Kako igrati odbojku

Odbojka je vrsta timskog sporta, lopta se prebacuje rukama preko mreže na protivničku stranu. Tim čini 12 igrača, od čega se 6 igrača nalazi u terenu. Svaki igrač ima posebnu funkciju. Tim se sastoji od tehničara, korektora, dva primača, srednjeg blokera i libera.

Kako igrati odbojku

Tehničar je „mozak“ ekipe, on uvek stoji u blizini mreže. Blokeri takođe stoje u blizini mreže, njihov zadatak je da blokiraju protivnički smeč. Korektor smečira, a primači i libero primaju servis. U određenim rotacijama, primači takođe smečiraju.

Odbojka se igra na tri dobijena seta po 25 poena. Kada obe ekipe imaju po dva dobijena seta, igra se treći odlučujući set do 15 poena. Najvažniji elementi tehnike igre su servis, prijem, dizanje, smeč i blok.

Servis je početni udarac kojim počinje svaki poen. Izvodi se na početku seta i posle svakog izgubljenog poena. Postoji više načina serviranja. Najpopularniji servis je servis u skoku. Prilikom prijema igrač se nalazi u odbojkaškom stavu, rukama spojenim u čekic. Ruke su spojene i unutrašnji deo podlaktica je okrenut prema gore.

Čekić se koristi kod primanja protivničkog servisa, kod prijema odbijenih lopti od bloka. Dizanje je oblik upucivanja lopte napadaču.

Smeč je najefikasniji oblik postizanja poena. Tehničar diže loptu, a napadač u najvisoj mogućoj tacki smečira. Telo kod smeča se savija u obliku luka, gornji deo tijela pruža se prema napred. Od velikog značaja je zalet pre smeča, sastoji se od koraka i naskoka. Koraci treba da budu brzi i eksplozivni.

Blok je najefikasnija odbrana od smeča. Za blokiranje su zadužena tri igrača koja se nalaze na mreži. Odbojka je sport u kojem veliki značaj imaju brzina te svestrani pokreti tela. Od igrača se očekuju brže reakcije, trenutna snalažljivost. Odbojka je „kulturan“ sport u kome nema kontakta sa protivničkim igracima. Sport koji omogućuje pokazivanje sportskog duha, sposobnosti, želje, volje, upornosti. Sport koji želi „krvava kolena“ sa osmehom na licu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

Priprema golmanskih rukavica

Kako pripremiti golmanske rukavice za utakmicu

Veoma važan, ako ne i najvažniji deo operme svakog golmana jesu njegove rukavice. Da bi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *