Kako se vadi viza

Viza je dokument kojim određena država stranom državljaninu dozvoljava ulazak ili boravak na svojoj teritoriji. Neke države zahtevaju i posedovanje posebne vrste vize da bi se prošlo kroz njihovu teritoriju na putu za neku drugu zemlju. Ovaj dokument se upisuje u pasoš stranog državljanina ili se u isti lepi kao nalepnica, a nekada se izdaje i kao poseban obrazac koji se pokazuje prilikom ulaska u datu zemlju. Iako je prelazak na Belu šengensku listu omogućio državljanima Srbije da bez viza putuju u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, i dalje postoje vizna ograničenja kada je reč o putovanju u druge zemlje sveta. U tekstu koji sledi ćemo objasniti kako se viza izdaje, koje vrste viza postoje, kao i šta vam je sve potrebno od dokumentacije da biste vizu dobili.
viza

Kako se vadi viza

  1. Zakazivanje razgovora u ambasadi je prvi korak u apliciranju za vizu. Službenik u ambasadi će vas pitati koja viza vam je potrebna, odnosno koja je svrha vašeg putovanja. U zavisnosti od svrhe putovanja, tražićete i odgovarajuću vizu. Ukoliko ne nameravate da se u stranoj državi zadržite duže od 90 dana, apliciraćete za ulaznu vizu za kratkoročni boravak. Svrha vašeg putovanja može biti turizam, poseta porodici ili prijateljiva, poslovno putovanje, školovanje koje ne traje duže od 3 meseca, lečenje. Ova viza je viza tipa C što će službenik u ambasadi znati kada mu kažete zbog čega želite da putujete. Pored kratkoročnih viza, postoje i vize za dugoročni boravak koje se mogu izdavati zbog posla, školovanja koje traje duže od 3 meseca, lečenja i tako dalje. Za određene zemlje, kao na primer za Ameriku, postoje samo dve osnovne vrste viza, neuseljenička i useljenička. Nakon što vam zakaže razgovor, reći će vam i koja dokumenta treba da nabavite i ponesete ih sa sobom kada budete dolazili. U većini ambasada, razgovor se može zakazati telefonski bez potrebe da odlazite na adresu.
  2. Pribavljanje dokumentacije. ovo je drugi korak u procesu za dobijanje vize. Kada zakažete razgovor, biće vam rečeno i šta treba da nabavite od papira. U zavisnosti od svrhe putovanja, biće vam potrebna i različita dokumentacija. U svakom slučaju, pasoš će vam uvek biti neophodan. Ako putujete u turističe svrhe, najverovatnije će vam trebati potvrda iz hotela u koem ćete boraviti, kao i povratna karta. Ako idete u posetu, tražite od prijatelja da vam napišu garantno pismo. To je dokument koji pozivalac sastavlja i kojim on garantuje za vas. Dalje, trebaće vam i polisa zdravstvenog osiguranja, dokaz o posedovanju određene količine novca. Ovaj izvod možete izvaditi u vašoj banci. Ako putujete zbog zaposlenja, verovatno ćete uz ostala dokumenta morati da priložite i poziv od budućeg poslodavca. U svakom slučaju, službenik će vam na vreme dati spisak neophodnih dokumenata. Neke države mogu da traže i lekarska uverenja ili potvrde o vakcinaciji, tako da budite spremni i na to.
  3. Odlazak na razgovor. Kada ste sakupili svu dokumentaciju, odlazite na zakazani razgovor. Kada dođete na red, predajete sve papire i vršite razgovor. U nekim ambasadama se razgovor svodi na predaju papira i dolazak po vizu u dogovorenom terminu kada ćete i saznati da li ste vizu dobili ili ne. Međutim, neke države su veoma stroge po pitanju toga koga puštaju a svoju teritoriju, te se razgovor obavlja licem u lice. Pitanja zavise uglavnom od svrhe vašeg putovanja. nabavite sve papire, prilikom razgovora budite precizni, uljudni i učtivi i ne bi trebalo da bude nikakvih problema za dobijanje vize.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

Kako putovati avionom

Putovanje avionom je svakako najbrži vid putovanja. Ali kako se za njega pripremiti? Donedavno je …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Vrlo korisno i lepo objasnjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *