većina vulkana se nalazi na mestima gde se ploče dodiruju, jer izmedju njih magma može da izbije na površinu. Mali broj vulkana, kao što su oni na Havajima i Kanarskim ostrvima, nalaze se iznad „vrućih tačaka“ na kojima postoji rupa u ploči i magma se probija kroz nju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Daliborka Pitulic

Avatar photo

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *