Kako putovati zdravo i uživati u odmoru

Nema ništa gore nego razboleti se na godišnjem odmoru. Ovi saveti će vam omogućiti da tokom svog godišnjeg odmora budete zdravi bez obzira na to u kom delu planete se odmarate.
kako putovati

Kako putovati zdravo i uživati u odmoru

  1. Obezbedite zdravstveno osiguranje.
    Turističke agencije su dužne da vam obezbede odgovarajuću zdravstvenu zaštitu dok ste na odmoru u nekoj stranoj zemlji, a troškovi ovog zdravstvenog osiguranja plaćaju se posebno. Ako to nije slučaj sa vašom agencijom, raspitajte se kakve mogućnosti za lečenje vam stoje na raspolaganju u datoj zemlji i koliko bi to moglo da vas košta.
  2. Blagovremena vakcinacija.
    Putovanje u egzotične zemlje nosi sa sobom rizik od zaraze žuticom, tifusnom groznicom, hepatitisom ili nekom drugom bolešću. Blagovremena vakcinacija može da vas zaštiti od opasnosti koje vam prete. A da bi bila maksimalno efikasna, imunizacija treba da traje nekoliko nedelja zbog čega je najbolje da svog lekara posetite najviše mesec dana pre odlaska na put. Ne treba da se plašite vakcinacije u pet do dvanaest. Višenamenska vakcinacija neće izazavati neželjene nuspojave u organizmu zdravog čoveka.
  3. Ponesite lekove sa sobom.
    Na put ponesite onu količinu lekova za koju smatrate da bi mogla da podmiri vaše potrebe tokom celog puta. Preporučuje se da lekove čuvate u njihovoj originalnoj ambalaži da biste sprečiti eventualne neprijatnosti na carini.
  4. Pripremite se za putovanje
    Izezetno je važno da sprečite isušivanje sluzokože nosa jer ako se na njoj formiraju pukotine, izazaivači bolesti lakše će dospeti u unutrašnjost organizma. U tu svrhu, u apoteci nabavite neki od nazalnih gelova (npr. na bazi cinka). Da biste na sasvim prirodan način sprečili pojavu mučnine tokom putovanja, tri puta dnevno uzimajte oko 250 mg tableta na bazi ekstrakta đumbira ili čaj od đumbira.
  5. Tokom putovanja često perite ruke.
    Bilo da putujete kopnom ili avionom, redovno pranje ruku smanjuje opasnost od prenošenja oboljenja respiratornog i gastrintestinalnog sistema. Sa sobom ponesite i sredstva za dezinfekciju ruku koja u sebi sadrže alkohol.
  6. Krećite se.
    Savetuje se da putnici ustanu sa svojih mesta i prošetaju svakih 15 do 30 minuta. Žene koje koriste anti-bebi pilule, a putuju avionom, izložene su povećanom riziku od zgrušavanja krvi pa bi trebalo da piju dosta tečnosti i da se kreću kad god je to moguće. Pre leta avionom nije loše popiti aspirin. Ako niste u mogućnosti da napustite svoje sedište izvedite nekoliko vežbi u sedećem položaju: pokrećite nožne prste, rotirajte stopala, podižite i spuštajte noge ili spuštajte i podižite ramena. Pokazalo se da nošenje specifičnih medicinskih čarapa (ima ih u apoteci) smanjuje rizik od zgrušavanja krvi pa se preporučuje da ih osoba nosi tokom leta avionom kao i jedan dan posle njega.
  7. Izbegavajte vodu i hranu sumnjivog kvaliteta.
    Konzumiranje bakteriološki neispravne hrane i zagađene vode može da dovede do pojave mnogih oboljenja, počevši od ešerihije koli pa do hepatitisa A. Ovo je naročito problem za putnike koji potiču i veoma razvijenih zemalja u kojima je higijena na izuzetno visokom nivou. Neophodno je prokuvati vodu ili izvršiti njenu dezinfekciju pomoću joda. Jedno od rešenja je da nabavite aparat za prečišavanje vode. Imajte u vidu sve načine na koje dolazite u dodir sa vodom: čak i kockica leda u piću ili voda iz česme koja će vam poslužiti za pranje zuba mogu da dovedu do prenošenje zaraze. Ako sumnjate u kvalitet lokalne hrane i pića, namirnice skuvajte u vodi ili na pari. Pre jela, oljuštite voće, a izbegavajte salate i nepasterizovane mlečne proizvode.
  8. Ostanite u pripravnosti i kasnije
    Problemi mogu da se pojave i nakon što ste sigurno stigli na svoje odredište. Mogu da prođu i nedelje pre nego što dođe do manifestacije simptoma određene parazitske infekcije, a simptomi jedne vrste malarije mogu da se jave i nakon godinu dana. Najvažnije je da pravovremeno reagujete na pojavu groznice. Odmah se obratite lekaru za pomoć koji će izvršiti neophodna ispitivanja i zaključiti da li se radi o malariji, tifusnoj groznici ili nečem trećem.
  9. Ujedi insekata
    Preporučljivo je da ukoliko procenite da postoji potreba, nanesete na kožu kremu za zaštitu od insekata. Osim toga, postoje i specijalni preparati koji su namenjeni za nanošenje na garderobu, a koji su na bazi permetrina. Preparati od limuna i eukaliptusa su najefikasnija prirodna sredstva za odbijanje insekata.
  10. Opekotine od sunca
    Koristite zaštitnu kremu sa SP faktorom koji iznosi najmanje 15. Zaštitite se i dodatno noseći šešire sa velikim obodom i garderobu od svetlih tkanina. Upamtite da je zračenje pojačano ako se nalazite u blizini vode jer ona reflektuje sunčeve zrake.
  11. Dijareja
    Smanjićete rizik od pojave dijareje na minimum ako budete izbegavali konzumiranje bakteriološki neispravne hrane i zagađene vode. Na put ponesite lekove protiv dijareje. Nije proporučlljivo da ih uzimate unapred, osim u slučaju ako putujete u zemlje u kojima je higijena na niskom nivou.
  12. Povrede
    Više od polovine od ukupnog broja smrtnih slučajeva koji se dogode tokom putovanja je izazvano iznenadnim povredama. Putnici najčešće stradaju u saobraćajnim nesrećama koje su rezultat nepoštovanja saobračajnih pravila.
    Proverite kakve okolnosti vladaju na lokalnim putevima pre odlaska na njih.
  13. Seks bez zaštite
    Možda ćete biti iznenađeni kada ukažem da je seks sa relativno nepoznatim partnerom bez kondoma ili nekog drugog vida zaštite sasvim uobičajena pojava tokom putovanja. Mnogi ljudi uopšte ne vode računa o riziku od zaraze od nekih polno prenosivih bolesti pa ne sprovode mere opreza. Nemojte dozvoliti da se zarazite i zato uvek sa sobom nosite pakovanje kondoma.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirijana Djokic

Vizionar uspesnog poslovanja i pobornik zdravog zivota. Argumentovani savetodavac savremenog zivota. Ljubitelj lepe reci i lepog ponasanja.

SLIČNO

Kako putovati avionom

Putovanje avionom je svakako najbrži vid putovanja. Ali kako se za njega pripremiti? Donedavno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *