Kako doživeti stotu

Večito pitanje čovečanstva jeste ˝kako doživeti stotu?˝ Potrebno je da negujete i poštujete svoj organizam, a on će vam pokazati šta mu je u kom trenutku potrebno. Telo će vam ˝šapnuti¨, a vi oslušnite i priuštite mu san i jelo ili obavite fiziološku potrebu – nemojte ga mučiti. To je način da sebi obezbedite dug i kvalitetan životni vek čak do trocifrenog broja godina.
stota

Kako doživeti stotu

Evo nekih pravila za dug i zdrav život:

  1. Aktivnost – Fizička i mentalna aktivnost nam obezbeđuje kvalitetan život. Neaktivnost dovodi do slabih mišića sklonih pucanju, gojaznosti, depresije i slabog srca. Obezbedite svom telu i umu svakodnevnu aktivnost, u skladu sa uzrastom i životnim navikama – od šetnje do teških fizičkih napora, od rešavanja ukrštenih reči do učenja stranog jezika i drugih potpuno novih znanja i veština.
  2. Ishrana – Ishrana treba biti raznovrsna i umerena. Mediteranska kuhinja se smatra veoma zdravom, jer ona podrazumeva maslinovo ulje, voće, povrće i ribu. Izbegavajte višak soli i šećera, a preporučuje se korišćenje biljnih začina. Obroci treba da budu umereni a češći.
  3. Izbeći stres – Tokom života ćemo se suočiti sa puno različitih problema i to će tako uvek biti. Probleme ima svako ali ne ume svako da ih amortizuje i racionalizuje. Probleme ne možemo eliminisati ali možemo poštedeti sebe velikog stresa.
  4. Akcidenti – Vodite računa kako prelazite ulicu, kako ulazite u lift i kako vozite kola. Budite skoncentrisani na sve što radite jer trenutak nepažnje može biti koban.
  5. Seks – Niko nije dovoljno star da bi se odrekao seksa.
  6. Bolesti – Gojaznost može da prouzrokuje mnoge bolesti pa se trudite da održite vitku liniju. Povremeno merite krvni pritisak i obratite se lekaru ukoliko nije u normalnim granicama. Ne odlažite odlazak lekaru jer time samo odlažete problem. Ne uzimajte lekove bez saveta lekara. Ako ste starija osoba idite na kontrolni pregled kod svog lekara opšte prakse.
  7. Prijateljstvo – Sa prijateljima se lakše podnose i dobre i loše stvari. Nikada ne zaboravite da ih imate jer se sa njima možete smejati, tugovati i savetovati se. Uvek kada ste u mogućnosti sklapajte nova prijateljstva.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *