Kako se bira i čisti riba

Riba je dokazano jedna od najzdravijih namirnica u ishrani. Riblje meso je bogato belančevinama, jodom, gvožđem, kalcijumom i fosforom. Takođe je važno pomenuti vitaminime A i D. Budući da su mnogi od davnina usavršavali njeno pripremanje, postoji veliki broj kulinarskih specijaliteta od ribe iz raznih krajeva sveta. Postoji veliki broj vrsta koje možemo nabaviti u ribarnicama i supermarketima makar u smrznutom obliku, tako da svako može da pronađe ribu po svom ukusu.
riba

Kako se bira i čisti riba

  1. Kako prepoznati ribu koja nam je potrebna? Ako pripremate jelo, dovoljno je da pročitate u receptu koja vam je riba potrebna i da zatražite od prodavca. Međutim nije loše znati neke osnovne podele.
  2. Razlikujemo najpre morsku ribu od slatkovodne, rečne ribe.
  3. Morska riba je podjednako dostupna u ribarnicama kao i slatkovodna. Među morkim ribama razlikujemo belu i plavu ribu. Bela riba ima svetlije meso i smatra se zdravijom. Njeno meso se najlakše svari. Navedimo neke predstavnike bele morske ribe: zubatac, orada, list, oslić i jegulja. Haringa, skuša i losos obiluju Omega-3 uljnim kiselinama koje se preporučuju u preventivi protiv šloga.
  4. Plava riba ima tamnije meso. Pomenimo neke: srdela, papalina, tuna, palamida, orhan, morski pas.
  5. Slatkovodne ribe su npr. : pastrmka, šaran, štuka, linjak, som, smuđ i beli amor. ova riba je izuzetno ukusna. Slatkovodna riba u toku kuvanja oboji vodu u plavo zbog sluzavih sastojaka u koži. Ako joj previše ostružete krljušt i kožu, izgubiće ukus.
  6. Kada smo već kod čišćenja ribe, mnoge domaćice propuštaju jela od ribe zbog toga što ne znaju kako ribu da čiste. Srećom u prodaji je uglavnom riba kojoj su odstranjene iznutrice i krljušt pa je treba samo isprati pre pripreme. Ukoliko dobijete celu ribu, glavu možete odmah odseći nožem, peraja makazama, a krljušt skidamo tako što jednom rukom pridržavamo ribu na dasci za sečenje, a drugom nož prevlačimo od repa ka glavi. Tako isto i drugu bočnu stranu ribe očistimo. Treba još rašporiti trbuh nožem i izvaditi iznutrice.
  7. Kada je već spremljeno neko jelo od ribe, obratite pažnju na kosti pre jela. Uklonite najpre glavnu kičmenu kost jednim potezom od glave ka repu i ta kost će povući sve veće bočne kosti. Sitnije kosti lagano i oprezno stružite viljuškom i kada jedete ribu trudite se da jedete polako i da zalogaj dobro ispitate vrhom jezika. Kada se jede jako sitna riba, naročito pržena sitna riba na kojoj ne ostaje mnogo mesa, njene sitne koščice su obilno zalepljene, pa ih je teško odvojiti. Nemojte ni pokušavati nego zubima žvaćite što sitnije.
  8. Nadamo se da će saveti pomoći da se zainteresujete za zdraviju ishranu i da ribu češće koristite u ishrani.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

Kako kuvati pijana jela

Priprema hrane sa vinom je podjednako stara kao i sama veština kuvanja. Verovatno ste se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *