Kako koristiti divlji kesten

Kesten je šumsko dugovečno drvo poreklom iz Azije. Plodovi pitomog kestena veoma su ukusni za jelo ako ih samo ispečemo, a preradom dobijamo neodoljiv dodatak kolačima. Međutim čak i divlji kesten ima nekoliko blagotvornih dejstava. Postoji više načina da se divlji kesten korisno upotrebi.
divlji-kesten

Kako koristiti divlji kesten

  1. Najpre kao drvo sa velikom krošnjom i listovima, divlji kesten se preporučuje kao ukras i način da napravite debelu hladovinu u dvorištu ili bašti. Ne zahteva preteranu negu. Često nikne sam iz ploda prekrivenog lišćem i zemljom, ali možete uzeti i sadnicu. Samo pazite da ne bude previše vlažna zemlja na mestu koje predviđate za sadnicu.
  2. Drvo kestena je kalorično, te oni kojima je potrebno čvrsto gorivo za ogrev, kažu da oslobađa sasvim pristojnu toplotu pri loženju. Drvo kestena je srodnik bukve i hrasta. Verovatno vam je poznato da su njegovi srodnici cenjeni u drvnoj industriji za izradu nameštaja, stolarije, parketa. Iako nije isto, možete zaključiti da se i na kvalitet drveta divljeg kestena možete osloniti.
  3. Plod i list kestena se koristi u farmaciji, ali ovim putem ukazaćemo samo na nekoliko svojstava divljeg kestena koje sami možete iskoristiti kao lek.
  4. Protiv proširenih vena i oticanja nogu narodna medicina kaže da treba skuvati čaj od divljeg kestena. Na tihoj vatri 10 minuta kuvajte šaku kore divljeg kestena. Neka čaj poklopljen odstoji još desetak minuta. Procedite ga i uzmite po šolju ujutru i uveče.
  5. Protiv hemoroida, upale zglobova i išijasa možete napraviti melem na sledeći način: Istucati 2-3 ploda divljeg kestena, staviti to u flašu i preliti decilitrom 96 % alkohola ili jake rakije. Flašu dobro zatvoriti nerđajućim zatvaračem. Smesu treba ostaviti da odstoji desetak dana uz povremeno protresanje flaše.
  6. Ako su problem hemoroidi, dobijeni ekstrakt treba procediti i dva puta dnevno uzimati samo po 10 kapi. Ako je melem napravljen protiv upale zglobova ili išijasa, njime treba masirati bolna mesta 2-3 puta dnevno dok se ne oseti olakšanje.
  7. Ako želite prirodno sredstvo protiv moljaca u svojim ormarima, divlji kesten sam po sebi ne ostavlja nikakav miris niti trag ali će zato vašu garderobu zaštititi od moljaca. Samo ostavite poneki plod u uglu svoje police ili u džep kaputa koji treba duže vreme da stoji.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *